Πάτσης, πλειστηριασμοί και αρπακτικός καπιταλισμός

Κυριακή 09/12/2023    05 : 02 : 55
πατσης1
63 / 100

Μαύρα κοράκια τραπεζών-εισπρακτικών-funds κλέβουν σπίτια και ζωές!

«Αυτή είναι η Ελλάδα!», ήταν μια διάσημη φράση του Κώστα Σημίτη, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα λαμόγια της διαπλοκής που έκαναν πάρτι επί των ημερών του. Aυτή η φράση επαναλαμβάνεται σήμερα, μετά την αποκάλυψη για το κύκλωμα των τρωκτικών που έπαιρναν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, έστηναν εισπρακτικές εταιρείες και έβαζαν χέρι στις λαϊκές κατοικίες και περιουσίες. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Ανδρέας Πάτσης, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του τεράστιου σκανδάλου, ήταν στέλεχος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη και από τότε κερδοσκοπούσε εισπράττοντας κόκκινα δάνεια και κάνοντας «σκιώδεις» μπίζνες πάνω στη δυστυχία των άλλων.

Οργή προκαλεί η αποκάλυψη για τα έργα και τις ημέρες του βουλευτή, που με την ανοχή και τη στήριξη ενός ολόκληρου συστήματος, με ψευδή δήλωση Πόθεν Έσχες 20.000 το χρόνο, πήρε τραπεζική πίστωση 4,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει από την ίδια τράπεζα κόκκινα δάνεια ύψους 63 εκατ.! Ο βουλευτής ήταν ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού και λάμβανε τακτικά μεγάλα ποσά από συμβάσεις με εταιρείες του δημοσίου. Με πιο χαρακτηριστική εκείνη του 1 εκατ. ευρώ με απευθείας ανάθεση από τα ΕΛΤΑ, που προκάλεσε την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου τους Γιώργου Κωνσταντόπουλου αλλά όχι του Κυριάκου Πιερρακάκη, παρά την άμεση εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ίδιος ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι έχει off-shore, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο.

Έχουμε να κάνουμε όμως μόνο με ντόπια παθογένεια της διαπλοκής, της διαφθοράς και των στρεβλώσεων ή αυτή είναι η ουσία του σημερινού καπιταλισμού; Οι ρίζες των κυκλωμάτων του συγκεκριμένου βουλευτή της ΝΔ και του κάθε Πάτση «το σύστημα αγκαλιάζουν». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας «ξέχασε» να δηλώσει στο πόθεν έσχες του εταιρεία που είχε η σύζυγος του μαζί με τον Πάτση. Το σκάνδαλο είναι άμεσα συνυφασμένο με το Υπερταμείο, την «ψηφιακή διακυβέρνηση» και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο γιος του, στέλεχος της ΝΔ, έχει οριστεί αρμόδιος για τον «Τομέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», ενώ την ίδια ώρα συμμετέχει στο ΔΣ της Lyktos του Μιχάλη Σάλλα. Ο πατέρας για χρόνια συνεργαζόταν με την Τράπεζα Πειραιώς επί Σάλλα, στον χώρο των εισπράξεων και αξιολογήσεων των εμπορικών απαιτήσεων, ενώ η εισπρακτική εταιρία του Πάτση, η «ΠΛΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ», με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, είχε αγοράσει το Σεπτέμβριο του 2010 από την Τράπεζα Πειραιώς χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ»!

Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση ο βουλευτής που με τη βοήθεια των τραπεζών αγόραζε αντί πινακίου φακής λαϊκές κατοικίες
και κόκκινα δάνεια

Τον συγκεκριμένο βουλευτή, όπως και τόσους άλλους, κάλυπτε η επιτροπή-πλυντήριο Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, παρά τις καταγγελίες που υπήρχαν για «ανακρίβειες που εντοπίστηκαν». Με άλλα λόγια, πολλοί ήξεραν, ακόμα και βουλευτές άλλων κομμάτων, αλλά τον κάλυπταν με τη λογική ότι «κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει». Η ΝΔ, τελικά, αναγκάστηκε να διαγράψει τον βουλευτή που επί σειρά ετών κάλυπτε, μετά από ανάρτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που απλά έγραψε καταγγελίες που είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας! Και όταν όλες οι παρανομίες βγήκαν στη φόρα, ο ίδιος ο βουλευτής είπε προκλητικά απλά ότι «δεν ήξερε ότι απαγορεύονται όλα αυτά». Ο τοξικός χορός της διαπλοκής τραπεζών, πολιτικών και επιχειρηματιών γίνεται την ώρα που οι εργαζόμενοι γονατίζουν μπροστά στο ράλι των ανατιμήσεων και της έκρηξης τιμών. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες και τα funds ξεσπιτώνουν ευπαθείς οικογένειες για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ, αρνούμενες κάθε διακανονισμό!

πηγη

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}