Οι τράπεζες τρέχουν να προλάβουν τον Ιούλιο…

 29/09/2023    03 : 23 : 06
banks 1 e1659771433585
70 / 100

Στα τέλη Ιουλίου η Φρανκφούρτη θα δημοσιεύσει τα στοιχεία των stress test για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Από το newmoney.gr

Δεν υπάρχει pass or fail σ’ αυτό το τεστ. Στο τέλος όμως, θα υπάρξει ένας επίσημος δημόσιος κατάλογος με τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ECB και αμέσως μετά ένας αγώνας δρόμου όλων των τραπεζών για να καλύψουν τους σχετικούς δείκτες.

Οι Ελληνικές Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το momentum που δημιουργούν τώρα οι πολιτικές εξελίξεις και η επικείμενη αναβάθμιση της χώρας ώστε να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Σήμερα ο δείκτης αυτός είναι 23% για τη Eurobank, 21,8% για την Εθνική και 19,9% για την Τράπεζα Πειραιώς. Και οι τρεις τράπεζες πήραν θάρρος από το succes που σημείωσε χθες η έκδοση του senior preferred ομολόγου της Alpha Bank – όπου από τα 400 εκατ. που ζήτησε αρχικά η τράπεζα συγκεντρώθηκαν 1,3 δισ. με αποτέλεσμα η Alpha να σηκώσει 500 εκατ. με τελικό επιτόκιο 7% και κουπόνι στο 6,875% – και τώρα ελπίζουν πως μπορούν να επιταχύνουν ώστε να προλάβουν τον Ιούλιο.

Σημειωτέον, όλες οι εκδόσεις που προγραμματίζονται είναι Senior διότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους για τις λοιπές εκδόσεις εκτός της Εθνικής που έχει δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και μία έκδοση Tier 2.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}