Ο SSM στην Αθήνα και οι πλειστηριασμοί θα έρθουν…με το τσουβάλι

 16/07/2024    03 : 14 : 38
πλειστηριασμοι
65 / 100

Ο SSM στην Αθήνα, μερίσματα και πλειστηριασμοί

Από το newmoney.gr

Πριν πιάσουμε τα επιχειρηματικά deals ξεκινάμε τα νέα της αγοράς καλωσoρίζοντας τα κλιμάκια του SSM που πιάνουν δουλειά αυτήν την εβδομάδα με τις συστημικές τράπεζες. Γενικότερα οι τράπεζες είναι (και πάλι) στο μικροσκόπιο της εποπτείας καθώς ως τα μέσα Μαρτίου πρέπει να παραδώσουν στον SSM τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Αξιολόγησης της Επάρκειας Κεφαλαίου (ICAAP).

Κατά τα ειωθότα η άσκηση έχει κανονικό και δυσμενές σενάριο και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι στα αποτελέσματα ο SSM θα βασίσει τις αποφάσεις του για τη διανομή ή μη μερίσματος για τη χρήση 2022, που επιθυμούν Εθνική και Εurobank. Εχει σημασία ο χρησμός του SSM, καθώς ενδεχομένως να επηρεάσει και τις τιμές των μετοχών στον τραπεζικό κλάδο, ανάλογα φυσικά με την επιχειρηματολογία που θα επικαλεστεί ο επόπτης.

Για παράδειγμα, μια άρνηση λόγω υψηλού DTC προφανώς και δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη. Ενας άλλος παράγοντας ενδεχόμενου κινδύνου για τις τραπεζικές μετοχές είναι η προεκλογική συζήτηση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Υπάρχει πράγματι προβληματισμός στην Κυβέρνηση, όπως κι ένα… brain storming για πιθανούς τρόπους διαχείρισης του ζητήματος, ωστόσο η κεντρική γραμμή στο Μ.Μ. είναι και παραμένει σταθερή: Στη δίνη των προεκλογικών πιέσεων η χώρα δεν θα διακινδυνεύσει την επενδυτική βαθμίδα. Ο,τι άλλο μπορεί να γίνει για τους πλειστηριασμούς, εφόσον δεν απειλεί την προοπτική της οικονομίας, είναι υπό συζήτηση.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}