Οι 3 χώρες που παρακάμπτουν την ΕΕ και επιβάλλουν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Οι 3 χώρες που παρακάμπτουν την ΕΕ και επιβάλλουν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών
70 / 100

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, παρακάμπτοντας την απόφαση της Κομισιόν, που όριζε ότι δεν θα επεκταθεί η απαγόρευση εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Ουκρανία, πριν από τον πόλεμο, ήταν ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Η ρωσική εισβολή την υποχρέωσε να μειώσει τις εξαγωγές της στην παγκόσμια αγορά και οι Ουκρανοί αγρότες βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών μέσω γειτονικών χωρών (η πλειονότητά τους μέλη της Ε.Ε.), καθώς είχε αποκλειστεί η εμπορική ναυσιπλοΐα μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Καθώς όμως οι γειτονικές χώρες-μέλη της Ε.Ε. πλημύρισαν από σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, μειώθηκαν οι τιμές και αντίστοιχα μειώθηκε το εισόδημα των εγχώριων παραγωγών και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών προχώρησαν σε απαγορεύσεις στις εισαγωγές από την Ουκρανία. Για να αποτραπούν μονομερείς κινήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρενέβη τον Μάιο επιβάλλοντας μια ενιαία απαγόρευση στις εισαγωγές, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είχε δικαίωμα να εξάγει αγροτικών προϊόντων μέσω αυτών των γειτονικών χωρών υπό τον όρο ότι τα προϊόντα πωλούνταν αλλού.

Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή έληξε την Παρασκευή, καθώς η Ουκρανία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες, σε μια ευαίσθητη περίοδο καθώς οι αγρότες συγκομίζουν τις καλλιέργειές τους και ετοιμάζονται να πουλήσουν.

Η απόφαση Πολωνίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν, με τον επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να τις καλεί να απόσχουν από μονομερή μέτρα κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Παρ’ όλα αυτά, οι τρεις χώρες επιμένουν στους περιορισμούς τους.

Δεν είναι σαφές πόσο σε ποιο βαθμό έχει δεσμευτεί η Ουκρανία να περιορίσει τις εξαγωγές ή πώς οι νέες απαγορεύσεις θα επηρεάσουν τη ροή των προϊόντων από την Ουκρανία, ωστόσο η υπόθεση αυτή δείχνει σε τη διαίρεση που σοβεί στις τάξεις της Ε.Ε. σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στις οικονομίες των χωρών μελών που διαθέτουν ισχυρά λόμπι για τη γεωργία και τη γεωργία.

Οι τρεις χώρες υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους είναι προς το συμφέρον των οικονομιών τους. Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Ρόμπερτ Τέλους, δήλωσε ότι η απαγόρευση «καλύπτει τέσσερα δημητριακά, αλλά και κατόπιν αιτήματός μου, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, η απαγόρευση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει γεύματα από αυτά τα δημητριακά: καλαμπόκι, σιτάρι, ελαιοκράμβη, έτσι ώστε αυτά τα προϊόντα να μην επηρεάσουν επίσης την πολωνική αγορά». Ενώ ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι τόνισε ότι η απαγόρευση θα επεκταθεί «παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα το κάνουμε γιατί είναι προς το συμφέρον του Πολωνού αγρότη».

Η Ουγγαρία επέβαλε εθνική απαγόρευση εισαγωγής σε 24 ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, λαχανικών, πολλών προϊόντων κρέατος και μελιού, ενώ η Σλοβακία απαγορεύει την εισαγωγή σιτηρών. Και οι τρεις απαγορεύσεις ισχύουν μόνο για τις εγχώριες εισαγωγές και δεν επηρεάζουν τη διαμετακόμιση προς τις περαιτέρω αγορές.

ΠΗΓΗ