Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που εγκαινίασε τους μαζικούς πλειστηριασμούς

 16/07/2024    02 : 36 : 00
λαφαζανης
70 / 100

Τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο «tomanifesto» με αφορμή τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που μπήκε στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου, τονίζει ότι τόσο οι πλειστηριασμοί όσο και οι μαζικές εξώσεις ανθρώπων ξεκίνησαν πράγματι επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

Και μάλιστα –όπως λέει– το κίνημα που αναπτύχθηκε τότε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το «αντιμετώπισε με τον πιο απίστευτο αυταρχισμό, με διώξεις, με την επιδρομική χρήση των ΜΑΤ και βεβαίως με τις αθρόες συλλήψεις και δίκες των αγωνιστών». Ο ίδιος καταγγέλλει δε το «θράσος» και τον «κυνισμό» των πρώην συντρόφων του, κάνοντας λόγο για υποκρισία εκ μέρους τους. «Αυτοί είναι που οργάνωσαν και υλοποίησαν τον σχεδιασμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι αυτή η στρατηγική υλοποιήθηκε με τον πλέον αυταρχικό τρόπο.

Εγείρει, τέλος, ένα ακόμη ζήτημα: ότι επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε και νομιμοποιήθηκε η εξαγορά των δανείων από κερδοσκοπικά funds σε εξευτελιστικές τιμές, «αντί να δίδονται αυτά τα δάνεια με το ίδιο αντίτιμο στους δανειολήπτες, πράγμα που θα ανακούφιζε και τους ίδιους αλλά και την κοινωνία και την οικονομία».

Ξαναήρθε με αφορμή την οικία της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στην επικαιρότητα το ζήτημα των πλειστηριασμών. Εσείς ήσασταν από τους πρώτους που διαμαρτυρηθήκατε όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «διέκοψε» την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σε όλη την Ελλάδα και οι ταυτόχρονες εξώσεις ξεκίνησαν πράγματι επί της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε βεβαίως αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετώπισε με τον πιο απίστευτο αυταρχισμό, με διώξεις, με την επιδρομική χρήση των ΜΑΤ και βεβαίως με τις αθρόες συλλήψεις και δίκες αγωνιστών. Εγώ έχω ακόμα τέσσερις δίκες που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος μου για τους αγώνες μου κατά των πλειστηριασμών. Τέσσερις δίκες στις οποίες είμαι αντιμέτωπος με τον μισό ποινικό κώδικα και που δυστυχώς από το 2017 συνεχώς αναβάλλονται. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία ήθελαν να διεξαχθούν οι δίκες μου, γιατί ήθελαν να με κρατάνε όμηρο, στην ουσία οιονεί κατηγορούμενο, ενώ ταυτόχρονα ήθελαν να αποφύγουν είτε να με καταδικάσουν είτε να με αθωώσουν γιατί και τα δύο είχαν και έχουν πολιτικό κόστος σε βάρος τους.

Πώς κρίνετε την παρουσία νυν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών;

Νομίζω ότι γίνονται περίγελος και αυτή η παρουσία τους συνιστά μια απίστευτη υποκρισία και δείχνει το θράσος και τον κυνισμό τους, διότι αυτοί είναι που οργάνωσαν και υλοποίησαν τον σχεδιασμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και όχι μόνο οργάνωσαν αυτήν τη στρατηγική των πλειστηριασμών, αλλά και την εφάρμοσαν με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Περιττό δε να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που νομοθέτησε τη μεταφορά των πλειστηριασμών από τα ειρηνοδικεία, όπου γίνονταν με ανοιχτές διαδικασίες, λαϊκή παρουσία και συμμετοχή, στα συμβολαιογραφεία, όπου πραγματοποιούνται στο σκοτάδι με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα και να μπορεί να ελέγξει τις διαδικασίες. Και αυτό συνέβη για να αποφύγει η τότε κυβέρνηση τις λαϊκές αντιδράσεις που υπήρχαν, όταν έβγαιναν σε πλειστηριασμό σπίτια φτωχών οικογενειών και μάλιστα με μικρά παιδιά!

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε σας είχε στοχοποιήσει;

Θα πρέπει να σημειώσω ότι πάλι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετική ρύθμιση που έφερε μετέτρεψε το «αδίκημα», όπως το έλεγαν στην Κουμουνδούρου, της παρεμπόδισης πλειστηριασμού σε «ιδιώνυμο» αδίκημα, για το οποίο προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Ολα αυτά, βέβαια, έγιναν για να θωρακίσει τους πλειστηριασμούς από τις αντιδράσεις των πολιτών. Ταυτόχρονα, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που με νομοθετική πρωτοβουλία νομιμοποίησε την εξαγορά των «κόκκινων» δανείων από κερδοσκοπικά funds σε εξευτελιστικές τιμές, αντί να δίδονται αυτά τα δάνεια με το ίδιο αντίτιμο στους δανειολήπτες, πράγμα που θα ανακούφιζε και τους ίδιους αλλά και την κοινωνία και την οικονομία.

Θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία ή και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήθελε όταν ήταν κυβέρνηση, να φέρουν αλλαγές στον νόμο;

Βεβαίως θα μπορούσαν να φέρουν αλλαγές που να ανακουφίζουν τους δανειολήπτες και να απαλλάξουν τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία από το άγος των πλειστηριασμών. Αλλωστε, έχουν ληφθεί δικαστικές αποφάσεις ακόμα και αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί από τους «servicers», αυτές τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα funds για να κάνουν τους πλειστηριασμούς. Αποφάσεις που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν εφαρμόζονται. Είναι τραγικό ότι ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη ο καλύτερος σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας για την κλιμάκωση αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνησή της.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}