Ξεσηκωμός των διανομέων της Wolt

Δευτέρα 03/03/2024    02 : 39 : 38
efsyn 3 4 23
68 / 100

Οι διανομείς της Wolt συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μείωση των αποδοχών τους

Με μαζική συμμετοχή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς της Wolt ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

Στην Αθήνα, συνεχίζουν την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους, που έχουν ξεκινήσει από την Πέμπτη. Σήμερα Δευτέρα στις 2 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της εταιρείας, στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής και η Επιτροπή Διανομέων καλούν τους διανομείς σε 24ωρη απεργία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Παράλληλα καλούν στις 6.30 μ.μ. στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου (Αριστοτέλους 32) για να συντονίσουν τη δράση τους.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο έλαβε απόφαση για απεργία την Δευτέρα των διανομέων στη Wolt.

Στην Πάτρα, την προκήρυξη στάσης εργασίας σήμερα Δευτέρα από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., αποφάσισε το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαίας. Καλεί, επίσης, σε μοτοπορεία με αφετηρία το κατάστημα της Wolt στην Πάτρα, στις 12 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Οι διανομείς στη «Wolt» απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Η εργασιακή αυτή σχέση δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν και τι αποδοχές θα έχουν, μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν πέφτουν θύματα «ατυχήματος» την ώρα της δουλειάς. Τώρα, η εταιρεία προχωρά στη μείωση της αμοιβής ανά παραγγελία, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων λεηλατείται από την ακρίβεια στα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των διανομέων, μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες, δουλεύουν με ακόμα πιο θολό καθεστώς: Ενώ εργάζονται στην πράξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» – «εργολάβους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασφαλίζονται για το ωράριο που πραγματικά δουλεύουν και να πληρώνονται με μεροκάματα που διαμορφώνουν αυθαίρετα οι εργολάβοι.

Στο πλευρό τους οι διανομείς της Wolt έχουν εργατικά Συνδικάτα και μαζικούς φορείς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}