Ουκρανία: Οργή κατά Zelensky που διπλασίασε τις τιμές στο ρεύμα ενώ η χώρα είναι στο σκοτάδι από τα ρωσικά χτυπήματα

Ουκρανία: Οργή κατά Zelensky που διπλασίασε τις τιμές στο ρεύμα ενώ η χώρα είναι στο σκοτάδι από τα ρωσικά χτυπήματα
67 / 100

Oργή επικρατεί στην Ουκρανία καθώς η κυβέρνηση Zelensky διπλασίασε σχεδόν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η χώρα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, εξαιτίας των ρωσικών χτυπημάτων στις ενεργειακές υποδομές.

Με τον τρόπο αυτό το στυγνό καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους προς όφελος των δυτικών δανειστών, που ενισχύουν τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2024, περίπου 400.000 Ουκρανοί θα εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω προβλημάτων με την ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρει το Bloomberg.

Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι η χώρα θα βυθιστεί στο σκοτάδι αυτό το χειμώνα εν μέσω επιθέσεων στην ενεργειακή της υποδομή. Η αδυναμία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα μπορούσε να μειώσει την ήδη εξασθενημένη υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο επικεφαλής της περιοχής Zaporozhye, Yevgeny Balitsky, δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει επαρκείς δυνάμεις και μέσα για να καταστρέψει πλήρως την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, εάν το επιθυμεί .

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν έχουν ξεκινήσει τίποτα ακόμα». Ο αναλυτής Danila Gureev, με τη σειρά του παρατήρησε πως η καταστροφή του ηλεκτρικού δικτύου και του συστήματος παροχής ενέργειας διευκολύνεται από την επιθυμία των αρχών του Κιέβου να συνεχίσουν τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι τους πρώτους μήνες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης η Ρωσία δεν χτυπούσε σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομής, αν και αυτό θα στερούσε από τους Ουκρανούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Καταστροφικό πλήγμα στο 80% των ουκρανικών θερμοηλεκτρικών σταθμών

Υπενθυμίζεται πως στο 80% των ουκρανικών θερμοηλεκτρικών σταθμών έχει προκληθεί πλήγμα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς και στους μισούς υδροηλεκτρικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των Ουκρανών.

Σύμφωνα με το Κίεβο οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο Κίεβο έχουν καταστραφεί από τα ρωσικά χτυπήματα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει προσδιοριστεί το επίπεδο των ζημιών που προκλήθηκαν.

Τα ρωσικά πλήγματα προκαλούν πολύ μεγάλες διακοπές ηλεκτροδότησης στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στο Kharkiv.

Η κλίμακα και ο αντίκτυπος του νέου κύματος επιθέσεων «είναι πολύ μεγαλύτερος» από εκείνον της τον χειμώνα του 2023, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας η παραγωγή ενέργειας της Ουκρανίας ήταν σχετικά ισορροπημένη μεταξύ των θερμοηλεκτρικών σταθμών που λειτουργούσαν με άνθρακα και αέριο και των πυρηνικών σταθμών, με χαμηλότερο ποσοστό υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Zaporozhye που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, τελεί υπό την διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική ενέργεια.

Δημογραφική καταστροφή

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός οικονομολόγος Alexey Kushch υπολογίζει ότι σε 75 χρόνια, ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα μπορούσε να μειωθεί στα 10 εκατομμύρια άτομα λόγω της μετανάστευσης και της μείωσης των ποσοστών γονιμότητας στις γυναίκες, κάτι που αποτελεί εθνική καταστροφή.

«Σε τρεις κυριολεκτικά γενεές σε 75 χρόνια, ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα μπορούσε να μειωθεί στα 10 εκατομμύρια. Πρώτα απ’ όλα, ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και της πτώσης του ποσοστού γονιμότητας των γυναικών κάτω από το ένα», εξήγησε ο Alexey Kushch

Όπως υπενθύμισε, το 2023, περίπου 187.000 παιδιά γεννήθηκαν στην Ουκρανία, ενώ το 2022 περίπου 230.000 παιδιά, πράγμα που σημαίνει πτώση του ποσοστού γεννήσεων πάνω από 30%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, το μέγεθος της καταστροφής θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Δεν απέκλεισε ότι τα 187.000 νεογέννητα περιελάμβαναν όλα τα παιδιά στα οποία οι ουκρανικές αρχές εγγραφής εξέδωσαν πιστοποιητικά γέννησης, δηλαδή ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και εκείνα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