Οι πολιτικοί πίσω από την προβληματική Ελληνική Δικαιοσύνη λένε 3 στους 4 Έλληνες

 16/04/2024    01 : 10 : 55
δικαιοσυνη
67 / 100

Μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη στην συνείδηση των πολιτών για τη ποιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης απεικονίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διοργανώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα: «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας» και έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Η έρευνα έγινε από την Metron Analysis με επιστημονικό υπεύθυνο τον Στράτο Φαναρά από 18 έως 24 Οκτωβρίου σε 1.316 άτομα.

Αργή και δαιδαλώδης
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες σε πολύ υψηλά ποσοστά και κυρίως ανεξάρτητα από την πολιτικής τους τοποθέτηση, θεωρούν πως η Δικαιοσύνη αργεί και καταβάλλεται από την πολυνομία και τις εξαρτήσεις της. Την θεωρούν δε κοινωνικά άδικη.

Ενδεικτικά:

Το 85% των πολιτών χαρακτηρίζει αργή τη Δικαιοσύνη, το 73% νομικά δαιδαλώδη (πολυνομία), το 69% ανεπαρκή στην οργάνωση ενώ επίσης 69% απαντά ότι είναι πολιτικά ελεγχόμενη. Και το 64% κοινωνικά άδικη.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση:

–το 88% των αριστερών λέει ότι είναι αργή, το 94% των κεντροαριστερών επίσης, το 88% των κεντρώων, το 85% των κεντροδεξιών, το 76% των δεξιών και το 79% που δηλώνει καμιά πολιτική τοποθέτηση.

–Στο ερώτημα ποιος φταίει για τις κακοδαιμονίες της ελληνικής δικαιοσύνης

* με μεγάλη διαφορά, βασικός παράγοντας αναδείχθηκε το πολιτικό σύστημα, τόσο στο σύνολο των (πολλαπλών) αναφορών όσο και ως πρώτη αναφορά από τους ερωτώμενους (76% και 44% αντίστοιχα).

*Ακολουθούν οι δικαστικοί λειτουργοί (40% και 28% αντίστοιχα), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (36% και 11%), οι δικηγόροι (30% και 7%), και τέλος η δικομανία ημών των πολιτών, που αξιολογείται ως μάλλον ήσσονος σημασίας παράγοντας (22% και 7%).

Κριτική
Πιο αυστηροί με τους πολιτικούς και τη Δικαιοσύνη είναι πάντως οι πολίτες που αυτοτοποθετούνται αριστερά του Κέντρου αλλά και πιο επιεικείς με την ευθύνη των ίδιων των πολιτών, απ’ ό,τι όσοι αυτοτοποθετούνται στα δεξιά του Κέντρου.

Στους νεότερους π.χ πιο ψηλά στην κριτική τους είναι τα ΜΜΕ από τη νεότερη γενιά ενώ η περισσότερο αρνητική αξιολόγηση του πολιτικού συστήματος γίνεται από την εργατική τάξη και των δικαστικών λειτουργών από την ανώτερη τάξη.

Πάντως ελαφρά διαφοροποιούνται σε δυο επίπεδα όσοι έχουν προσωπική εμπειρία από την ελληνική δικαιοσύνη :

Αξιολογούν πιο αυστηρά τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τους δικηγόρους, αυτούς δηλαδή με τους οποίους ήρθαν σε άμεση επαφή, ενώ όσοι δεν έχουν προσωπική εμπειρία κρίνουν αυστηρότερα τον ρόλο των ΜΜΕ.

Έτσι 3 στους 4 αποδίδουν στο πολιτικό σύστημα ευθύνη για τα προβλήματα στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης σήμερα. Το 40% λέει οι δικαστικοί, το 36% τα Μέσα Ενημέρωσης, το 30% οι δικηγόροι.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}