Οι υπερχρεωμένες ΗΠΑ και η “φούσκα” της FED που…σκάει!!

 01/10/2023    12 : 36 : 51
ηπα τραπεζες
75 / 100

Σκάει η «φούσκα» της Fed στις ΗΠΑ, το χρέος θα αυξάνεται κατά 5,2 δισ. δολ. την ημέρα την επόμενη 10ετία

Καθώς ο επενδυτές ακόμη σταθμίζουν όσον αφορά την επενδυτική τους συμπεριφορά την πρόσφατη απόφαση της Fitch Ratings να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο αναδεικνύει τη δεινή οικονομική πραγματικότητα της άλλοτε οικονομικής υπερδύναμης.

Οι ΗΠΑ είναι μια υπερχρεωμένη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και η «φούσκα» της Fed με το ασταμάτητο τύπωμα δολαρίων είναι έτοιμη να σκάσει – αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Το χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αυξάνεται κατά 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια — κάθε μέρα για την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με το σημείωμα προς του επενδυτές του αναλυτή της Bank of America, Michael Hartnett, στην οποία αναφέρεται στις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ο οποίος κατέληξε σε αυτό το θηριώδες νούμερο θα αναδεικνύει την πραγματικότητα ότι η Fed έχει χάσει το έλεγχο στην οικονομία και οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορούν νε εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Είναι σημαντικό ότι το χρέος πρόκειται να αυξηθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την ευρύτερη οικονομία – ένδειξη ότι το πιστωτικό γεγονός είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 118,9% του ΑΕΠ έως το 2033, από 98,2% φέτος.

Ο Hartnett επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες αποδύονται σε αγώνα δρόμου για τη διάσωση της Wall Street (σ.σ. του χρηματοπιστωτικού συστήματος) ενώ οι κυβερνήσεις επιχειρούν να διασφαλίσουν την επιβίωση των μικρότερων επιχειρήσεων.

«Τελικά, ο στόχος της ασκούμενης πολιτικής σε όλα τα κράτη – μέλη της ομάδας των G7 είναι ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, όταν η επόμενη ύφεση θα προκαλέσει αναταράξεις στη δημοσιονομική πολιτική και αυξηθει κατακόρυφα ο κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω της κατακόρυφης ανόδους του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους», επισημαίνει.

Οι βασικοί παράγοντες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μία μεγάλη οικονομία που ασκεί έλεγχο την καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, η Ιαπωνία, αρχίζει με μικρά βήματα να διαφοροποιείται από αυτή την πολιτική.

Οι ΗΠΑ ασκούσαν έλεγχο στην καμπύλη απόδοσης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας των εξαιρετικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν και είναι μια πολιτική που έχει εξεταστεί πρόσφατα από αξιωματούχους της Federal Reserve.

Από την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης με το ανώτατο όριο χρέους στις 31 Μαΐου, τα εμπορεύματα ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις, επισημαίνει ο Hartnett.

Ο βασικός καταλύτης στην εξέλιξη αυτή είναι ότι η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, αλλά καιένας συνδυασμός παραγόντων στην πλευρά προσφοράς ενισχύει αυτή την εξέλιξη – συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ από το 1985, της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού εκ μέρους της Ινδίας, των περιορισμών στις εξαγωγές της Κίνας στα μέταλλα (γερμάνιο και το γάλλιο) , οι κινήσεις προμήθειας πετρελαίου της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας και το πραξικόπημα στον πλούσιο σε ουράνιο Νίγηρα.

Η συγκυριακή εικόνα είναι ότι μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση απομείωσης του κινδύνου, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν οι ισχυρότερες εισροές σε ομόλογα από τον Οκτώβριο του 2022 και καταγράφηκε η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών μετοχών.
Αυτοί οι πελάτες αγοράζουν χρέος υψηλού επενδυτικού βαθμού, ιαπωνικές μετοχές, προϊόντα υψηλής διακύμανσης και πωλούν μετοχές αναπτυξης (growth stocks), τραπεζικά δάνεια, χρηματοοικονομικά και τεχνολογικά assets.

H τέλεια καταιγίδα

Ο οίκος Fitch έδωσε το στίγμα των δυσοίωνων δημοσιονομικών προοπτικών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ είναι εξαιρετική δεινή

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα ενός ιλιγγιώδους δημοσιονομικού ελλείμματος, ενός σχεδόν ιστορικά διογκωμένου φορτίου χρέους, του αυξημένου κόστους των επιτοκίων και της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων», ανέφερε.

Αντίθετα, ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett δήλωσε ότι αγόραζε γραμμάτια του Δημοσίου τις τελευταίες ημέρες και πιθανότατα θα συνεχίσει.
«Το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε γραμμάτια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρίμηνο ή 6μηνο», δήλωσε ο Buffett στο CNBC.

Οι όγκοι των δικαιωμάτων πώλησης σε 30ετή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου – που είναι στοιχήματα με υψηλότερες αποδόσεις – αυξήθηκαν πάνω από 100.000 συμβόλαια την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Μάρτιο.

Για τους Alexander Wise και Jan Loeys της JPMorgan Chase, το τελικό ερώτημα είναι πού θα πάνε τελικά τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια, καθώς επιμένουν στην πρόβλεψη ότι η πραγματική απόδοση των ΗΠΑ 10ετών θα φτάσει το 2,5% την επόμενη δεκαετία.

Η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση είναι «μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις που οδηγούν την προβλεπόμενη μακροπρόθεσμη αύξηση των πραγματικών αποδόσεων», υπογράμμισαν σε σημείωμα τους.

