Οι πολλάκις διασωσμένες από τα λεφτά των Ελλήνων τράπεζες, θέλουν να μοιράσουν μερίσματα

Οι πολλάκις διασωσμένες από τα λεφτά των Ελλήνων τράπεζες, θέλουν να μοιράσουν μερίσματα
66 / 100

Αφού κύριοι τραπεζίτες έχετε τόσα κέρδη ρεκόρ, γιατί δεν επιστρέφετε στον ελληνικό λαό μερικά τα δεκάδες δις που έδωσε για να διασωθείτε;;

Τράπεζες: Εν αναμονή του SSM για τη διανομή μερίσματος

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία λήψης των οριστικών αποφάσεων για τη διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Ο λόγος γίνεται για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, οι διοικήσεις των οποίων έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους από τα κέρδη της χρήσης του 2022.

Από το ot.gr

Μετά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά και την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, θεωρούν πως ήλθε η στιγμή να γίνει το σχετικό βήμα.

Εφόσον ο επόπτης του συστήματος, ο SSM, δεν φέρει αντιρρήσεις για μία τέτοια κίνηση, θα συνιστά μία ξεκάθαρη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα μετά την υπερδεκαετή για τον κλάδο κρίση.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πάντως, ακόμη δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Η Eurobank ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του CEO της Φ. Καραβία για το θέμα.

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη η Εθνική Τράπεζα και η παρουσίαση των αντίστοιχων οικονομικών μεγεθών στους αναλυτές από το διευθύνοντα σύμβουλό της Παύλο Μυλωνά.

Τα επιχειρήματα
Οι διοικήσεις των δύο συστημικών ομίλων θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει άλλο η ανταμοιβή των μετόχων τους, έστω και με ένα ποσοστό διανομής της τάξης του 20% επί των κερδών που πέτυχαν πέρυσι.

Κι αυτό διότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα μεγέθη τους είναι σημαντική:

– Η κερδοφορία του 2022 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ θετικές είναι οι προοπτικές για την εφετινή χρήση, στο τρέχον περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ

– Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνονται αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια και θα ενισχυθούν περαιτέρω μετά την κερδοφόρο διετία 2022 – 2023

– Οι δείκτες καθυστερήσεων βρίσκονται στη ζώνη του 5% – 6%, ενώ η κάλυψη του αποθέματος των κόκκινων δανείων από προβλέψεις διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Εάν δε, ληφθούν υπόψιν και τα ενέχυρα που συνοδεύουν τις χορηγήσεις, το ποσοστό κάλυψης ξεπερνά κατά πολύ το 100%

– Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας των δανειακού χαρτοφυλακίου, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και των πιέσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός

– Το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται υποστηρικτικό. Δεν αποκλείεται η ανάπτυξη εφέτος να φτάσει ακόμη και το 3%, περιορίζοντας τον πιστωτικό κίνδυνο και ενισχύοντας τις προοπτικές για διατήρηση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης σε υψηλά επίπεδα στην επιχειρηματική πίστη

Τι φοβάται ο SSM
Ο SSM πάντως διατηρεί επιφυλάξεις. Όπως λένε τραπεζικές πηγές, αποδέχεται τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον κλάδο, ωστόσο θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες.

Στο πλαίσιο αυτό, δε θα ήθελε να ρισκάρει απώλεια πόρων που ενδεχομένως αποδειχθούν αναγκαίοι τα επόμενα χρόνια, εάν προκύψει μία νέα κρίση.

Στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές του έτους, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέ Ενρία, ενημέρωσε τις τραπεζικές διοικήσεις πως για ανάψει το πράσινος φως για τη διανομή μερίσματος, θα πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να αντέξουν ενδεχόμενους μακροοικονομικούς κραδασμούς την επόμενη τριετία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε να αποσταλούν στην Φρανκφούρτη προβλέψεις και προβολές για τα κεφάλαια, σύμφωνα με ένα αρνητικό σενάριο, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων έως το 2025.

Το ζητούμενο για τον SSM είναι οι τράπεζες να διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, ακόμη κι αν επαληθευτούν οι δυσμενείς εκτιμήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε εάν δοθεί το πράσινο φως οι εφετινές τακτικές γενικές συνελεύσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους.