Ο παγκόσμιος πόλεμος για τα μικροτσίπ έχει ήδη ξεκινήσει

 20/07/2024    07 : 12 : 34
τσιπ
67 / 100

Η τεχνολογική μάχη μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας δεν είναι καινούργια, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και περίπου μία πενταετία. Οι «εχθροπραξίες» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ξεκίνησαν από το εμπόριο και εν συνεχεία επικεντρώθηκαν στην τεχνολογία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της Huawei και τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της. Τελευταία, η διαμάχη δείχνει να περνάει σε άλλο επίπεδο, καθώς γίνονται ακραία επιθετικές κινήσεις στο πεδίο των πολύτιμων ημιαγωγών. Κινήσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν την αρχή ενός «παγκόσμιου πολέμου», με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Οι ημιαγωγοί, τους οποίους γνωρίζουμε επίσης ως μικροτσίπ ή απλώς τσιπάκια, αποτελούν βασικά στοιχεία των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αναρίθμητων κλάδων, μεταξύ των οποίων οι τηλεπικοινωνίες, οι υπολογιστές, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προηγμένα αμυντικά συστήματα, οι μεταφορές, η «πράσινη» ενέργεια. Στην ουσία, τα μικροτσίπ είναι οι εγκέφαλοι όλων των συσκευών προηγμένης τεχνολογίας και χωρίς αυτά ο κόσμος μας θα γύριζε πολλά χρόνια πίσω.

Η πρόθεση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να εδραιώσει τη θέση της χώρας του ως τεχνολογικής υπερδύναμης είναι γνωστή από το 2015, όταν παρουσιάστηκε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο Made in China 2025. Δύο χρόνια αργότερα, το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 2017, επιβεβαίωσε την προσπάθεια πλήρους απεξάρτησης της Κίνας από τους αμερικανικούς ημιαγωγούς.

Τον περασμένο Αύγουστο, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν να συνεργαστούν στην έρευνα ημιαγωγών επόμενης γενιάς, για να απαντήσουν στις επιθετικές κινήσεις της Κίνας, θέτοντας τους ημιαγωγούς στο επίκεντρο της εθνικής ασφάλειας των δύο χωρών. Πριν από λίγες εβδομάδες, στις αρχές Οκτωβρίου, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία κίνηση την οποία άλλοι χαρακτηρίζουν τολμηρή και άλλοι επιβεβλημένη και ταυτόχρονα καθυστερημένη. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέους διευρυμένους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων μικροτσίπ και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν προς την Κίνα.

Θα έχετε, ίσως, διαβάσει ότι εδώ και πολλούς μήνες στην παγκόσμια αγορά παρατηρούνται τρομακτικές ελλείψεις ημιαγωγών. Αποτέλεσμα είναι οι κατασκευαστές τους να αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. τα smartphones και οι υπολογιστές, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή άλλων κλάδων, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπου καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων οχημάτων.

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ θα στερήσει από την Κίνα την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για να υλοποιήσει την «εκπαίδευση» της τεχνητής νοημοσύνης σε μεγάλη κλίμακα. Έχει στόχο, λοιπόν, να παγώσει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας και να την καταστήσει ουραγό των τεχνολογικών εξελίξεων. Βάσει των νέων κανονισμών, οι περιορισμοί επεκτείνονται και στα εργαλεία κατασκευής μικροτσίπ για κλάδους που υποστηρίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών, αποκόβοντας έτσι τόσο τα ταλέντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ όσο και τα στοιχεία που αποτελούν τα εργαλεία που φτιάχνουν τα τσιπάκια. Η απόφαση του Μπάιντεν αποτελεί την πιο σοβαρή μέχρι σήμερα κίνηση των ΗΠΑ κατά της Κίνας στην παγκόσμια τεχνολογική σκακιέρα. Οι ειδικοί θεωρούν την εξέλιξη αυτή καθοριστικής σημασίας, καθώς σηματοδοτεί μία ωμή πρόθεση εξολόθρευσης του αντιπάλου. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον φέρεται να ζητάει από την Ευρώπη να την ακολουθήσει, εφαρμόζοντας και αυτή περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων εργαλείων κατασκευής μικροτσίπ προς την Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη δύναμη στους ημιαγωγούς είναι η Ταϊβάν, στην οποία κατασκευάζεται περίπου το 92% της παγκόσμιας παραγωγής προηγμένων μικροτσίπ. Όμως η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς είναι αρκετά σύνθετη, με τις ΗΠΑ να έχουν σημαντικό ρόλο σε καίριους κόμβους της και να το εκμεταλλεύονται. Παραδείγματος χάριν, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός έτοιμων μικροτσίπ, αλλά τα εργοστάσιά της χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Έτσι, η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες για οτιδήποτε φτιάχνεται στα εργοστάσια αυτά. Οι ημιαγωγοί είναι, μάλιστα, ο βασικός λόγος που έχουν φτάσει στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Σήμερα, οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών εγκαταλείπουν την Κίνα, ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Μ. Βρετανία βρίσκονται στη μέση, μεταξύ των δύο γιγάντων. Το πιθανότερο είναι ότι η Ευρώπη θα προσπαθήσει να μην επιλέξει στρατόπεδο, τουλάχιστον για όσο μπορεί. Το θέμα είναι πόσο μακριά θα φτάσει η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας, αφού θα πρέπει να αναμένεται κίνηση-αντίδραση από το Πεκίνο, όπως π.χ. η απαγόρευση συγκριμένων εξαγωγών, που θα στείλουν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό στις δυτικές οικονομίες.

Για την ιστορία, η TSMC κατέχει μερίδιο κοντά στο 54% της παγκόσμιας αγοράς και ακολουθεί η Samsung από τη Νότια Κορέα με 17%. Μερίδιο περίπου 7% κατέχει η UMC, επίσης από την Ταϊβάν, καθώς και η αμερικανική GlobalFoundries. Ακολουθούν δύο κινεζικές, οι SMIC και HH Grace, με μερίδια 5% και 1% αντίστοιχα. Η TSMC είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει μικροτσίπ 3 νανομέτρων και αποτελούν τους εγκεφάλους των πιο εξελιγμένων συσκευών που κατασκευάζει ο άνθρωπος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}