Οι πλειστηριασμοί και η παραπληροφόρηση

 20/07/2024    05 : 51 : 05
μμε
62 / 100

Την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα, ένας αντικειμενικός παρατηρητής των τηλεοπτικών ενημερωτικών και πολιτικών τακτικών των υπεύθυνων ιδιοκτητών και στελεχών των δημόσιων και ιδιωτικών καναλιών, μπορεί εύκολα να διακρίνει τα όρια παραπλάνησης και της όποιας αντικειμενικότητας των μεταδιδομένων.

Γράφει ο Ανδρέας Μάζης*

Αποκτούμε άποψη από ό,τι ακούμε, βλέπουμε και βιώνουμε, και προσλαμβάνει όσο μπορεί το μυαλό μας. Στην εποχή μας, την εποχή του homo teleoptikus, πολλοί αποκτούν άποψη και συνείδηση της πραγματικότητας και από τα κανάλια ενημέρωσης που είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης, καθώς όλο και λιγότεροι προστρέχουν στον τύπο για να “μάθουν”. Την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα, ένας αντικειμενικός παρατηρητής των τηλεοπτικών ενημερωτικών και πολιτικών τακτικών των υπεύθυνων ιδιοκτητών και στελεχών των δημόσιων και ιδιωτικών καναλιών, μπορεί εύκολα να διακρίνει τα όρια παραπλάνησης και της όποιας αντικειμενικότητας των μεταδιδομένων.

Τα τελευταία χρόνια λόγω των σοβαρών επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν (μνημόνια, περικοπές μισθών, συντάξεων, αυταρχικοί νόμοι για πορείες, απεργίες, κινητοποιήσεις, υποβάθμιση δημόσιας υγείας και παιδείας, ακρίβεια και μετατροπή της χώρας σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ) και της ανάλογης κοινωνικής δυσαρέσκειας, η παραπλάνηση είναι φανερή.

Θάβεται κάθε προσπάθεια έκφρασης άλλης άποψης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Η μεθοδολογία που ακολουθείται έχει γίνει πολύ συγκεκριμένη. Η παρακολούθηση για παράδειγμα πολιτικών, πολιτών, δημοσιογράφων, διαδικασία που είναι αποδεκτή από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν ψηφίσει όλες τις εντολές που πήραν από την Ευρώπη και αποτελεί σοβαρό ζήτημα, μετατρέπεται σε “σφοδρή αντιπαράθεση”, την στιγμή που χιλιάδες παρακολουθήσεις έγιναν και όταν κυβερνούσαν οι “σφοδρά αντιδρώντες”.

Στο ζήτημα των πλειστηριασμών γίνεται προσπάθεια αποστασιοποίησης από το δράμα των ανθρώπων που ξεσπιτώνονται από κόμματα που έστησαν των χορό των πλειστηριασμών!! Η κρίση και τα μνημόνια οδήγησαν στο πρόβλημα, σε πλήρη συνεργασία με τις κυβερνήσεις. Τα επενδυτικά εργαλεία ξεπουλήματος των σπιτιών, που καλούνται funds, φανερώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου ήταν σκληρότατη στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Στις 22 Δεκέμβρη 2017 ο υπουργός Κοντονής, προσφάτως προσεγγίζων δεξιότερα, νομοθέτησε αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τον ηλεκτρονικόν πλειστηριασμόν (ο ΣΥΡΙΖΑ τον θέσπισε), και το όρισε ως ιδιώνυμον αδίκημα, λόγω “υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της εθνικής οικονομίας” (έτσι λέει ο νόμος τους). Ο δάσκαλος Σμήλιος, στην Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν χιλιάδες πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, έφαγε 10 μήνες φυλακή με αναστολή, γιατί παραβίασε τον νόμο τους.Τόμπολα!!!

Ο κ. Τσίπρας, σε μια κίνηση ακραίου πολιτικού και αχρείου “χορευτικού”, πήγε στο σπίτι της γυναίκας που και με τους δικούς του νόμους, της πήραν το σπίτι, και δήλωσε υπέρ της αλληλεγγύης του κόσμου!!

Η ευθυγράμμιση κομμάτων (γνωστών βέβαια ) με την πολιτική των ΗΠΑ έχει μεγάλη σημασία τώρα που έχουμε καπιταλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη, μετά από 70 χρόνια. Την συμφωνία με τις ΗΠΑ και τα επακόλουθά της, που δεν έχουμε πλήρως βιώσει, την ψήφισαν όλοι. Το αστείο της υπόθεσης αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ που βρήκε λίγα τα..ανταλλάγματα!! Σαν να επρόκειτο για συμμετοχή σε πλειοδοτικό διαγωνισμό… Θυμήθηκα μάλιστα δοκίμιο του Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν,την δεκαετία του ‘60, ο οποίος αναφερόμενος σε πλειστηριασμό εσωρούχων Αμερικάνων πεζοναυτών, δήλωνε ότι καθαρό και πλυμένο κοστίζει 20 δολάρια, ενώ φορεμένο και άπλυτο…30!!

Διεφώνησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έβλεπε τον κ. Πάιατ και πάθαινε διαταραχή ταυτότητας και παρουσίαζε όπλα!!

Πώς λειτουργεί λοιπόν η πληροφόρηση;

ΟΛΑ τα κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, στις πολιτικές αναλύσεις και κουβέντες, εφαρμόζουν την “μέθοδο των τριών”. Στις 4 από τις 5 εκπομπές αντιπαρατίθενται, μακριά από τα κύρια που όλοι συμφωνούν, ένας Νεοδημοκράτης με έναν Συριζαίο. Τελευταία, πού και πού, χώνουν και έναν ΠΑΣΟΚ. Τα ζητήματα που συζητούνται είναι: γιατί αργήσατε να πιάσετε την βιτριολίστρια της Κρήτης, αφήσατε τους μετανάστες στο νησάκι του Έβρου, ο παπούλης και η πρεσβυτέρα, (άκου πρεσβυτέρα), η γυναίκα που κατηγορείται ότι σκότωσε τα παιδιά της για να τιμωρήσει τον άντρα της (ως νέα Μήδεια), το καλάθι της νοικοκυράς που είναι μισοάδειο, παρακολουθείτε τον λαό – εμείς όχι, δώσατε αύξηση μια τυρόπιττα -εμείς θα δίναμε δύο, στέλνεται όπλα στην Ουκρανία (εδώ η αντίθεση είναι μηδαμινή), και άλλα λιγότερο σημαντικά από τα κύρια.

Οι υπότιτλοι της οθόνης; Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, πυρά μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, βαριές εκφράσεις στην βουλή, σε λίγο το πολιτικό ρινγκ (επρόκειτο για “μονομαχία” τριών κυριών, που έκραζαν: θα έχουμε αυτοδυναμία, και μείς απαντούσε η δεύτερη, και μείς έκλεινε την μονομαχία η τρίτη). Το πιο ακραίο που άκουσα πριν λίγες ημέρες, ήταν ερώτηση δημοσιογράφου: Κατά την γνώμη σας ποιο θα είναι το κριτήριο για να ψηφίσει ο λαός έναν από τους δύο; (Δεν κατάλαβα… άλλοι δεν υπάρχουν;). Αυτή η απαράδεκτη τακτική φίμωσης άλλης άποψης, απαιτεί σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης της μνήμης του λαού μας, με κάθε μέσον. Πρέπει να αναλογιστεί ποιοι εφάρμοσαν μνημόνια, ποιοι τον ξεγέλασαν και τον εξαθλίωσαν, ποιες πολιτικές οδήγησαν στην ακρίβεια, στην αύξηση όσων ζουν στα όρια της φτώχειας, στην μεγάλη αύξηση της τιμής της ενέργειας και στην εξαθλίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας.

Και ποιοι καλούν τον λαό να παλέψει για την ζωή του, την ειρήνη, (τώρα που οι κρατούντες το παίζουν σερίφηδες των ΗΠΑ και έχουμε πήξει στις αναλύσεις κάθε γραφικού καραβανά στις τηλεοράσεις), να συμμετέχει στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις για να κερδίσει τα δίκαια που παλεύει. Γιατί μόνο έτσι, θα χαλάσουν τα σχέδιά τους για περισσότερα κέρδη στα αφεντικά τους, και ψίχουλα από τα υπερκέρδη τους για το λαό. Αυτή τη δύσκολη περίοδο, (το έδειξαν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις), υπάρχουν δυνατότητες για να πετύχει ο λαός νίκες με τους αγώνες του. Και δεν πρέπει να τον ξεγελούν οι γραφικές, χωρίς ιδιαίτερη σημασία κοκορομαχίες των τριών συνεταίρων και φίλων των μεγάλων αφεντικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που σκοπεύουν πάλι να τον χώσουν στην υπομονή και την αυξανόμενη ανέχεια. Και που μέχρι τις εκλογές θα παλεύουν για την παραπλάνηση του λαού προβάλλοντας διαφορές στα ελάσσονα και κρύβοντας τις ίδιες απόψεις και πολιτικές τους για τα σημαντικά.

*Γιατρός χειρουργός, μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο της Πάτρας

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}