Οι ΗΠΑ αγοράζουν χρόνο για το όριο το χρέους

 22/07/2024    07 : 54 : 16
γελεν
66 / 100

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα έχουν αρκετά αποθέματα για να αποτρέψουν μια πιθανή χρεοκοπία μέχρι τις 5 Ιουνίου.

«Εκτιμούμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει επαρκείς πόρους μέχρι τις 5 Ιουνίου, προκειμένου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τότε», έγραψε η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι.

Η νέα αυτή ημερομηνία δίνει κάποια αναγκαία περιθώρια ανάσας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου που φαινόταν να πλησιάζουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία την Παρασκευή για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για δύο χρόνια.

Η τελευταία φορά που ενημερώθηκε η λεγόμενη «X Day» ήταν την 1η Μαΐου, όταν Γέλεν είπε στο Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρκετά μετρητά διαθέσιμα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι «αρχές Ιουνίου και πιθανώς μέχρι την 1η Ιουνίου».

Η Yellen εξήγησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιούσε προγραμματισμένες πληρωμές άνω των 130 δισ. δολ. τις πρώτες δύο ημέρες του Ιουνίου, αφήνοντας ωστόσο τα ταμεία με «εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πόρων».

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 5ης Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές και μεταφορές», συνέχισε η Γέλεν, και «οι προβλεπόμενοι πόροι μας δεν θα επαρκούν για να εκπληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα, να δείξει πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα αποθεματικά του Υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ότι αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα «σκοτεινό μέτρο» την Πέμπτη για να μεταφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων στο κύριο ίδρυμα δανεισμού της κυβέρνησης, την Federal Financing Bank.

Η κίνηση ήταν απαραίτητη επειδή «το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των πόρων που απομένουν απαιτεί να εξαντλήσω όλα τα διαθέσιμα έκτακτα μέτρα για να αποφύγω την αδυναμία να τηρήσω όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», έγραψε η Γέλεν.

Την Παρασκευή οι αγορές έκλεισαν με άνοδο, λαμβάνοντας ώθηση εν μέρει, από την αισιοδοξία που υπήρξε ότι η συμφωνία ήταν ενδεχομένως «θέμα ωρών».

Οι διεθνείς οίκοι
Η νέα ημερομηνία της Γέλεν ήρθε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε το καθεστώς τριπλού Α των Ηνωμένων Πολιτειών στην «αρνητική βαθμολογία παρακολούθησης».

Την Παρασκευή, σε μια προκαταρκτική ετήσια αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι έγραψαν ότι αποτυχία να αυξηθεί το «ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν περαιτέρω, εντελώς αναπόφευκτο συστημικό κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρεοκοπήσουν τεχνικά, έστω και για λίγες μόνο ημέρες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}