Ξεσηκωμός των δικηγόρων για το πλαφόν στις αναβολές

 12/12/2023    12 : 09 : 33
δικαστηριο
72 / 100

Κάλεσμα για απόφαση αποχής των δικηγόρων σε κάθε περίπτωση που απορρίπτεται αίτημα αναβολής στο πρόσωπο δικηγόρου, κάνει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr την προσθήκη της τελευταίας στιγμής σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή , η οποία θέτει πλαφόν στις αναβολές δικών που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του δικηγόρου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Γιάννης Γλύκας, δηλώνει πως μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr συγκάλεσε ΔΣ και αποφασίστηκε να προταθεί “άμεση απόφαση της Συντονιστικής, της Ολομέλειας και των Δικηγορικών Συλλόγων και στη συνέχεια αποχή των δικηγόρων σε συμμόρφωση με την απόφαση αυτή σε κάθε περίπτωση που δεν χορηγείται αναβολή σε ποινικό δικαστήριο για λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του συνηγόρου”.

Παράλληλα εκδόθηκε ανακοίνωση που καταγγέλλει μετακύληση “των διαχρονικών ευθυνών της Πολιτείας” να επιλύσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη αποκλειστικά στους δικηγόρους : “…Η Ένωση μας θεωρεί αυτή την αιφνιδιαστική, εν κρυπτώ προσθήκη της σχετικής διάταξης απαράδεκτη καθόσον πέραν της μετακύλησης ευθυνών άλλων, στο δικηγορικό σώμα, θα φαλκιδεύσει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των εντολέων μας αλλά και θα δημιουργήσει περαιτέρω υποβάθμιση και περιορισμό της δικηγορικής ύλης, αφού με αυτό τον τρόπο θα δικάζονται πλημμελήματα χωρίς δικηγόρο και κακουργήματα χωρίς τον δικηγόρο της επιλογής τους”, αναφέρει.

Η διάταξη για τις αναβολές δικών
Συγκεκριμένα με τη νέα διάταξη αλλάζουν:

-Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.

-Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. “Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης”.

-Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά. Δηλαδή μια φορά για κάθε πλευρά. Επίσης όμως πρέπει “αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων αναφέρει:

“Αθήνα 12.6.2022

Προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

ΚΟΙΝ.

1) κ.Υπουργό Δικαιοσύνης

2) Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

3) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιχειρεί αιφνιδιαστικά και απαράδεκτα να μετακυλήσει τις διαχρονικές ευθύνες και παθογένειες της πολιτείας (ελλείψεις δικαστών, προσωπικού, υποδομών, μη πληρωμής υπερωριών κλπ) στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αποκλειστικά στους δικηγόρους, δήθεν λόγω των αιτημάτων αναβολής που συννόμως και δικαιολογημένα υποβάλλουμε για την καλύτερη υπεράσπιση των εντολέων μας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες μας την Παρασκευή το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή, προσθήκη διάταξης σε σχέδιο νόμου (ενσωμάτωση οδηγ. ΕΕ) για πλαφόν στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του δικηγόρου.

Η Ένωση μας θεωρεί αυτή την αιφνιδιαστική, εν κρυπτώ προσθήκη της σχετικής διάταξης απαράδεκτη καθόσον πέραν της μετακύλησης ευθυνών άλλων, στο δικηγορικό σώμα, θα φαλκιδεύσει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των εντολέων μας αλλά και θα δημιουργήσει περαιτέρω υποβάθμιση και περιορισμό της δικηγορικής ύλης, αφού με αυτό τον τρόπο θα δικάζονται πλημμελήματα χωρίς δικηγόρο και κακουργήματα χωρίς τον δικηγόρο της επιλογής τους.

Καλούμε την Ολομέλεια, Συντονιστική και όλους τους δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας σε άμεση αντίδραση τόσο μέχρι την ψήφιση αυτής της διάταξης, όσο και στη συνέχεια κατά την εφαρμογή της. Η λύση που προτείνουμε προς τα θεσμικά μας όργανα είναι μία. Άμεση απόφαση της Συντονιστικής, της Ολομέλειας και των Δικηγορικών Συλλόγων και στη συνέχεια αποχή των δικηγόρων σε συμμόρφωση με την απόφαση αυτή σε κάθε περίπτωση που δεν χορηγείται αναβολή σε ποινικό δικαστήριο για λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του συνηγόρου”.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}