Οι παράμετροι του εγκλήματος παιδεραστίας στον Κολωνό

 30/01/2023    04 : 00 : 11
ρακιντζης
61 / 100

Το έγκλημα παιδεραστίας και πορνικής εκμετάλλευσης ανηλίκου στον Κολωνό, πάντοτε με την επιφύλαξη του τεκμηρίου αθωότητας, παρουσιάζει πολλές διαστάσεις, που θα εξετάσουμε παρακάτω, αποκάλυψε όμως και πολλές πτυχές και νοσηρά συμπτώματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την ανεπάρκεια της Πολιτείας να ελέγξει προληπτικά και όχι κατασταλτικά τη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων.

Του Λέανδρου Ρακιντζή, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Η ποινική διάσταση της υπόθεσης ερευνάται ήδη από τη δικαιοσύνη και όπως φαίνεται η ποινική δίωξη για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος θα επεκταθεί τουλάχιστον στα πρόσωπα, που η ιδία η ανήλικη παθούσα αναγνώρισε ως δράστες των γενετήσιων πράξεων με αυτή, που κατά πληροφορίες υπερβαίνουν τα δέκα, αλλά πιθανόν να προκύψουν και άλλα θύματα και να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλα πρόσωπα για συναφείς πράξεις.

Σαφώς οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν εναντίον τους θα είναι πολλές και θα διαφέρουν κατά περίπτωση, η δε ανάκριση λόγω των πολλών αδικημάτων και των πολλών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτά και της πληθώρας των στοιχείων, που θα αποκαλύπτονται και θα διερευνώνται σταδιακά με έντονη αμφισβήτηση των αποδεικτικών στοιχείων, προβλέπεται ότι θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα πέραν του ανώτατου ορίου της προσωρινής κράτησης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση της προσωρινής κράτησης για όσους εκ των κατηγορουμένων θα έχει διαταχθεί. Αν αυτό συμβεί, αφενός θα έχουμε τεραστία κατακραυγή της κοινής γνώμης κατά της δικαιοσύνης, αφετέρου η εκδίκαση της υπόθεσης μετά αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης, θα λάβει χώρα στο απώτατο μέλλον με βεβαία παραγραφή των πλημμελημάτων, των δε κακουργημάτων παίζεται αλά Siemens.

Δεν παραδοξολογώ, αλλά η δικαστική μου πείρα με έχει διδάξει ότι, όταν οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί και έχει αρθεί η προσωρινή κράτησή τους, θα επιδιώξουν με όλους τους νομιμοφανείς τρόπους τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης για λόγους ανώτερης βίας στο πρόσωπο τους ή για κώλυμα των συνηγόρων τους και το αίτημα τους θα γίνει υποχρεωτικά δεκτό από το δικαστήριο μετά την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 349ΚΠοινΔ., που επιτρέπει τις κατά το δοκούν του κατηγορουμένου αναβολές της δίκης. Η μόνη λύση είναι ο διαχωρισμός της ανάκρισης για κάθε περίπτωση και μόλις η ανάκριση περαιωθεί η παραπομπή κάθε κατηγορουμένου μετά των συνεργών σε χωριστή δίκη και όχι η λόγω συνάφειας συνεκδίκαση όλων των υποθέσεων. Σαφώς η συζήτηση των υποθέσεων πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών (αρθ.330ΚΠΔ) γιατί πρόκειται περί ανηλίκου και προσβάλει τα χρηστά ήθη.

