Οι μη συστημικές τράπεζες διεκδικούν κομμάτι της πίτας

Σαββάτο 08/12/2023    08 : 55 : 58
banks 1 e1659771433585
72 / 100

Με αξιώσεις επανέρχονται στο προσκήνιο τρεις μη συστημικές τράπεζες που υπόσχονται να τονώσουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο που ουσιαστικά μονοπωλείται τα τελευταία χρόνια από τα τέσσερα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα -πλην όμως έχει επιστρέψει σε ισχυρή κερδοφορία όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα 9μήνου.

Μεταδίδει το capital.gr

Η Attica Bank, η Παγκρήτια και η Optima Bank συνθέτουν ένα ενδιαφέρον παζλ νέων, παλιών και διευρυμένων τραπεζών που υπόσχονται να αλλάξουν τις συνήθειες στο τραπεζικό γίγνεσθαι με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και προσεγγίσεις.

“Οι συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να υιοθετούν μια φοβική λογική στις χορηγήσεις, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα”, παραδέχονται στο Capital.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων που παραμένουν παγωμένα σε αντίθεση με την απότομη άνοδο του Euribor τους τελευταίους μήνες, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι έως τα τέλη του έτους οι καταθέτες θα δουν μεγαλύτερη αύξηση στα καταθετικά επιτόκια.

Η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η παροχή δελεαστικών επιτοκίων στις καταθέσεις, η παροχή ευέλικτων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που θα εκσυγχρονίσουν τη σχέση πελάτη-τράπεζας, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό προμηθειών και χρεώσεων, είναι τα βασικά πεδία που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους μικρά και μεγάλα ιδρύματα τα επόμενα χρόνια.

Attica Bank: Προσέλκυση στελεχών από την αγορά

Περισσότερα από 100 στελέχη της αγοράς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετακινηθούν στην Attica Bank εν μέσω σαρωτικής αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει από το ανώτατο διοικητικό επίπεδο και αναμένεται να διευρυνθεί και προς τα κατώτερα κλιμάκια.

Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται και πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που θα στοχεύει σε εργαζομένους άνω των 60 ετών με στόχο την ανανέωση του δυναμικού ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της διοίκησης για μετάβαση στην εποχή των ψηφιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για αντικατάσταση τεσσάρων γενικών διευθυντών και αναμένεται να αλλάξουν 2-3 ακόμη στελέχη σε ανώτατο επίπεδο.

Στόχος των μετόχων ΤΧΣ και Elligton-ΤΜΕΔΕ, που στηρίζουν πλήρως τις ενέργειες της διοίκησης, είναι να αποκτήσει η τράπεζα εκείνη τη δυναμική διοικητική ομάδα που θα της επιτρέψει, καταρχάς, να ολοκληρώσει με επιτυχία την άντληση 490 εκατ. ευρώ μέσω της ΑΜΚ έως τα τέλη του έτους και, κατά δεύτερον, την υλοποίηση της φιλόδοξης στρατηγικής εξυγίανσης και ανάπτυξης που έχει καταρτίσει το management.

Σημειώνεται ότι στην αύξηση θα συμμετέχει με 370 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έχει λάβει το Capital.gr. Προς το παρόν, έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την εισφορά του DTC που θα “κοστίσει” στο Δημόσιο 20 εκατ. ευρώ.

Στις σημαντικές προκλησεις του νέου management team είναι η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω τριών τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 2 δισ. περίπου τα οποία δεν θα “περάσουν” τελικά από το κρατικό σχήμα “Ηρακλής”. Επίσης, η διεύρυνση της πελατειακής βάσης με στόχευση στον κατασκευαστικό κλάδο και τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι -επιβίωσης ουσιαστικά- απαιτείται ριζικός μετασχηματισμός και ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας της τράπεζας και αναβάθμιση της εξυπηρέτησης και του προσωπικού μέσω επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης.

Παγκρήτια Τράπεζα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και στην περιφερειακή τράπεζα που ολοκλήρωσε με επιτυχία την ΑΜΚ αποκτώντας νέα μετοχική σύνθεση -με κύρια μεταβολή την είσοδο των επιχειρηματιών Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου με μερίδιο 32,4%.

Το μεγάλο “στοίχημα” που θα πρέπει να πετύχει η μη συστημική τράπεζα, η οποία σύντομα θα μετονομαστεί σε “Candia Bank” είναι να ενσωματώσει δύο πολύ διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα -την Τράπεζα Χανίων και την HSBC.

Το project είναι απαιτητικό και προϋποθέτει γνώσεις, πόρους και χρόνο αλλά, μόλις ολοκληρωθεί, θα δώσει στην κρητική τράπεζα πανελλαδική εμβέλεια και νέες προοπτικές ανάπτυξης. Προς το παρόν, πάντως, αναμένεται το Fit&Proper των νέων μετόχων από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο αναμένεται να ληφθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Optima Bank: Ανοίγει τα φτερά της με στόχο το ΧΑ

Έτοιμη για το επόμενο βήμα είναι η τράπεζα της οικογένειας Βαρδινογιάννη που σχεδιάζει το 2023 να διαβεί την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η διοίκηση της τράπεζας, υπό τον Γιώργο Τανισκίδη (πρόεδρος) και τον Δημήτρη Κυπαρίσση (CEO), θεωρεί αναγκαία τη δημόσια εγγραφή τη μη συστημικής τράπεζας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εποπτικών της κεφαλαίων αλλά και του θεσμικού της χαρακτήρα.

Τα τρία έτη της λειτουργίας της -συστάθηκε τον Οκτώβριο 2019- έχει διαγράψει εντυπωσιακή πορεία σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, περνώντας ήδη από το πρώτο 18μηνο σε τροχιά κερδοφορίας. Η στόχευση της διοίκησης είναι συμπεριληπτική αλλά συγκεκριμένη: ιδιώτες με ευρύ φάσμα αναγκών -καταθετικά και επενδυτικά προϊόντα, στεγαστικά αλλά όχι καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια αυτοκινήτου- και επιχειρήσεις που εμπιστεύονται στους καταρτισμένους RMs το επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Η ταχύτητα εξυπηρέτησης, είτε πρόκειται για άνοιγμα νέου λογαριασμού (με έκδοση κάρτας και κωδικών internet banking σε 15 λεπτά), είτε για έγκριση δανείων, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Optima Bank, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας της είναι η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση που απαντά στις ανάγκες των πελατών της. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, το εξειδικευμένο προσωπικό “σκύβει” πάνω από κάθε φάκελο που έρχεται για χρηματοδότηση προκειμένου να βρεθεί το σωστό μοντέλο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του πελάτη.

Τέλος, η τράπεζα ξεκινά από υγιή βάση, με μηδενικό σχεδόν ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού αριθμεί μόλις τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}