Με παραμύθια περί μείωσης του πληθωρισμού δεν κρύβεται η ληστεία των καταναλωτών

Κυριακή 09/06/2023    08 : 50 : 03
σουπερ
65 / 100

Δεν ξέρω πόσο…μαγική είναι η εικόνα που έδωσε η μείωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στο 7,6% από 8,5% τον Νοέμβριο, αλλά στην αγορά συμβαίνουν επιεικώς απαράδεκτα πράγματα και καταγράφονται άκρως κερδοσκοπικά φαινόμενα. Δείτε τι εννοώ και σας διαβεβαιώ ότι τα στοιχεία είναι ακριβέστατα: Γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, είχε τη μία εβδομάδα ένα 10αρι ρολό χαρτιού υγείας στα 4,20 ευρώ. Την επόμενη ακριβώς εβδομάδα, η τιμή πήγε στα 6,20 ευρώ! Και την τρίτη εβδομάδα ανέβηκε στα 7,07 ευρώ! Τι απάντησε ο υπεύθυνος του καταστήματος; Την πρώτη εβδομάδα η τιμή ήταν…τηλεοπτική!!! Την δεύτερη, περιείχε την έκπτωση που είχε συμφωνηθεί (;) – προφανώς για το καλάθι του Άδωνι – και η τελευταία τιμή ήταν η κανονική! Να προσθέσω ότι το συγκεκριμένο προϊόν είχε τιμή 3,60 ευρώ προ διμήνου μόλις.

Γράφει το radar.gr

Τι να σχολιάσω τώρα, ότι η…τηλεοπτική τιμή ήταν ένα δόλωμα, ένα άθλιο ψέμα, ένας ύπουλος κράχτης για τον καταναλωτή; Ότι η… έκπτωση κράτησε μόλις μερικές ημέρες; Ή ότι ο σχεδόν διπλασιασμός της τιμής μέσα σε δύο μήνες δεν μπορεί να αιτιολογηθεί (και όχι δικαιολογηθεί) από καμία αύξηση είτε πρώτων υλών είτε από κάποια άλλα κόστη. Σημειωτέων ότι το προϊόν είναι ιδιωτικής ετικέτας. Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση, πρώτον του αξιότιμου υπουργού Ανάπτυξης (που πέρασε και από από αυτή την αλυσίδα, όταν έκανε τα… τουρ στην αγορά), αλλά και κάθε αρμόδιου που θα ήθελε (;) να διακριβώσει τα προαναφερόμενα στοιχεία.

*** Τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου τα είδατε, αλλά δεν ξέρω πόσα τα μελετήσατε και πήγατε παρακάτω από τους τίτλους και τους προλόγους. Ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο, κατά την άποψή μου, είναι το γεγονός ότι ο λεγόμενος εναρμονισμένος πληθωρισμός, ειδικά στην κατηγορία “τρόφιμα-ποτά-καπνός” (είναι καιρός πλέον να διαχωριστούν τα τρόφιμα, τουλάχιστον από τον καπνό, νομίζω) ανήλθε σε 12,9% (!) τον Δεκέμβριο. Πιστοποιείται δηλαδή και επισήμως ότι αυτή η κατηγορία προϊόντων και ειδικά τα τρόφιμα, βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον συνολικό δείκτη. Και το σπουδαιότερο, φαίνεται ότι παγιώνονται οι πολύ υψηλές τιμές, σε τρόφιμα κυρίως και δευτερευόντως σε ποτά, αποτελώντας ίσως τη μεγαλύτερη πληγή για τα νοικοκυριά και τις αντοχές τους.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}