Επειδή ο κατηγορούμενος ήταν τοπικό στέλεχος της ΝΔ, που έχει ήδη διαγραφεί, έχει δοθεί πολιτική διάσταση στην υπόθεση όχι μόνο από μερίδα της κοινής γνώμης και από κάποια ΜΜΕ, αλλά από φραστικές επιθέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κόμματος της ΝΔ. Φυσικά είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται ένα κόμμα από εγκληματικές πράξεις ενός στελέχους του και μάλιστα τοπικού ή για κάποια πολιτικά πρόσωπα να υπάρχουν υπαινιγμοί, επειδή έτυχε να φωτογραφηθούν μαζί του. Ακούγεται, ότι για την υπόθεση πρόκειται να κατηγορηθούν και επώνυμα πρόσωπα, δεν γνωρίζω όμως ποια είναι και βάσει ποιων κριτηρίων χαρακτηρίζεται κάποιος επώνυμος. Επομένως προς διασφάλιση του κύρους της δικαιοσύνης η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και τάχιστα με την συντομότατη εκδίκαση των υποθέσεων, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και με πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Χειρότερη όμως είναι η κοινωνική διάσταση της υπόθεσης, που δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, γιατί κατά καιρούς αποκαλύπτονταν περιπτώσεις βιασμού και μαστροπείας γυναικών και ανηλίκων κοριτσιών, όχι όμως σε τόση μικρή ηλικία του θύματος (12 ετών), ούτε σε τόση πληθώρα πελατών με χρήση του διαδικτύου.

Οι 213 που ζήτησαν διαδικτυακά μόνο πληροφορίες τέλεσαν μη ποινικά κολάσιμη προπαρασκευαστική πράξη. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει κυριολεκτικά συγκλονιστεί όχι μόνο από την ποταπότητα του μαστροπού, που κατά πληροφορίες ομολογεί με δικαιολογίες τις πράξεις του, αλλά και της μητέρας της ανηλίκου, που σύμφωνα με την εναντίον της κατηγορία της μαστροπείας γνώριζε και επωφελείτο της κατάστασης. Αξιοκατάκριτη και ανεξήγητη είναι επίσης η σεξουαλική διαστροφή και των υπολοίπων δραστών, που μπορεί να είναι αξιοσέβαστοι οικογενειάρχες, να έλθουν σε γενετήσια πράξη μετά ανηλίκου.

Τραγικότερη όμως σαν παράπλευρη απώλεια είναι η οδύσσεια που περνούν και θα περάσουν οι οικογένειες του θύματος και των δραστών και ιδίως τα παιδιά τους, που για μια ακόμα φορά επαληθεύεται το “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”.

Όλα ξεκινούν από την σε πολλές περιπτώσεις διάλυση της οικογένειας και των οικογενειακών δεσμών και παραδόσεων και το κυνήγι του χρήματος. Η χαλάρωση των ηθών από μικρή ηλικία, η παραμέληση της ανατροφής και εκπαίδευσης, η παροχή υλικών αγαθών αντί ηθικών αξιών στα μικρά παιδία μπορεί να οδηγήσει σε προσωπικές καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Το θέμα είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό και πρέπει να μελετηθεί αρμόδια. Η Πολιτεία με τις υπάρχουσες δομές δεν μπορεί να προλάβει τη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων παρά μόνο κατασταλτικά με την τιμωρία των δραστών, αλλά φαίνεται ότι η ποινική καταστολή αλά ελληνικά, ως μέσον γενικής πρόληψης, δεν είναι ικανή να αποτρέψει την τέλεση παρόμοιων εγκλημάτων. Ίσως είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει κάπως το θολό τοπίο του τράφικινγκ γυναικών, το εμπόριο λευκής σαρκός και το σχετικό κύκλωμα του υπόκοσμου πέριξ του οποίου διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά αυτό απαιτεί ισχυρή και διαρκή πολιτική βούληση με πράξεις και όχι μόνο φραστικές καταδίκες.

Τα παρόμοια εγκλήματα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, όπως πρόσφατα στην Αγγλία ή στη Ν. Υόρκη με τον Επστάιν ή με τον σεξουαλικό τουρισμό σε χώρες της Ασίας, αποτελούν παρακμιακά κοινωνικά φαινόμενα οφειλόμενα στην ευημερία, που απολαμβάνουν κάποιοι λαοί ,την ανοχή της κοινωνίας και την ασύδοτη και προσοδοφόρα παιδική πορνογραφία του διαδικτύου. Σαφώς η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει με αρχή την οικογένεια.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}