Οικονομία: Συστημικοί τριγμοί σε Βρετανία και Ιαπωνία

 30/01/2023    04 : 44 : 19
οικονομια
69 / 100

BΡΕΤΑΝΙΑ: Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεν κάνει πίσω στο οικονομικό πρόγραμμά της και οι πωλήσεις βρετανικών ομολόγων συνεχίζονται.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν πράγματι θα σταματήσει την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει τα ομόλογα, προκειμένου να προστατέψει τα συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Το δεύτερο είναι τι θα συμβεί τελικά. Θα κάνει πίσω η Τρας ή θα αναγκαστεί η ΒΟΕ να κάνει μια πολύ μεγάλη αύξηση των βασικών επιτοκίων της;

Τα σύννεφα για τη βρετανική οικονομία όμως δεν τελειώνουν εδώ. Τα σημάδια ύφεσης φάνηκαν ήδη από τον Αύγουστο, ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα θα κρατήσει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες συγκρίσιμες οικονομίες.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Διότι αν υπάρξει σοβαρή διαταραχή στις αγορές της Βρετανίας, θα δημιουργηθεί παγκόσμιος επενδυτικός αντίκτυπος.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Ενδεικτικό της ανησυχητικής συμπεριφοράς των αγορών, μέσα στον γενικότερο χαμό που επικρατεί παγκοσμίως, είναι και το γεγονός ότι το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ιαπωνίας έκλεισε χθες(σ.σ.Τετάρτη) χωρίς συναλλαγές, untraded που λένε οι Αγγλοσάξονες, για τέταρτη συνεχή μέρα, κάτι που αποτελεί -αρνητικό-ρεκόρ από τότε που η συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων καθιερώθηκε ως «benchmark» της τοπικής αγοράς, το 1999!

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κρατάει την απόδοση του ομολόγου αυτού στο 2,45%, στηρίζοντας όποτε χρειάζεται με τρισεκατομμύρια γεν, γεγονός που το καθιστά αδικαιολόγητα «ακριβό», σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό νόμισμα έχει ήδη κατρακυλήσει σε χαμηλό… 24 ετών έναντι του δολαρίου, επιστρέφοντας κι αυτό σε δεδομένα της τελευταίας 10ετίας του 20ού αιώνα. Προ ενός μηνός περίπου η BOJ έκανε παρέμβαση προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα, κάτι που είχε να συμβεί από το 1998. Η προσπάθεια όμως είχε πρόσκαιρα αποτελέσματα, καθώς οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες αυξάνουν συνεχώς τα βασικά τους επιτόκια!

Αραγε θα δούμε φθηνότερες τιμές στα ιαπωνικά προϊόντα, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά;

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}