Ολοταχώς προς ύφεση η Ευρωζώνη: Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα, τα χειρότερα είναι «μπροστά» μας

 15/07/2024    07 : 55 : 26
europe scaled
70 / 100

Σε περιβάλλον ύφεσης φαίνεται να περιπίπτει η Ευρωζώνη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει.

Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα των υπηρεσιών, το πιο αξιόπιστο οικονομικό βαρόμετρο για τη ζώνη του ευρώ, δεν έχει ανακάμψει από την ύφεση του Αυγούστου. Παρά την ελαφρά άνοδο στις 48,4 μον., τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σαφώς σε έδαφος ύφεσης.

Ο δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα, στις 43,4 μον., επίσης δεν δίνει ελπίδες για ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο, περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες συγκεντρώνει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα, ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών όντως αυξήθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο κατά 0,5 μονάδες, στις 48,4 μονάδες.
Ωστόσο, αντιστάθμισε μόνο μικρό μέρος της ύφεσης τον προηγούμενο μήνα και παραμένει σαφώς σε επίπεδο στο οποίο η οικονομία δείχνει συρρίκνωση (βλ. διάγραμμα 1).

Screenshot 2023 09 25 111304

Ο δείκτης μεταποίησης βρίσκεται σε ύφεση εδώ και μήνες.

Οντας στις 43,4 μον., δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου σε σχέση με τον Αύγουστο (βλ. πίνακα).

Screenshot 2023 09 25 111327

Ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει την παραγωγή σε υπηρεσίες και μεταποίηση, διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενισχυμένος οριακά από τις 46,7 μονάδες του Αυγούστου που αποτελούσε χαμηλό 33 μηνών.

Η παραγωγή υποχωρεί πλέον για τέσσερις διαδοχικούς μήνες.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Commerzbank, η ύφεση γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη στη ζώνη του ευρώ.
Σε αντίθεση με το χειμερινό εξάμηνο 2022/23, η οικονομική αδυναμία δεν αφορά μόνον τη Γερμανία, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές στην Ενέργεια.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 450 μονάδες βάσης επιβραδύνει την οικονομία σε όλες τις χώρες του ευρώ.

Οι εξαγωγές είναι επίσης απίθανο να παράσχουν πολλά κίνητρα, καθώς όχι μόνο η ΕΚΤ αλλά όλες οι άλλες δυτικές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει μαζικά τα επιτόκια, γεγονός που επιβαρύνει τη ζήτηση.

Επιπλέον, η ζήτηση από την Κίνα εξασθενεί, ενώ η ανατίμηση του ευρώ έχει επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

«Βλέπουμε να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας, σύμφωνα με την οποία η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί ελαφρά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναθεωρήσει περαιτέρω επί τα χείρω τις οικονομικές της προοπτικές.
Στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, να υποθέτει ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αποφύγει την ύφεση.

Η εικόνα που δίνει ο PMI δεν είναι καθόλου θετική

Σύμφωνα με την ING, οι PMI γίνονται όλο και πιο δύσκολο να διαβαστούν.

Η ελαφρά ανάκαμψη από τον περασμένο μήνα τερμάτισε ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών μειώσεων του σύνθετου PMI, αλλά παραμένει σταθερά σε περιοχή συρρίκνωσης.

Αν και καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, η συνολική εικόνα παραμένει μάλλον ζοφερή για την οικονομική ανάπτυξη και εντείνει τις ανησυχίες για συρρίκνωση.
Ωστόσο, τουλάχιστον ο σημερινός PMI δείχνει ότι η επιδείνωση των συνθηκών έχει προς το παρόν σταματήσει.
Ίσως, όμως, αυτό είναι το μισογεμάτο ποτήρι, γιατί η υποκείμενη εικόνα που δίνει ο PMI δεν είναι καθόλου θετική.

Η πτώση της ζήτησης επιδεινώνεται καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2020.

Η μεταποίηση παρουσιάζει κακές επιδόσεις εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι ο παράγοντας που κυρίως συμβάλλει στην πτώση των νέων παραγγελιών δείχνει ότι η εξασθένηση της ζήτησης στην ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιο ευρεία.

Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μη δέχονται παραγγελίες αυτή τη στιγμή, γεγονός που διατηρεί την παραγωγή σε λογικό επίπεδο αυτήν τη στιγμή.

Ωστόσο, αυτό υποδηλώνει μια πιο αδύναμη προοπτική για τους επόμενους μήνες.

Καθώς οι προσλήψεις επιβραδύνονται με ρυθμό χελώνας, οι ανησυχίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες παραμένουν.

Η εικόνα του πληθωρισμού γίνεται επίσης πιο περίπλοκη.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η υψηλή αύξηση των μισθών προκάλεσαν εκ νέου αύξηση των τιμών των εισροών, κάτι που ισχύει κυρίως για τον τομέα των υπηρεσιών.

Στη μεταποίηση, οι τιμές των εισροών έχουν αποπληθωριστεί.

Ωστόσο, η αύξηση του κόστους του τομέα των υπηρεσιών δεν έχει οδηγήσει σε επιταχυνόμενο πληθωρισμό στις τιμές πώλησης.

Η ασθενέστερη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των τιμών πώλησης στις υπηρεσίες και την πτώση των τιμών στη μεταποίηση.
Μουσική στα αυτιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμφίβολα…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}