Η μεγάλη απόκλιση

Με τα οικονομικά δεδομένα να παραμένουν σχετικά ισχυρά, η απόφαση της Fitch και μια άσχετη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να πουλήσει περισσότερο χρέος μέσω εντόκων γραμματίων έθεσε το επίκεντρο ακριβώς στην έκρηξη του αμερικανικού κρατικού δανεισμού.

Οι αποδόσεις στα δύο άκρα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα μειώθηκαν κατά 1% φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 0,5% για ένα ευρύτερο εύρος του χρέους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.

Ο Fitch εξακολουθεί να αναμένει ύφεση, σε αντίθεση με τη Fed και ένα αυξανόμενο ποσοστό αναλυτών που προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση.

Η υποβάθμιση αυτής της εβδομάδας βασίστηκε στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές, «η οποία χαρακτηρίζεται από αυξανόμενα ελλείμματα και δημόσιο χρέος», δήλωσε ο James McCormack, επικεφαλής της παγκόσμιας αξιολόγησης κρατικών και υπερεθνικών αξιολογήσεων του Fitch στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αποδόσεις των ΗΠΑ βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείπ», δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στην Australia & New Zealand Banking Group στη Σιγκαπούρη.

Το επόμενο μεγάλο 10ετές επίπεδο είναι περίπου 4,35% ή 4,4%, επισήμανε.

Kiyosaki: Το δολάριο θα συντριβεί μεταξύ του «χρυσού» νομίσματος των BRICS και του Bitcoin

robert kiyosaki

Το δολάριο των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος ζωής του, καθώς ένας συνασπισμός κρατών ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό, επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος, γκουρού του personal finance, επενδυτής και συγγραφέας Robert Kiyosaki το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023.

Σε δημόσια τοποθέτησή του επισήμανε ότι το δολάριο ΗΠΑ θα παρακμάσει αφού τα κράτη της ομάδας τωn BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ξεκινήσουν συνομιλίες για την κυκλοφορία του νέου τους νομίσματος σε μια διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τον Kiyosaki, η κίνηση από τους BRICS θα μπορούσε να είναι αυτό που κάνει τις ΗΠΑ να χάσουν το προνομιακό καθεστώς τους ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

«Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παγκόσμια ιστορία θα λάβει χώρα στις 22 Αυγούστου 2023, τα κράτη BRICS διοργανώνουν μία σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ για να αναδείξουν το δικό τους νόμισμα το οποίο είναι στηριγμένο στο χρυσό.

Τώρα, τι σημαίνει αυτό για το δολάριο ΗΠΑ;

Το δολάριο το 1944 κατέστη το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν τρισεκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια δολάρια στα αποθεματικά τους – επειδή αυτό σημαίνει αποθεματικό νόμισμα – οι τράπεζες του κόσμου έπρεπε να διακρατούν δολάρια αντί για χρυσό στα [ταμεία] τους, οπότε ελπίζω να κάνω λάθος, μπορεί να κάνω λάθος αν υιοθετήσουν ένα χρυσό πίσω crypto, [αλλά] το δολάριο ΗΠΑ θα συνθλιβεί – αν έχω δίκιο στη ανάλυσή μου».

Η πρόβλεψη για το κρυπτονόμισμα

Ο Kiyosaki, ένας φανατικός οπαδός του Bitcoin, έχει δηλώσει ότι το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να είναι ένας από τους μεγάλους ωφελούμενους μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας νομισματικής τάξης και οι ΗΠΑ χάνουν τα προνόμιά τους όσον αφορά το δολάριο ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.

Ωστόσο, λέει ότι από τη στιγμή που μεγάλα ιδρύματα ενταχθούν στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης, όπως η Standard Chartered Bank, ο μέσος άνθρωπος θα αρχίσει να εκτιμά και να χρησιμοποιεί το Bitcoin.

«Μία από τις προκλήσεις με το Bitcoin είναι ότι οι άνθρωποι δεν το αποδέχονται, δεν ξέρουν τι σημαίνει.
Η Standard Chartered Bank, μια τεράστια ασιατική τράπεζα, δήλωσε ότι αναμένει ότι το Bitcoin το 2023 θα φτάσει τα 50.000 δολ..

Σήμερα είναι 30.000 δολ [και] όχι μόνο αυτό, η Standard Chartered προβλέπει ότι το Bitcoin θα φτάσει στα 120.000 δολ. από 30.000 δολ το 2024 – δεν λέω ότι θα συμβεί, δεν κάνουμε συστάσεις», σημείωσε.

Η Ρωσία παίρνει τα μέτρα της

Η Ρωσία θα αρχίσει να αγοράζει ξένο νόμισμα και χρυσό καθώς η ανάκαμψη των ενεργειακών εσόδων της χώρας υπερκέρασε τον στόχο ο οποίος είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 Αυγούστου ότι θα αγοράσει 40,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (433 εκατομμύρια δολάρια) κατά την περίοδο 7 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να απομονώνει την οικονομία από την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων.

Δεδομένου ότι οι αγορές σταμάτησαν στα τέλη Ιανουαρίου 2022 και ακολούθησε η αναστολή του προγράμματος μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πούλησε ξένο νόμισμα μόνο φέτος ως μέρος του ανανεωμένου δημοσιονομικού μηχανισμού.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων έχει παγώσει από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις, το γουάν είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για τέτοιες πράξεις.

Η Ρωσία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του προϋπολογισμού της από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι κατά 1 εκατομμύριο ουγγιές αυξήθηκαν τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό το 2022, σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα, καθώς αγόρασε μεγάλες ποσότητες ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατείχε 74,9 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού στα τέλη Φεβρουαρίου, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά περισσότερο από τις 73,9 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αποθέματα χρυσού της χώρας ισούνται με 135,6 δισεκατομμυρίων δολαρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}