Οι εκλογές τινάζουν στον αέρα την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

 17/04/2024    09 : 29 : 50
reyma
63 / 100

Στον αέρα οι επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος την περίοδο που η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη κάλπη των εθνικών εκλογών και την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

Από το bankingnews.gr

Ο χρόνος προκήρυξης των εθνικών εκλογών είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει την ημερομηνία 20 από μία έως δύο φορές για να συγκροτηθεί κυβέρνηση.
Παράδειγμα αν η πρώτη κάλπη στηθεί τις 9 Απριλίου και δεν έχει προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η δεύτερη κάλπη θα στηθεί τον Μάιο.

Όμως στις 20 Μαρτίου οι προμηθευτές ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές του ρεύματος του Απριλίου ενώ από το τραπέζι θα λείπουν οι επιδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει και να ανακοινώσει επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος. Έτσι τα νοικοκυριά για έναν κα δύο μήνες θα μείνουν χωρίς επιδοτήσεις ή θα είναι κουτσουρεμένες καθώς θα συμμετέχει μόνο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ θα απουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το πρόβλημα των επιδοτήσεων θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και θα δώσει εντολή να πιστωθούν στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών με καθυστέρηση.

Τι φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου για τις τιμές του ρεύματος

Όμως η ανησυχία της κυβέρνησης είναι η πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής τιμής της MWh μέχρι την ολοκλήρωση της προεκλογικής διαδικασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ο φόβος να σημειώνει άνοδο η χονδρεμπορική τιμή με αποτέλεσμα να συμβάλει στην άνοδο της τελικής λιανικής τιμής της KWh με συνέπεια να διαμορφωθεί κλίμα δυσαρέσκειας στα νοικοκυριά και ψηφοφόρους πριν πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν.

Πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση

Αυτό τον σκόπελο η κυβέρνηση αποφασίσει να τον αντιμετωπίσει με την πολιτική της χαμηλής επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 43 ευρώ ανά MWh.Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν προ το τέλος της εβδομάδας από τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες λόγω των προβλημάτων που φέρνει η προεκλογική επιδότηση σκέφτηκαν ότι είναι προτιμότερο να «παγώσουν» τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου στα ίδια επίπεδα με του Ιανουαρίου.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά πιστεύουν ότι θα μειώσει τις επιπτώσεις μιας ανοδικής κίνησης της χονδρεμπορικής τιμής την προεκλογική περίοδο. Αυτός είναι κι ο λόγος που η επιδότηση θα διατηρήσει την KWh στην περιοχή των 0,15 και 0,16 λεπτών. Αντίθετα αν προχωρούσε σε μεγαλύτερη επιδότηση και η μέση τιμή έπεφτε στα 10 λεπτά ανά KWh την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα άνοιγε σχετικά εύκολα η ψαλίδα ανάμεσα στην χαμηλή τιμή του Φεβρουαρίου σε σχέση με του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαιου.

Τη Δευτέρα η χονδρεμπορική τιμή της MWh υποχώρησε κατά 3,94% στα 187,02 ευρώ.
Πάντως στις 19 Ιανουαρίου ήταν στα 58,44 ευρώ και σε διάστημα έξι συνεδριάσεις «άγγιξε» τα 190 ευρώ ανά MWh. Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από τα 60 ευρώ ανά MWh. Τη Δευτέρα ήταν στα 58,2 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 11,06%.

Η κυβέρνηση αποφασίζει για επτά μήνες να κρατά σταθερή την τιμή της KWh παρότι οι πάροχοι ενέργειας από τα 900 ευρώ που είχαν τιμολογήσει την MWh τον Αύγουστο τον Φεβρουάριο οι χρεώσεις έπεσαν στα 200 ευρώ και τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών παραμένουν αμετάβλητα. Οι μειώσεις δεν φθάνουν στον καταναλωτή διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει βαθιά το χέρι στον προϋπολογισμό παρότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}