Οι βίλες των 170.000€/εβδομάδα στην Ελλάδα…

Τρίτη 04/10/2023    02 : 10 : 05
βιλες
63 / 100

Με τιμές που κυμαίνονται από 30.000 έως και 170.000 ευρώ την εβδομάδα νοικιάζονται το φετινό καλοκαίρι κατοικίες πολυτελείας σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη μέση διάρκεια να αγγίζει τις δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για ακίνητα μοναδικών χαρακτηριστικών και ομορφιάς, τα οποία συνοδεύονται και από αντίστοιχο επίπεδο υπηρεσιών. Ειδικά φέτος πάντως, σύμφωνα με την Greece Sotheby’s International Realty, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης της τελευταίας στιγμής, ιδίως κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι τιμές αφορούν ξεκάθαρα ένα διαφορετικό κοινό, υψηλού κύρους και απαιτήσεων, δεν εμφανίζουν αύξηση από πέρυσι. Αντιθέτως, όπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Βιολέττα Σαχαρίδου, επικεφαλής του τομέα ενοικιάσεων για λογαριασμό της Greece Sotheby’s International Realty, «οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, αρκετοί ιδιοκτήτες προχωρούν ακόμα και σε προσαρμογή τους προς τα κάτω, προκειμένου να εξασφαλίσουν αυξημένη πληρότητα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού». Σύμφωνα με την κ. Σαχαρίδου, σημαντικοί παράγοντες διαφοροποίησης των τιμών αποτελούν: το είδος και το μέγεθος της κατοικίας, η τοποθεσία του ακινήτου και ο προσανατολισμός του, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η δυνατότητα παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών.

«Ταυτόχρονα, έχουμε αρκετές περιπτώσεις μισθώσεων για γυρίσματα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, διαφημιστικών σποτ για εταιρείες τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού, ιδιωτικές εκδηλώσεις και γάμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενοικίαση παραθαλάσσιας έπαυλης για μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή με μισθωτήριο που είχε εξαψήφιο νούμερο!» αναφέρει η κ. Σαχαρίδου. Σύμφωνα με την ίδια, οι πολυτελείς κατοικίες διακοπών νοικιάζονται από ανθρώπους υψηλής αγοραστικής δύναμης, που προέρχονται κυρίως από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγ. Βρετανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία και το Βέλγιο. Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, ποικίλλουν, καθώς είναι τόσο ιδιώτες, όσο και μικρές ή μεγάλες εταιρείες, που ασχολούνται συστηματικά με την αγορά ακινήτων και τον τουρισμό.

Μετά την πανδημία πάντως, οι προτιμήσεις των ανθρώπων αυτών έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Πλέον, επιλέγουν προορισμούς που ξεχωρίζουν για το πράσινό τους, όπως για παράδειγμα νησιά του Ιονίου, π.χ. η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Για παράδειγμα, η βίλα «Νόρμα» στην Ιθάκη ξεχωρίζει για τη μοναδική αισθητική της, αλλά και το σημείο όπου βρίσκεται, πάνω στη θάλασσα. Είναι επιφάνειας 685 τ.μ. και διαθέτει έξι υπνοδωμάτια. Μαζί με τον ξεχωριστό ξενώνα των 230 τ.μ. μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες.

Μεταξύ των παροχών της, περιλαμβάνονται μια θερμαινόμενη πισίνα, πλωτή εξέδρα κατάλληλη για θαλάσσια αθλήματα, ενώ την ειδυλλιακή εικόνα συμπληρώνει ο κήπος και η μικρή φάρμα του ακινήτου, που παράγει φρούτα, λαχανικά και κρασί. Αλλο ένα αξιοσημείωτο στοιχείο, είναι ότι μαζί με τη βίλα νοικιάζονται και τρία πλωτά μέσα, ένα ταχύπλοο, ένα γιοτ Riva (του ομίλου Ferretti) με δικό του καπετάνιο κι ένα φουσκωτό σκάφος. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται πάντως το κόστος των καυσίμων για τα σκάφη, σε περίπτωση π.χ. που οι επισκέπτες θελήσουν να επισκεφτούν κάποιο κοντινό νησί, όπως π.χ. η Κεφαλονιά. Παράλληλα, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, οι επισκέπτες προτιμούν ακίνητα με ιδιωτική παραλία, καθώς δίνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην ιδιωτικότητά τους, ενώ προτιμούν και λιγότερο κορεσμένους προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Σέριφος, ή περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως τα Σύβοτα στην Πρέβεζα. Επίσης, ενδιαφέρονται περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν να γνωρίσουν τα τοπικά έθιμα και να εντρυφήσουν γαστρονομικά σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Ακόμα, η κ. Σαχαρίδου αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία διακοπών που θα σχεδιαστεί με βάση τις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Οι τελευταίες ποικίλλουν και αφορούν υπηρεσίες που ικανοποιούν και τις πιο ιδιαίτερες επιθυμίες, όπως για παράδειγμα την ολική αλλαγή της διακόσμησης, την εύρεση mega yacht μέσα σε λίγες ώρες, υπηρεσίες butler, ειδική παραγγελία συγκεκριμένης ετικέτας κρασιού και τη μεταφορά του με ιδιωτικό αεροσκάφος, προσωπικό ασφαλείας κ.ά. Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες πολυτελείας απογειώνουν την εμπειρία των ταξιδιωτών, εκτοξεύοντας παράλληλα στα ύψη τις τιμές μίσθωσης, ωστόσο η ανάγκη για έμπειρους και ικανούς συνεργάτες είναι παραπάνω από σημαντική για την υποστήριξη και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους».

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία όσον αφορά την εκμετάλλευση ενός τέτοιου ακινήτου. «Δεν είναι μόνο το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που καλείται κανείς να προσφέρει, αλλά και η σχολαστική τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, αφού ένα ατύχημα στο εξοχικό εγκυμονεί σοβαρές νομικές ευθύνες», τονίζει η κ. Σαχαρίδου. Γι’ αυτό συστήνεται η συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες και η σωστή νομική υποστήριξη.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}