Ο προϋπολογισμός του 2023 μας προετοιμάζει ψυχολογικά για το κλάμα που έρχεται

 22/07/2024    09 : 19 : 36
αυγη 1
70 / 100

«Ο προϋπολογισμός Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι το 2023 θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια με παράλληλη μείωση των εισοδημάτων από το 2022», επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προς συζήτηση.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα από τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα των οποίων έχουν εκτοξευθεί λόγω ακρίβειας, προς όφελος ολιγαρχικών συμφερόντων» επισημαίνουν οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Επισημαίνουν ακόμα ότι σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ρεύμα και καύσιμα με τα λεφτά που πληρώνουν οι πολίτες στο ΦΠΑ, την στιγμή που:

  • Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.
  • Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ που θα ξεπεράσουν το 10%.
  • Η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%).
  • Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.
  • Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι την ίδια ώρα, το πετρέλαιο κίνησης καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με την τιμή του να ξεπερνά αυτή της βενζίνης!

«Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αρνείται να βάλει ένα φρένο στην αισχροκέρδεια, αλλά την επιδοτεί κιόλας. Ενδεικτικό είναι ότι εκτός από τους παραγωγούς ενέργειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, οι εταιρίες διύλισης πετρελαίου καταγράφουν πρωτοφανή υπερκέρδη, τα οποία πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι» τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας ενώ εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.

Ακόμα κρατάει αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας. «Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση», σημειώνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ

ριζοσπαστης 1

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}