Ο ΣΕΑ καταγγέλλει την απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης από την «ΑΒ Βασιλόπουλος»

 16/04/2024    12 : 18 : 34
αβ βασιλοπουλος
65 / 100

Την ανακοίνωση της απόλυσης καρκινοπαθούς εργαζόμενης από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» με την αιτιολογία ότι «δεν τηρεί τις διαδικασίες»(!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ).

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο από συναδέλφισσες και συναδέλφους στα σούπερ μάρκετ “ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ”, για τις συνθήκες εργασίας και τις πιέσεις που τους ασκούνται, είναι καθημερινές. Κυρίως είναι συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται χρόνια στην εταιρεία και έχουν κατοχυρωμένα κάποια βασικά δικαιώματα όπως επιδόματα και 3ετίες. Δηλαδή εργαζόμενοι που η εργοδοσία τους θεωρεί μεγάλο κόστος από το οποίο θέλει να απαλλαγεί!

Είναι τέτοια η πίεση και η τρομοκρατία που συναδέλφισσες παθαίνουν κρίσεις πανικού, υποφέρουν από έντονο άγχος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι “αρρωσταίνουν” όταν μπαίνουν στο κατάστημα για να πιάσουν βάρδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αντέχουν και παραιτούνται. Αυτός είναι ο στόχος της εργοδοσίας και αν δεν καταφέρει να τους ωθήσει στην παραίτηση, τους απολύει. Μάλιστα έφτασε στο σημείο ακόμα και συναδέλφισσά μας καρκινοπαθή να της ανακοινώσει την απόλυσή της με την αιτιολογία ότι “δεν τηρεί τις διαδικασίες”!

Αλλά για ποιες διαδικασίες κάνει λόγο; Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην “ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ” έχουν γονατίσει στη δουλειά. Εργάζονται από πόστο σε πόστο και από τμήμα σε τμήμα με χρονοδιαγράμματα και στόχους ανέφικτους, με προγράμματα με βάση τις ανάγκες του κάθε καταστήματος. Τη μια μέρα είναι πρωί, την άλλη ενδιάμεση και τη μεθεπόμενη μέρα απογευματινή βάρδια και πάει λέγοντας! Το ρεπό δίνεται όποτε θέλει η εργοδοσία, το ίδιο και οι άδειες. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στις αποθήκες της αλυσίδας με τους εργολάβους να αλωνίζουν και εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως μετανάστες να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα σε αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, αδειών κ.ά.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για το σύνολο των εργαζομένων τόσο στην “ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ”, όσο και στις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και γενικότερα στο εμπόριο. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης. Από αυτό το ξεζούμισμα και το τσάκισμα των δικαιωμάτων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων η εργοδοσία βγάζει τρελά κέρδη. Και το κάνει αυτό αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας που έχει εξασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να έρθουν σε επικοινωνία με το σωματείο μας. Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Όπλο ο συλλογικός μας αγώνας και η αλληλεγγύη. Μέσα σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες και τα γραφεία σηκώνουμε το ανάστημά μας όπως έκανε και η συναδέλφισσα που είπε όχι στην απόλυσή της και ήρθε σε επαφή με το σωματείο της. Μαζί να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, μαζί να απαντήσουμε στην εργοδοτική ασυδοσία».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}