Οnline σούπερ μάρκετ: Υψηλότερος ο λογαριασμός, λιγότερες αγορές, περισσότερες παραγγελίες

Τρίτη 04/06/2023    09 : 55 : 03
σουπερ μαρκετ
67 / 100

Το πάρτι των σούπερ μάρκετ στο ηλεκτρονικό εμπόριο φθάνει στο τέλος του. Η εποχή των παχέων αγελάδων, τότε που οι πωλήσεις σε αξία και όγκο στο ηλεκτρονικό κανάλι του παραδοσιακού λιανεμπορίου τροφίμων κατέγραφαν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η αύξηση του τζίρου των Online Super Market το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, κατά 10% στα 76 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ -στη μέτρηση δεν περιλαμβάνονται οι Q-Commerce παίκτες Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt- είναι πλασματική.

Γιατί αυτή η ανάπτυξη προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις. Ο όγκος πωλήσεις μειώθηκε το ίδιο διάστημα 10% και η μέση αξία του κάθε προϊόντος αυξήθηκε κατά 10%. (πηγή: Convert Group).

Ακόμη και η αύξηση των παραγγελιών κατά 9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 έχει πολλές αναγνώσεις. Οι καταναλωτές κάνουν περισσότερες παραγγελίες -όχι αγορές- αφενός διότι προσπαθούν να ελέγξουν τον λογαριασμό και αφετέρου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος διανομής.

Σύμφωνα με την έρευνα Convert Group, οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (€) online αγορών ήταν: +33% σε προϊόντα για κατοικίδια, +19% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +13% σε ποτά και αναψυκτικά, +11% σε είδη αρτοποιίας, +10% σε βρεφικά είδη, +8% σε φρέσκα τρόφιμα, +8% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, +6% σε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, ενώ τα λοιπά είδη αυξήθηκαν σε αξία (€) online αγορών κατά 8%.

Η Δευτέρα εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για τα οnline ψώνια του νοικοκυριού, αφού το 17% των συνολικών παραγγελιών γίνονται τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε παρόμοια τάση κινείται πλέον και η Παρασκευή, με το ποσοστό των συνολικών παραγγελιών να ανέρχεται αντίστοιχα σε ποσοστό περίπου 17%.

Στην τρίμηνη έκθεσή της η Convert Group κάνει και ειδική αναφορά στην κατηγορία των φρέσκων τροφίμων, αφού ήταν η κατηγορία με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αξιακή ανάπτυξη για το 2022, με την αύξηση των σχετικών προϊόντων να ανέρχεται στο 8%. Αντίστοιχα, η τοποθέτηση συσκευασμένων προϊόντων στα καλάθια των καταναλωτών κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}