Οι γκουρού των επενδύσεων τα βλέπουν…κατάμαυρα!!

Πέμπτη 06/12/2023    04 : 00 : 09
οικονομια
67 / 100

Οι γκουρού των επενδύσεων τα βλέπουν μαύρα…

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες» συνόψισε την κατάσταση με μία φράση, o Διευθύνων Σύμβουλος Jamie Dimon στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της JP Morgan.

Ο πιο διάσημος διαχειριστής hedge fund στον κόσμο, ο Ray Dalio, δήλωσε ανοιχτά ότι -κατά την άποψή του- οι πιθανότητες ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου σήμερα είναι 50%. Από την Παρασκευή έχει ξεκίνησε ο χορός της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών. JP Morgan Chase, Wells Fargo και Citigroup έδειξαν αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων της Wall Street, κυρίως επειδή χρεώνουν στους πελάτες τους υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια και κρατούν τα επιτόκια καταθέσεων πολύ χαμηλά.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι με αυτή την κερδοφόρο στρατηγική, χάνουν συνεχώς πελάτες. Από σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Charles Schwab, η Bank of America και η Goldman Sachs, κάθε μία με τα δικά της ξεχωριστά προβλήματα…

Ακολουθούν καμιά 50αριά εταιρίες του S&P 500 ανάμεσά τους η Tesla, το Netflix, η American Airlines και η AT&T. Μεθαύριο Τετάρτη, η Fed θα κυκλοφορήσει το έβδομο «μπεζ βιβλίο της» για τη χρονιά, περιγράφοντας τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις Πολιτείες των Η.Π.Α.

… ή και κατάμαυρα
Ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων Mohamed A. El-Erian, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz που είναι η μητρική εταιρεία του κολοσσού Αμοιβαίων Κεφαλαίων Pimco, αποκάλυψε χθες με απλά λόγια ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

«Όσον αφορά τις συνολικές αποδόσεις, αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην αγορά ομολόγων τα τελευταία 150 χρόνια. Το 2022 ήταν στην πραγματικότητα η χειρότερη χρονιά των επενδυτών ομολόγων των ΗΠΑ από το 1871, με συνολική απόδοση -15,7%, ακόμη χειρότερη από την annus horribilis του 2009. Για το 2023, η απόδοση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν -10%, σε ετήσια βάση, δηλαδή -17,3% – ακόμη χειρότερα από το 2022.

Αντιμετωπίζουμε τα δύο χειρότερα χρόνια των επενδυτών σε ομόλογα σε ενάμιση αιώνα».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}