Οι λογαριασμοί έχουν τσουρουφλίσει τους Έλληνες: Σταθερή η μείωση κατανάλωσης στο ρεύμα

 19/07/2024    05 : 58 : 21
ρευμα 1
63 / 100

Σταθερά και αμετάβλητα συνεχίζεται το «ψαλίδι» στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά καθώς το Μάρτιο έφτασε σχεδόν στο 15%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση της ζήτησης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 17,7% ενώ στην υψηλή τάση που είναι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,1%. Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 28,10%.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, έφθασε το 54,1% ενώ μείωση κατά 36,2% καταγράφεται και στην λιγνιτική παραγωγή αλλά και την υδροηλεκτρική παραγωγή κατά 44,7%. Σε υψηλά ποσοστά διατηρήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες αυξήθηκαν κατά 65,77%.

Σε ότι αφορά το μείγμα στην ηλεκτροπαραγωγή, την πρωτοκαθεδρία είχαν οι ΑΠΕ οι οποίες παρήγαγαν το 54,4% και ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με 27,7% , οι λιγνιτικές στο 12,5% και τα υδροηλεκτρικά στο 5,45%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του Διαχειριστή σε ότι αφορά τα μερίδια αγοράς. Η ΔΕΗ παραμένει με αυξημένο μερίδιο αγοράς στο 61,37%, το οποίο ελαφρώς υποχώρησε από τον προηγούμενο μήνα που ήταν 62,19%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}