Ξεσηκώνονται οι λαοί της Ευρώπης. Μεγάλες διαδηλώσεις

 20/07/2024    07 : 16 : 10
κινητοποιησεις
77 / 100

Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν επίσης την πολιτική των κυβερνήσεών τους, που οδηγούν την Γηραιά Ήπειρο σε έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών.
Εξάλλου ειδικοί και πανεπιστημιακοί προβλέπουν έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες για την Ευρώπη και προειδοποιούν για πρωτοφανείς διακοπές ρεύματος.

Καίνε λογαριασμούς στην Ιταλία

Εκατοντάδες άνεργοι περικύκλωσαν το δημαρχείο της Νάπολης την Παρασκευή (2/9/2022) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Η κεντρική διαμαρτυρία των ανέργων που ανήκουν στο κίνημα «7 novembre della 167» πραγματοποιήθηκε έξω από το κεντρικό ταχυδρομείο στην πλατεία Piazza Matteotti της νότιας πόλης

Οι διαδηλωτές σε μία συμβολική κίνηση έκαψαν τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου, λέγοντας πως δεν πρόκειται να τους πληρώσουν.
«Δοκιμαζόμαστε από τις υποσχέσεις», είπε ένας από τους διαδηλωτές.

«Περιμέναμε για χρόνια μία δουλειά και τώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά τα νούμερα, που έχουν τριπλασιαστεί (για φυσικό αέριο και ρεύμα).
Οι οικογένειές μας βρίσκονται στο έλεος.

Μέχρι στιγμής υπήρξαν πολλά λόγια για εμάς, αλλά όχι πολλές πράξεις».

Πρόκειται για μία σειρά κινητοποιήσεων που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, που κατά τα φαινόμενα θα φέρουν πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα.

Τεράστια διαδήλωση στην Πράγα

Περίπου 70.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο (3/9/2022) στην Πράγα κατά της κυβέρνησης της Τσεχίας, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, που ήταν ακροδεξιές και άλλες πολιτικές ομάδες, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσαν ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να είναι ουδέτερη στρατιωτικά και να εξασφαλίσει απευθείας συμβόλαια με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

πραγα1πραγα2

Συγκέντρωση στο Παρίσι – Frexit

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και στο Παρίσι, μπροστά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι διαδηλωτές ήταν μαχητικοί και ζητούν την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, φωνάζοντας «Frexit».

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Γερμανία τη Δευτέρα 5/9

Επτά διαδηλώσεις κατά της ενεργειακής πολιτικής έχουν δηλωθεί για τη Δευτέρα (5/9) στη Λειψία, σύμφωνα με τη Welt.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser, οι εχθροί της δημοκρατίας το μόνο που περιμένουν είναι να «σκορπίσουν φόβο και φαντασιώσεις καταστροφής».

Η υπουργός Εσωτερικών απαίτησε από τους διαδηλωτές να διακριθούν σαφώς από εξτρεμιστικές ομάδες.

«Οι εχθροί της δημοκρατίας απλά περιμένουν να κάνουν κατάχρηση των κρίσεων για να διαδώσουν φαντασιώσεις καταστροφής, φόβο και αβεβαιότητα», τόνισε.
Είναι ανεύθυνο, είπε, «να τροφοδοτούμε τους φόβους των ανθρώπων που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών».

Η αστυνομία σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο είναι προετοιμασμένη για πιθανές νέες διαδηλώσεις, διαβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες αντικρατικές διαδηλώσεις, αλλά παρακολουθούμε πολύ στενά τις προσπάθειες κινητοποίησης εξτρεμιστών».

germany 9

«Δεν πληρώνω» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος το φθινόπωρο 2022 όταν οι τιμές εκτιναχθούν ξανά.

«75.000 άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας αρνούνται να το κάνουν, τότε οι απλοί άνθρωποι το κάνουν!

Μαζί μπορούμε να επιβάλουμε μια δίκαιη τιμή και προσιτή ενέργεια για όλους», έγραψε στο Twitter η σχετική κίνηση, που καθοδηγεί το ρεύμα αντίδρασης.
«Μην πληρώνεις Ηνωμένο Βασίλειο» τιτλοφορείται το βρετανικό κίνημα «Δεν πληρώνω», (Don’t Pay UK).

Η αντίδραση έρχεται καθώς η πληθωριστική καταιγίδα των υψηλών τιμών της ενέργειας έχει εξαλείψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Glasgow Live ανέφερε ότι η ιδιότυπη αυτή απεργία είναι παρόμοια με τη «δράση στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του ’90 για την καταπολέμηση του κεφαλικού φόρου που εισήγαγε η πρωθυπουργός Margaret Thatcher.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν.

Πιο κρύα και πιο σκοτεινή η Ευρώπη τον χειμώνα

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούνται για «πρωτοφανείς» διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ενεργειακή κρίση φέρνει ένα μέλλον που θα είναι πιο κρύο και σκοτεινό.

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έλλειψης ρεύματος αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε στο TV2 ο Klaus Winther, αναπληρωτής διευθυντής της Energinet, του εθνικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Δανίας.

Ο Winther υποστηρίζει πως η κρίση θα φέρει μια νέα εποχή στην κατανάλωση ενέργειας που θα βασίζεται στο δελτίο για την αποφυγή διακοπής ρεύματος.
Μια «τέλεια καταιγίδα» αυξανόμενων τιμών, ένα ζεστό ξηρό καλοκαίρι και η κατάρρευση εμπιστοσύνης στην ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει ότι οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα.

«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση και αυτό αυξάνει την πιθανότητα διακοπής ρεύματος», πρόσθεσε ο Winther.
Αν και επιμένοντας πως «οι διακοπές ρεύματος είναι το απολύτως τελευταίο εργαλείο που έχουμε στο συρτάρι», ο Winther προειδοποίησε ότι μεμονωμένες εταιρείες διανομής μπορεί να αναγκαστούν να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μερικές ώρες τη μέρα, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος.

Ο Brian Vad Mathiesen, καθηγητής ενεργειακού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Aalborg, τόνισε πως οι Δανοί και οι Ευρωπαίοι ίσως χρειαστεί να υιοθετήσουν μια νοοτροπία τύπου πετρελαϊκής κρίσης του 1970 και να συνηθίσουν να ζουν σε πιο κρύα και πιο σκοτεινά σπίτια.

«Πρέπει να αρχίσουμε εκστρατείες εξοικονόμησης ενέργειας σε μια κλίμακα που δεν μπορούμε να φανταστούμε και όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», τόνισε.
Στη Σουηδία, η προοπτική συνεχών διακοπών ρεύματος έχει αυξηθεί από «χαμηλή» σε «πραγματική», με τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές να κινδυνεύουν περισσότερο.

«Αυτό τον χειμώνα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διακόψουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές της νότιας Σουηδίας», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο διευθυντής στρατηγικών λειτουργιών της σουηδικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου Svenska Kraftnät, Erik Ek.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}