Παραμύθια η μείωση στις προμήθειες των τραπεζών. Σπρώχνουν τους καταναλωτές σε μηνιαίο χαράτσι-νταβατζηλίκι

 24/02/2024    02 : 23 : 30
τραπεζες
65 / 100

Προμήθειες: Μπαράζ δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ περί μείωσης…που ουσιαστικά είναι διαφήμιση-προτροπή στους καταναλωτές να χρεωθούν μηνιαία πακέτα υπέρ τραπεζών…

Διαβάστε ένα απόσπασμα από ότι γράφει το insider.gr και θα καταλάβετε:

Τις πρώτες κινήσεις για μείωση των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές, κάνουν οι τράπεζες, ανταποκρινόμενες στο ζητούμενο της κυβέρνησης και φυσικά της πελατείας τους.

Η Eurobank προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments. Όπως ενημερώνει η Eurobank στην ιστοσελίδα της, κατεβάζοντας στο κινητό του την εφαρμογή ΙRIS Payments οι πελάτες του Eurobank Mobile App μπορούν να στείλουν έως 500 ευρώ δωρεάν σε οποιονδήποτε εντός Ελλάδος, χωρίς να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού του, απλά γνωρίζοντας τον αριθμό του κινητού του. Ο παραλήπτης των χρημάτων μπορεί να λαμβάνει τα χρήματα, ακόμη κι αν δεν έχει λογαριασμό Eurobank.

Ο παραλήπτης ειδοποιείται για την αποστολή την ίδια στιγμή. Λαμβάνει τα χρήματα χωρίς χρέωση. Εάν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments, ο λογαριασμός του πιστώνεται αμέσως. Εάν δεν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments και δεν θυμάται τον ΙΒΑΝ του, ο παραλήπτης δεν μπορεί να λάβει τα χρήματα. Ωστόσο, έχει 48 ώρες στη διάθεσή του για να ανατρέξει στα αρχεία του, να βρει τον IBAN του και να τον συμπληρώσει στο SMS που έχει λάβει.

Με μόλις το 5% των συναλλαγών να έχει μείνει στο ταμείο και το 95% να έχει περάσει στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών και πληρωμών και στα ψηφιακά κανάλια, οι τράπεζες εγκαλούνται για τις υψηλές χρεώσεις τους σε πληθώρα συναλλαγών και το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη μείωση σε δώδεκα εξ αυτών.

Σημειώνεται ότι η πιο «αμφισβητούμενη» χρέωση την οποία οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμη σε υψηλά επίπεδα (χρεώνεται μεταξύ 4-5 ευρώ) είναι η μεταφορά χρημάτων σε μερικά δευτερόλεπτα (instant payment) που αποτελεί την πιο σύγχρονη τραπεζική συναλλαγή. Την κίνηση της Eurobank να καταργήσει την προμήθεια για μεταφορές έως 500 ευρώ μέσω IRIS Payments για τους ιδιώτες πελάτες της (σ.σ. η Eurobank προσφέρει και την υπηρεσία IRIS e-commerce για τις επιχειρήσεις), αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Σημειώνεται ότι υψηλές είναι οι χρεώσεις των τραπεζών για το εξερχόμενο αλλά και για το εισερχόμενο έμβασμα, με την μέση προμήθεια να διαμορφώνεται περί τα 3 ευρώ αναλόγως της τιμολογιακής πολιτικής της κάθε τράπεζας, ενώ η συναλλαγή εκτελείται από 1 έως και 3 ημέρες.

Με μόλις το 5% των συναλλαγών να έχει μείνει στο ταμείο και το 95% να έχει περάσει στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών και πληρωμών και στα ψηφιακά κανάλια, οι τράπεζες εγκαλούνται για τις υψηλές χρεώσεις τους σε πληθώρα συναλλαγών και το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη μείωση σε δώδεκα εξ αυτών.

Σημειώνεται ότι η πιο «αμφισβητούμενη» χρέωση την οποία οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμη σε υψηλά επίπεδα (χρεώνεται μεταξύ 4-5 ευρώ) είναι η μεταφορά χρημάτων σε μερικά δευτερόλεπτα (instant payment) που αποτελεί την πιο σύγχρονη τραπεζική συναλλαγή. 

Τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση
Σε επίπεδο χρεώσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να ακολουθούν το μοντέλο χρεώσεων για πακέτα υπηρεσιών που ακολουθούν οι τράπεζες στο εξωτερικό. Αν και δεν είναι συγκρίσιμα, ενδεικτικά, τα πακέτα τραπεζικών συναλλαγών ευρωπαϊκών τραπεζών χρεώνονται μηνιαίως με 2,25 ευρώ (Societe Generale), 6,90 έως 13,90 ευρώ (Deutsche Bank), 3 ευρώ (BBVA), 5 ευρώ (Caixa), 2,5 ευρώ (Intesa), 2,5 ευρώ (BNP Paribas).

Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη δημιουργήσει πακέτα τραπεζικών συναλλαγών με μηνιαία χρέωση για τους πελάτες τους και πλέον σχεδιάζουν νέα πακέτα με χαμηλότερες χρεώσεις και άλλη σύνθεση παρεχόμενων υπηρεσιών.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}