Παραδοχή ΕΚΤ: Ο τραπεζικός τομέας διανύει μια περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας

 24/04/2024    09 : 17 : 39
εκτ
69 / 100

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας «διανύει μια περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας», η οποία υπαγορεύει μια προσέγγιση από συνεδρίαση σε συνεδρίαση όσον αφορά την πολιτική επιτοκίων, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για συγκεκριμένη δράση.

«Είμαστε ανοιχτόμυαλοι σε σχέση με το μέλλον», δήλωσε ο Ισπανός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Business Post που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ την Κυριακή.

«Το ερώτημα τώρα είναι πώς τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την Credit Suisse θα επηρεάσουν την οικονομία της Ευρωζώνης», είπε. «Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης» είπε ο Ντε Γκίντος, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ
Ο Γκίντος δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την πτώση της Credit Suisse Group AG είναι η κατάσταση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία αυξάνονται ως μερίδιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη και έχουν αναλάβει πολλούς κινδύνους σε περιόδους πολύ χαμηλών επιτοκίων όσον αφορά τη ρευστότητα, τη διάρκεια, πίστωση και μόχλευση.

«Δεν είμαστε οι επόπτες των μη τραπεζικών ιδρυμάτων»
«Δεν είμαστε οι επόπτες των μη τραπεζικών ιδρυμάτων. Αλλά τα μη τραπεζικά ιδρύματα είναι διασυνδεδεμένα με τις παραδοσιακές τράπεζες που εποπτεύουμε και γι’ αυτό εξετάζουμε και αυτόν τον τομέα», είπε.

Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, είπε.

Ο Γκίντος είπε ότι θέλει μια «έγκαιρη» επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Ο Ντε Γκίντος στις αρχές Μαρτίου είχε χαρακτηρίσει κλειδί χαρακτήρισε τον υποκείμενο πληθωρισμό για την εξέλιξη των επιτοκίων. Ενώ ο μετρικός πληθωρισμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάτω από το 6% από 8,5% που είναι τώρα μέχρι τα μέσα του 2023, το μέτρο που αφαιρεί ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια μπορεί να είναι πιο σταθερό, είχε πει σε εκδήλωση στη Μαδρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}