Ξεκινά η φθινοπωρινή καταιγίδα πλειστηριασμών και στην Θεσσαλονίκη!

 19/06/2024    01 : 32 : 32
pleisthriasmoi 1
68 / 100

Πλειστηριασμοί στη Θεσσαλονίκη: Tα e-σφυριά ξαναχτυπούν

Φθινοπωρινή καταιγίδα πλειστηριασμών, μετά την ανάπαυλα λόγω εκλογών και θερινής ραστώνης, θα χτυπήσει παντός είδους ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βιομηχανικούς χώρους, πάρκινγκ, κτλ) στη Θεσσαλονίκη με τον ηλεκτρονικό πέλεκυ να πέφτει βαρύς.

Γράφει ο Στέφανος Μαχτσίρας

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του e-auction, της πλατφόρμας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συνολικά για τη Θεσσαλονίκη το 2023 είναι αναρτημένοι 1.099 πλειστηριασμοί ακινήτων κάθε είδους (632 αφορούν κατοικίες με 104 να έχουν ολοκληρωθεί), με τον αριθμό να αυγατίζει κάθε μέρα. Από το σύνολο ωστόσο των 1.099 πλειστηριασμών, ολοκληρώθηκαν 181 μέχρι σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο, από την προσεχή Τετάρτη μέχρι και τις 29 του μήνα, τα ηλεκτρονικά σφυριά θα πέσουν 114 φορές (περί τις 28 τη μέρα κατά μέσο όρο) στον κεντρικό δήμο, 56 στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, 50 στον δήμο Θέρμης, 42 στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, 38 στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, 35 στον δήμο Θερμαϊκού, 31 στον δήμο Καλαμαριάς, 29 στον δήμο Παύλου Μελά, 28 στον δήμο Δέλτα, 26 στον δήμο Λαγκαδά, 25 στον δήμο Ωραιοκάστρου, 25 στον δήμο Χαλκηδόνας, 11 στον δήμο Βόλβης.

Από τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται τουλάχιστον για το 1/3 δεν προχωράει η διαδικασία, είτε επειδή ο οφειλέτης θα έρθει σε συμφωνία με τον επισπεύδοντα, είτε γιατί θα καταθέσει αίτηση μέσω εξωδικαστικού, είτε επειδή θα ασκήσει ένδικο μέσο αναστολής του πλειστηριασμού, σώζοντας τουλάχιστον προσωρινά το ακίνητο που έχει κατασχεθεί από την τράπεζα και στη συνέχεια περάσει στα χέρια funds και servicers.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των πλειστηριασμών που καταλήγουν άγονοι γιατί απλούστατα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ορισμένα ακίνητα. Στην παρούσα φάση, βγαίνουν σε πλειστηριασμό κάθε κατηγορίας ακίνητα, επαγγελματικά, οικιστικά, αστικά και αγροτεμάχια.

Οι πλειστηριασμοί πάντως αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τους πιστωτές, αναλογώντας περίπου στο 1/3 των εισπράξεων έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημαίνεται ότι το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Bασική επιδίωξη των funds είναι η εύρεση του κατάλληλου συμβιβασμού για να μην καταλήξει το ακίνητο στο σφυρί. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι υπάρχει η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του, γλιτώνοντας έτσι έστω και προσωρινά το ακίνητο που έχει κατασχεθεί από την τράπεζα.

Aξίζει να σημειωθεί πως με απόφαση του Αρείου Πάγου τον Φεβρουάριο του 2023 άναψε το πράσινο φως για επιτάχυνση των πλειστηριασμών στους διαχειριστές κόκκινων δανείων (servicers και funds) στερώντας τη δυνατότητα από τους οφειλέτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, να «μπλοκάρουν» ή να καθυστερήσουν την εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων.

Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης θα διαφανούν σε βάθος χρόνου αν και τα funds συνήθως επιδιώκουν αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις δανείων και όχι μαζικούς πλειστηριασμούς, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ολοκληρώνονται. Σε καμία περίπτωση πάντως δε θα βγουν μαζικά στο σφυρί 700.000 ακίνητα (περί τα 250.000 στην Κεντρική Μακεδονία) σε όλη τη χώρα τα οποία δυνητικά αφορά η απόφαση.

Oι servicers αν και με λυμένα τα χέρια πλέον για πλειστηριασμούς, θέτουν σαν προτεραιότητα την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με επωφελή τρόπο για τους εμπλεκόμενους χωρίς να χρειαστεί η επιστράτευση του μπαμπούλα των πλειστηριασμών οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις κηρύσσονται άγονοι.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν 1.092 πλειστηριασμοί με τους 643 εξ αυτών να αφορούν κατοικίες. Τα δεδομένα προκύπτουν από επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρμας e-auction, την οποία έκανε το iMEdD Lab.

Οι servicers και οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έχουν υποθήκες σε 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Την προηγούμενη δεκαετία, πριν από την κρίση, κάθε χρόνο διενεργούνταν 50.000 πλειστηριασμοί ακινήτων πανελλαδικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» περίπου 100.000 ακίνητα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι εμπορικά και τα μισά οικιστικά.

…………………………………………..

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}