Οικονομία: Απειλές και κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αγορές το 2023

 02/03/2024    07 : 57 : 49
οικονομια
71 / 100

Οικονομία: To 2022 οι παγκόσμιες μετοχές πραγματοποίησαν «βουτιά» μεγάλων διαστάσεων και οι αγορές κλυδωνίστηκαν συθέμελα ουκ ολίγες φορές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης αλλά και του επίμονου πληθωρισμού που ώθησε τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν δραστικά μέτρα. Ενόψει του 2023, το πρακτορείο Bloomberg αναδεικνύει τα πέντε σενάρια, τους βασικούς κίνδυνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται πάνω-κάτω, οι γενεσιουργοί παράγοντες της κρίσης και της απώλειας τρισ. δολαρίων στις αγορές, που εμφανίστηκαν το 2022. Για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε μείζονα προβλήματα σε όλες τις εκφάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το σενάριο αν ο πόλεμος επιδεινωθεί, το ΝΑΤΟ εμπλακεί περισσότερο και οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα αυξηθούν, αυτό θα προκαλέσει σημαντικό σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και δη στα τρόφιμα, στην ενέργεια στα λιπάσματα κτλ.

Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με τον επίμονο πληθωρισμό το 2023 που θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων, ισχυροποίηση του δολαρίου και μεγαλύτερος πόνος στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων με συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού που θα επιβραδύνει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία

Το τρίτο σενάριο σχετίζεται με την Κίνα και προβλέπει ότι ο ασιατικός «γίγαντας» θα κατακλυστεί το υγειονομικό σύστημα της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει.

Το τέταρτο αρνητικό σενάριο αφορά τις αναδυόμενες αγορές και προβλέπει ότι εξαιτίας κυρίως της αύξησης του ενεργειακού κόστους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση το 2023 και θα δυσκολευτούν πολύ.

Το πέμπτο σενάριο σχετίζεται με μια νέα πανδημική έξαρση του κορονοϊού που θα προκαλούσε τεράστιο μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη και θα μπλόκαρε τις αλυσίδες του εφοδιασμού στον πλανήτη.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}