Ο τραπεζικός εφιάλτης επιστρέφει για τα καλά στην Ευρώπη…

Παρασκευή 07/12/2023    09 : 19 : 05
dimoprasion
74 / 100

Ο τραπεζικός εφιάλτης επιστρέφει για τα καλά στην Ευρώπη…

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αργά ή γρήγορα θα ξαναπληρώσουν τον λογαριασμό…

kontra

oikonomiki 1

Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η Deutsche Bank, τι λένε αναλυτές

Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τα τελευταία τρία χρόνια σήμερα, σημάδι ότι μια εβδομάδα κατευναστικών λόγων από κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τις γενικές ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Καθώς οι παρατηρητές προσπάθησαν να εξηγήσουν την κίνηση, αναλυτές της Citigroup Inc. είπαν ότι μπορεί να οφείλεται σε μια «παράλογη αγορά». Αν και αυτό είναι από μόνο του μια ανησυχία, ακόμη πιο ανησυχητικός είναι ο κίνδυνος ένα σπιράλ από αρνητικές απόψεις μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Αυτή η απειλή επισημάνθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Mark Branson, ο οποίος ηγείται της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών BaFin. Είπε στο Bloomberg ότι ενώ η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είναι ασφαλής, ένας πρόβλημα είναι «η μετάδοση μέσω ψυχολογίας».

Στην αναζήτηση των λόγων πίσω από την πτώση των μετοχών της Deutsche Bank, οι αναλυτές παρατήρησαν την αύξηση της τιμής των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου της (CDS), καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια “παράλογη” αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Andrew Coombs. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Ενώ η Deutsche Bank έχει υποστεί μια σειρά από κρίσεις στο παρελθόν, ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης τη βοήθησε να τις ξεπεράσει. Το σημείωμα της Citi πρόσθεσε ότι η Deutsche Bank είναι κερδοφόρα και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Στην επενδυτική Autonomous, οι αναλυτές σημειώνουν ότι «δεν ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της Deutsche».

Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχασαν το 21% της αξίας τους φέτος – όλα αυτά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή καταγράφονταν άνοδος 7,7% του γερμανικού δείκτη DAX ενώ σταθερός παρέμενε ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx.

Τις τελευταίες ημέρες, η κοινότητα των hedge fund έχει αυξήσει τα στοιχήματά της για την πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με τον Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας της Berenberg.

“Οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποια τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα επόμενα προβλήματα – ποιος είναι, για παράδειγμα, έντονα εκτεθειμένη σε εμπορικά ακίνητα”, δήλωσε ο Urbahn. «Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν προβλήματα και όσο περισσότερες καταθέσεις αποσύρονται, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες».

ΠΗΓΗ

Deutsche Bank: Θα εξελιχθεί σε νέα Credit Suisse;

Ο Κώστας Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη, απαντάει στο ερώτημα “Τι είναι αυτό που τρομάζει τους επενδυτές;”

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}