Οι Ρώσοι μεγιστάνες που κέρδισαν 11 δις δολάρια εν μέσω πολέμου!!

 16/07/2024    03 : 28 : 53
russia
66 / 100

Οι Ρώσοι μεγιστάνες εισέπραξαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα καθώς οι εταιρείες τους αύξησαν τις πληρωμές εν μέσω της αποκλιμάκωσης της οικονομικής αβεβαιότητας για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πολλοί έχουν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων λόγω του πολέμου που συνεχίζεται για τρίτο χρόνο.

Ο Βαγίτ Αλεκπερόφ, βασικός μέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil PJSC, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με περίπου 186 δισεκατομμύρια ρούβλια σε μερίσματα. Βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δισεκατομμυριούχοι Αλεξέι Μορντάσοφ, της Severstal PJSC, και Βλαντίμιρ Λίσιν, της Novolipetsk Steel, ακολουθούν με έσοδα από μερίσματα 148 δισεκατομμύρια και 121 δισεκατομμύρια ρούβλια αντίστοιχα. Ο Μορντάσοφ βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ, ενώ ο Λίσιν δεν υπόκειται σε κανένα σημαντικό περιορισμό.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον σύμμαχο του Πούτιν, δισεκατομμυριούχο Γκενάντι Τιμτσένκο και την Τατιάνα Λιτβινένκο, η οποία έλαβε μερίδιο στην PhosAgro PJSC προτού ο σύζυγός της Βλαντίμιρ τεθεί υπό κυρώσεις στις ΗΠΑ το 2023.

Ο Βλαντίμιρ Λιτβινένκο είναι πρύτανης του Μεταλλευτικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Πούτιν έλαβε διδακτορικό το 1997 και ήταν διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

Η ρωσική οικονομία ανέκαμψε
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία, ωθώντας πολλές εταιρείες να αναστείλουν τις πληρωμές μερισμάτων λόγω της αβεβαιότητας για μια πιθανή οικονομική κατάρρευση. Αυτοί οι φόβοι δεν επαληθεύτηκαν καθώς η ρωσική οικονομία προσαρμόστηκε σταδιακά στις νέες συνθήκες και οι εξαγωγείς βρήκαν εναλλακτικές αγορές.

Μετά τη συρρίκνωση της τον πρώτο χρόνο από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική οικονομία παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη καθώς η κυβέρνηση δαπάνησε τεράστια ποσά για την επέκταση της αμυντικής βιομηχανίας, την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις των κυρώσεων και την παροχή κοινωνικής στήριξης στις οικογένειες.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Πολλοί εξαγωγείς εμπορευμάτων έχουν ξαναρχίσει την καταβολή μερισμάτων αφού αναδιαμόρφωσαν τις επιχειρήσεις τους και μετέφεραν τις πωλήσεις τους στις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών του Παγκόσμιου Νότου που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πολλές κρατικές εταιρείες όπως η Gazprom Neft PJSC και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank PJSC, δεν σταμάτησαν ποτέ να καταβάλλουν μερίσματα καθώς σημείωσαν ρεκόρ κερδών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι μέτοχοι της Sberbank ενέκριναν τον περασμένο μήνα ρεκόρ μερισμάτων, 752 δισεκατομμυρίων ρούβλια για το 2023.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}