«Παγώνει» ξανά ο φόρος 15% στην υπεραξία των ακινήτων

Στον «πάγο» θα μείνει για μία ακόμη χρονιά, ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, με στόχο να μην ανακοπεί η θετική πορεία στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ κάτι ανάλογο έχει συμβεί και τον ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα.
Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για τον συγκεκριμένο φόρο είναι να επιβάλλεται με συντελεστή 15% και επιβαρύνει όσους φορολογούμενους πωλούν ακίνητα σε τιμή υψηλότερη από την αρχική τιμή κτήσης. Παρότι αυτός ο φόρος έχει νομοθετηθεί από το 2013, κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί, καθώς θεωρήθηκε ότι θα δημιουργούσε σημαντικές δυσκολίες στην αγορά ακινήτων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ισχύς του μέτρου έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2024, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει νέα αναβολή της εφαρμογής του για ακόμη ένα ή δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν πιέσεις από την αγορά για οριστική κατάργησή του.
Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται επί της θετικής διαφοράς που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου, με συντελεστή 15%. Η σχετική διάταξη που προβλέπει αυτή την επιβολή φόρου αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, κάτι που σημαίνει πως, αν δεν ληφθεί νέα απόφαση, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει την πιθανότητα να εισαγάγει νέα διάταξη στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του φόρου για ένα ή δύο χρόνια ακόμη, μεταφέροντας την ημερομηνία έναρξης στην 1η Ιανουαρίου 2026 ή 2027.
Αν ο φόρος παραταθεί ή καταργηθεί, οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να πουλήσουν ακίνητα τους επόμενους μήνες θα ωφεληθούν σημαντικά, καθώς δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τον φόρο 15% που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των τιμών κτήσης και πώλησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι τα ακίνητα έχουν ανακάμψει έντονα τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τις τιμές πώλησης σε σχέση με την περίοδο απόκτησής τους.