Ολυμπία Οδός: «Νερό από τον αέρα»

 18/07/2024    03 : 12 : 49
νερο
65 / 100

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας, που με σύγχρονη προσέγγιση στην κατασκευή, άριστα υλικά και καινοτόμες λύσεις, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Πρόκειται για την Ολυμπία οδό, που τώρα επεκτείνει την πρωτοποριακή υπηρεσία «Νερό από τον αέρα» σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου. Η υπηρεσία αυτή αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία μέσω της δωρεάν παροχής καθαρού, φρέσκου, πόσιμου και υψηλής ποιότητας δροσερού νερού που παράγεται από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από δύο Hydropanels που μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπουν τους υδρατμούς του αέρα σε νερό.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλιακή ενέργεια προκαλεί εξάτμιση των συλλεγόμενων υδρατμών και δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για την κίνηση των μηχανικών μερών του συστήματος μέσω ενσωματωμένης μπαταρίας. Οι υδρατμοί οδηγούνται στον συμπυκνωτή, όπου συντελείται η υγροποίηση τους και το συλλεγόμενο νερό αποθηκεύεται στα ειδικά δοχεία των Hydropanels. Εκεί εμπλουτίζεται με τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και καθίσταται κατάλληλο για πόση. Επιπλέον, με την προσθήκη όζοντος εξασφαλίζεται η διατήρηση των υψηλών του ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά το διάστημα της αποθήκευσης.

Ο εγκατεστημένος ψύκτης, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παροχή δροσερού νερού στους ταξιδιώτες κατά τις ζεστές μέρες του χρόνου, τροφοδοτείται και αυτός αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια. Μέσω επιπρόσθετων φωτοβολταϊκών μονάδων και μιας δεύτερης μπαταρίας, το σύστημα μπορεί και λειτουργεί ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καθιστώντας ολόκληρη την εγκατάσταση φιλική προς το περιβάλλον.

Η προσθήκη του ψύκτη αποτελεί πρωτοβουλία της Ολυμπίας Οδού, καθώς δεν υπάρχει στην πρότυπη λύση της κατασκευάστριας εταιρίας. Με τις απαραίτητες προσαρμογές και την υποστήριξη της ΥΔΑΤΩΡ, η συσκευή μπορεί να παράγει ημερησίως έως και 10 λίτρα φρέσκου, πόσιμου, δροσερού νερού, ενώ δεν καταναλώνεται καθόλου ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.
Οι ταξιδιώτες το μόνο που χρειάζονται να έχουν μαζί είναι τα δικά τους μπουκαλάκια-παγούρια!

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2021 λειτούργησε πιλοτικά στο χώρο υγιεινής και στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας (Χ.Θ. 50,8). Η θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών στο «Νερό από τον Αέρα» οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου:

Στην κατεύθυνση προς Πάτρα:
• Χ.Θ. 34,7 (Νέα Πέραμος)
• Χ.Θ. 67,1 (Άγιοι Θεόδωροι)
• Χ.Θ. 90,2 (Αρχαία Κόρινθος)
• Χ.Θ. 129,6 (Λυκοποριά)
• Χ.Θ. 159,2 (Διακοπτό)

Στην κατεύθυνση προς Αθήνα:
• Χ.Θ. 50,8 (Κακιά Σκάλα)
• Χ.Θ. 65,5 (Άγιοι Θεόδωροι)
• Χ.Θ. 117,45 (Ξυλόκαστρο)
• Χ.Θ. 135 (Λυγιά)
• Χ.Θ. 158,9 (Διακοπτό)
• Χ.Θ. 185,3 (Λαμπίρι)

Η πρωτοβουλία της Ολυμπίας Οδού διακρίθηκε στα Βραβεία Περιβάλλοντος του Ομίλου VINCI, στα οποία περισσότερες από 2.500 ομάδες από όλα τα έργα του Ομίλου μοιράστηκαν τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους.

Η γαλάζια σταγόνα
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών τα κτήρια των χώρων στάθμευσης που διαθέτουν εξοπλισμό για «Νερό από τον αέρα» σημαίνονται με μια χαρακτηριστική γαλάζια σταγόνα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να βρουν τα 11 σημεία στον Διαδραστικό Χάρτη στο olympiaodos.gr ή στην εφαρμογή για κινητά Olympia Odos, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για ios και android.

Σημαντικά αποτελέσματα
Το μοναδικό έργο του είδους του στην Ελλάδα, αλλά και μια παγκόσμια πρωτοτυπία λόγω του συνδυασμού Hydropanel και ψύκτη, έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα:
• Ημερήσια παραγωγή έως 10 λίτρα πόσιμου και δροσερού νερού / σύστημα
• Υψηλής ποιότητας νερό, βάσει των αυστηρών οδηγιών των διεθνών οργανισμών EPA και FDA, καθώς και των ελέγχων του Γενικού Χημείου Κράτους.
• Άμεση παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου νερού, μέσω της εφαρμογής SOURCE
• Μείωση χρήσης πλαστικού, καθώς οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού για ξεδιψάσουν, αλλά χρησιμοποιούν τα δικά τους δοχεία
• Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με πλήρη ενεργειακή αυτονομία για την παραγωγή και την ψύξη του νερού, καθώς δεν απαιτείται η διασύνδεση σε κανένα δίκτυο, νερού ή ενέργειας.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}