Ξεφτίλες: Τα fund ζητούν από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών να πληρώσουν τα δάνεια

 21/06/2024    06 : 02 : 29
κορακια γυπες funds
73 / 100

Δεν έχουν τέλος η αναλγησία και η ασυδοσία των fund. Εκπρόσωποί τους δεν διστάζουν να ζητούν τα χρήματα οφειλών δανείων ακόμη και από οικογένειες θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών. Και όλα αυτά, την ώρα που ένα από τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση είναι η απαλλαγή από δανειακές οφειλές.

Της Εύης Κατσώλη, enikos.gr

Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι «σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται».

Ωστόσο όπως φαίνεται στο email που απέστειλε συγκεκριμένο fund στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της οικογένειας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και παρουσιάζει το enikos.gr και όπως καταγγέλλει μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, ζητείται όχι φυσικά η διαγραφή του χρέους, αλλά η ρύθμισή του.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι οφειλές και η πρόταση έχουν εξεταστεί υπό το πρίσμα της ιδιαιτερότητας της κατάστασης» και ότι «είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση που θα μπορούσε να προσφερθεί».

Βάσει της πρότασης που περιγράφεται στο email, «σχετικά με την οφειλή που ανήκει σε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνολικού ποσού 137.061,21 ευρώ προτείνονται: Ποσό ρύθμισης 40.000 ευρώ, με 1% spread και 5 χρόνια άτοκη δόση (ελάχιστη καταβολή 100€). Επίσης σχετικά με την οφειλή που ανήκει σε άλλο χαρτοφυλάκιο συνολικού ποσού 4.300 ευρώ προτείνονται: Εφάπαξ εξόφληση με το ποσό των 650€ ή εναλλακτικά καταβολή 1000€ σε 12 δόσεις».

fund Tempi eggrafo

Η στάση του fund έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπέρ της διαγραφής των δανειακών υποχρεώσεων που αφορούν σε οικογένειες των θυμάτων από τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το fund θεωρεί ότι από τη στιγμή που το ίδιο δεν είναι τράπεζα, δεν το αφορά η απόφαση της ΕΕΤ. Και έτσι υποστηρίζουν ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μια μερική διαγραφή χρέους».

Ραυτόπουλος: Τα fund συμπεριφέρονται σαν να είναι πάνω και από τον Πρωθυπουργό
«Θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για την υπόθεση» τόνισε ο Απόστολος Ραυτόπουλος στον Realfm 97,8 και πρόσθεσε:

«Ως ΕΕΚΕ θα κάνουμε αυτά που οφείλουμε να κάνουμε για τους ανθρώπους αυτούς. Ήδη οι υπηρεσίες μας έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα. Είμαι εξοργισμένος γιατί τα fund συμπεριφέρονται σαν να είναι πάνω και από τον Πρωθυπουργό. Αυτά που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, έγιναν νόμος του κράτους. Οι οφειλές αυτές θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί αυθημερόν και όχι να έρχονται τα fund να ζητούν έστω και μέρος της οφειλής».

Νικολακόπουλος: Τα fund όποτε τα βολεύει βάζουν το «καπέλο» τράπεζας και όποτε δεν τα βολεύει το βγάζουν
Μιλώντας στον Realfm 97,8 και ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Γιώργος Νικολακόπουλος τόνισε ότι «ο νόμος 5039/2023 στο άρθρο 59 αναφέρει «διαγραφή ατομικών οφειλών αποβιοσάντων ή σοβαρά πληγέντων καθώς και στενών συγγενών τους». Δηλ. δεν διαφοροποιεί εάν οι οφειλές αυτές είναι προς τις τράπεζες ή σε κάποιο fund, άρα νομικά πρέπει να ακολουθήσουν τον νόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα fund όπου τα βολεύει βάζουν το «καπέλο» τράπεζας (όπως στην περίπτωση των επιτοκίων), ενώ τώρα που δεν τα βολεύει, λένε «εμείς δεν είμαστε τράπεζα». Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει ένας Δεσμευτικός Κώδικας Δεοντολογίας των fund».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}