Οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων φέρνουν έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και οικονομικό σοκ!

 25/09/2023    12 : 36 : 55
κοντρα 9
69 / 100

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο

Είναι νωρίς για να καθοριστεί αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και μετά το καλοκαίρι, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
«Αν το βασικό σενάριο εξελιχθεί όπως πιστεύουμε, τότε τον Ιούλιο θα πρέπει να κάνουμε αύξηση» δήλωσε ο Στουρνάρας.«Αλλά ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά. Δεν μπορούμε να πούμε» πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guidos, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο επίπεδο που απαιτείται για να οδηγηθεί χαμηλότερα ο πληθωρισμός.

εφσυν 5

Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμα είναι νωρίς για να πει κανείς αν τον Ιούλιο θα γίνει η τελευταία αύξηση ή για πόσο καιρό θα διατηρηθούν τα επιτόκια στο ανώτατο επίπεδο.

Βαθμίδα…

Κατά τ’ άλλα, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε «αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αφού η νέα κυβέρνηση παρουσιάσει τα σχέδιά της.

«Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Αύξηση των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο “βλέπει” ο αντιπρόεδος της ΕΚΤ

Σχεδόν βέβαιη είναι μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης για τον Σεπτέμβριο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα υπάρξουν εν τω μεταξύ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Θεωρώ ότι (η αύξηση των επιτοκίων) τον Ιούλιο έχει κλειδώσει. Για τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι είναι ανοικτή», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Ο Γκίντος σημείωσε ότι οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμένεται σήμερα καθώς η αναμενόμενη ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν μπορεί να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών.

Η συζήτηση για το πότε η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση στις πρωτοφανείς αυξήσεις επιτοκίων έχει ενταθεί μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ορισμένα μέλη έχουν διαμηνύσει ότι μία καλή περίοδος για την αξιολόγηση της κατάστασης θα ήταν μετά την αύξηση του Ιουλίου, αν και άλλοι – που έχουν στραμμένο το βλέμμα στον άκαμπτο δομικό πληθωρισμό – δηλώνουν ότι πιθανόν να χρειασθεί περαιτέρω σύσφιξη το φθινόπωρο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε από τη Σίντρα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να είναι σε θέση να κηρύξει σύντομα «με πλήρη εμπιστοσύνη» πως έχουν κορυφωθεί τα επιτόκια. Εκανε λόγο για μία δεύτερη φάση της πληθωριστικής διαδικασίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι επιδιώκουν αυξήσεις μισθών για να καλύψουν την απώλεια του πραγματικού εισοδήματός τους.

Η κατάσταση για τον πληθωρισμό θα γίνει πιο ξεκάθαρη αυτή την εβδομάδα, με την Eurostat να ανακοινώνει την Παρασκευή τα στοιχεία Ιουνίου για την Ευρωζώνη.

Η εικόνα μοιάζει ανάμεικτη: Ενώ ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – είναι πιθανό να αυξήθηκε λίγο.

Σε εθνικό επίπεδο, οι αυξήσεις τιμών στη Γερμανία μπορεί να επιταχυνθούν λόγω στατιστικού αποτελέσματος βάσης (πέρυσι το καλοκαίρι είχαν μειωθεί οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες), αλλά στην Ισπανία είναι πιθανό να μειώθηκαν κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, για πρώτη φορά την τελευταία και πλέον διετία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Νομίζω ότι κάποιοι από τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί… Τα στοιχεία που παίρνουμε σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}