Οι τράπεζες εξοφλούν τα… μπινελίκια με κόστος 15.000.000€

Οι τράπεζες εξοφλούν τα… μπινελίκια με κόστος 15.000.000€
74 / 100

Μερικές ώρες -όσες χρειάστηκαν για να ξεχαστούν τα… μπινελίκια που κατά τον υπουργό Οικονομικών ανταλλάχθηκαν- κράτησε η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Λύση τελικά βρέθηκε στο κρίσιμο «μέτωπο» των επιτοκίων και η κάθε πλευρά άρχισε να μετράει κέρδη και απώλειες.

Μεταδίδει το radar.gr

Είναι γεγονός ότι οι τραπεζίτες κάτι έδωσαν: Οι τράπεζες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών πως θα αυξήσουν άμεσα τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Από τούδε και στο εξής μια προθεσμιακή κατάθεση θα μπορεί να προσφέρει απόδοση μέχρι και 2%.

Άλλωστε, το κόστος των τραπεζών δεν είναι μεγάλο, σε προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκονται σήμερα περί τα 30 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι απλές καταθέσεις κάθε είδους αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εκ των οποίων τα 138 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις φυσικών προσώπων και άλλα 41 δισ. ευρώ σε καταθέσεις επιχειρήσεων.

Είναι γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η πτώση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων στα όρια της… εξίσωσης με τις αποδόσεις των επιτοκίων ταμιευτηρίου, αλλά και οι ανάγκες ρευστότητας των αποταμιευτών άλλαξαν τη συνολική εικόνα των καταθέσεων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον ίδιο μήνα του 2022 οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 27,5 δισ. ευρώ (από τα περίπου 166 δισ. ευρώ στα 193 δισ. ευρώ), οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα κατά 16,3 δισ. ευρώ (από τα 45,6 δισ. ευρώ στα 29,3 δισ. ευρώ), αποτελώντας πλέον μόλις το 15,13% του συνόλου.

Οι επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα σχέδια, η κερδοφορία και οι προμήθειες…

Η τάση αυτή δεν διευκολύνει τις τράπεζες που επιδιώκουν να διατηρούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τις καταθέσεις της πελατείας τους, επομένως η αύξηση των αποδόσεων στις προθεσμιακές μπορεί να αυξάνει κατά τι το κόστος του χρήματος, αλλά διευκολύνει τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς των τραπεζικών επιτελείων.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, τα επιτόκια μέχρι στιγμής είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και αυτό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις στο 0,20 – 0,25%, κάτι που δεν πρόκειται να έχει σημαντική επίπτωση στην υψηλή κερδοφορία του κλάδου.

Ας σημειωθεί ότι τα επιτόκια ταμιευτηρίου των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο 0,90%.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό κέρδος των τραπεζών κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλό ποσοστό στο σύνολο των κερδών που αποκόμισαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις προμήθειες.

Το θέμα των προμηθειών δεν φαίνεται να ανησυχεί τις τράπεζες: Μπορεί η υπόθεση να βρίσκεται προς έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά αυτή συνεχίζεται για… τέταρτο κατά σειρά έτος με αβέβαια αποτελέσματα, αφού θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μπορεί να αποδειχθεί ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν «εναρμονισμένες πρακτικές».

Οι δικαιούχοι, η προστασία και οι… εκλογές

Τότε τι απέφεραν τα… μπινελίκια του κ. Σταϊκούρα ; Με τη σύμφωνη γνώμη του SSM οι τράπεζες κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίων για ευάλωτους –και ενήμερους– δανειολήπτες.

Η περίμετρος αφορά σε 30.000 δάνεια με εμπράγματη ασφάλεια την πρώτη κατοικία.

Ευθύς μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στο πλαίσιο του gsis.gr θα μπορούν οι δικαιούχοι (με βάση πάντα τα εισοδηματικά κριτήρια, π.χ. έως 7.000 ευρώ για άγαμο και έως 21.000 ευρώ μάξιμουμ) να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την κατά το 50% επιδότηση από τις τράπεζες για το τμήμα της αυξημένης, λόγω επιτοκίων, δόσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν η αύξηση της δόσης, από την 30/6/2022 έως σήμερα, είναι 70 ευρώ, μέσω των τραπεζών θα λάβουν οι δανειολήπτες το ποσό των 35 ευρώ ανά δόση. Και σε κάθε νέα αύξηση επιτοκίων, αναλόγως του πώς θα διαμορφώνεται η νέα δόση, αντιστοίχως αναπροσαρμόζεται και η επιδότηση.

Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της πλατφόρμας, ενώ η διάρκεια της επιδότησης θα φθάνει έως τους 12 μήνες.

Στο πλέγμα προστασίας θα ενταχθούν ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Δεν θα είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέλθουν από νέα δάνεια, ενώ η περίμετρος των δανείων μπορεί να φθάσει έως τις 30.000 περιπτώσεις.

Το κόστος που θα αναλάβουν οι τράπεζες εκτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική στήριξη θα γίνει μέσω ενός ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς).

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όλα αυτά θα έχουν προχωρήσει μέχρι τις εκλογές…