ΟΕΕ: Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν κίνητρα για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα

 15/07/2024    03 : 20 : 48
Φυγή νέων
66 / 100

Για το εάν είναι εύκολο να δημιουργηθούν κίνητρα τόσο για την επιστροφή νέων Ελλήνων στη χώρα μας, όσο και για την παραμονή όσων ζουν εδώ, αλλά επιδιώκουν να φύγουν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό», απάντησε.

«Κι αυτό, γιατί η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αφού- όπως είναι γνωστό- οι επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στελέχωσης. Με τη διαφορά ότι αυτές δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις, που ακόμα διακρίνουν την ελληνική αγορά εργασίας. Τα στοιχεία του Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου του INSEAD δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στο νούμερο 39 ανάμεσα σε 134 χώρες και στην θέση 27 στην Ευρώπη.

Η ανάλυση αυτών των στοιχείων δείχνει ότι χρειαζόμαστε ακόμα πολλά να λύσουμε. Μπορεί τα κίνητρα, που έχουν νομοθετηθεί, να είναι ελκυστικά και στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει, όμως, πληθώρα θεμάτων προς επίλυση, όπως οι συνθήκες της αγοράς, και η εικόνα του επιχειρείν και της αγοράς εργασίας, που δημιουργούν αρνητικό συναίσθημα, σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων για να βρεθεί και να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης, το χάσμα, που καταγράφεται μεταξύ των δαπανών για τα πανεπιστήμια και της επαγγελματικής εκπαίδευσης από τις επιχειρήσεις, και το οποίο δείχνει ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να συνδέσουμε ακόμα περισσότερο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την αγορά εργασίας.

Όλα αυτά, και πολλά άλλα, πρέπει να ενταχθούν μέσα στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, που ήδη έχει ξεκινήσει. Ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να κατανοήσουν πλήρως και από κοινού την ανάγκη προσαρμογής στα δεδομένα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των ραγδαίων αλλαγών, που συντελούνται καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Κόλλιας.

Για την ελληνική οικονομία
Επίσης μίλησε και για την ελληνική οικονομία. «Με βάση τον προϋπολογισμό για το 2024, οι επενδύσεις αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους, για τον οποίο η ελληνική οικονομία θα κινηθεί και αυτήν τη χρονιά ανοδικά. Και αυτό, ξέρετε, είναι σημαντικό για δύο λόγους: Τόσο για το θετικό γεγονός της ίδιας της προσέλκυσης επενδύσεων, όσο- και κυρίως- διότι αυτό οδηγεί στην ενίσχυση της κατεύθυνσης δημιουργίας του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι η τάση αλλαγής του μείγματος οικονομικής ανάπτυξης είναι εμφανής ήδη από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Τώρα, η δουλειά, που έχει γίνει στην οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Ο λόγος είναι απλός: Το γεγονός ότι επιστρέψαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, πριν το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, και ότι η σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, οδηγεί σε αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις: Καθιστά την Ελληνική Δημοκρατία ακόμα πιο αξιόπιστη εκτός συνόρων.

Συνεπώς, δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Έτσι επιταχύνεται η πλήρης επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό, με τη σειρά του, κάνει ακόμα πιο ελκυστική τη χώρα μας για επενδύσεις», τόνισε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}