“Πανηγυρίστε” Έλληνες: Η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει για έναν χρόνο…τα επιτόκια των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Παρασκευή 07/12/2023    09 : 28 : 31
χρεη ταμεια
65 / 100

 Η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει για έναν χρόνο…τα επιτόκια των ληξιπρόθεσμων οφειλών: «Παγώνουν» τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία για έναν χρόνο.

Μεταδίδει το Enikos.gr

Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί με τον τρόπο αυτόν να αποσυνδέσει τα επιτόκια από το euribor δίνοντας ανάσα στους οφειλέτες.

Πρόκειται για τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών τα οποία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα παραμείνουν αμετάβλητα (έως 2 Νοεμβρίου 2023) στο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αμετάβλητο παραμένει και το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων το οποίο ανέρχεται στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση.

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις
Τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ακόλουθα:

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ καταβολή φόρου: 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ: το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης αναμένεται να επανεξεταστεί εντός του 2023. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

ΡΥΘΜΙΣΗ 120 ΔΟΣΕΩΝ: το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.

ΧΡΕΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}