Διάψευση Σταϊκούρα: Από εβδομάδες έτοιμη η ντροπολογία υπέρ funds. Με εντολή Μαξίμου κόπηκε η κατάθεσή της

 24/02/2024    01 : 27 : 43
σταικουρας
70 / 100

Διαβάστε εδώ τι σχολιάσαμε σε προγενέστερο άρθρο για το θέμα, που επαληθεύεται και από το ρεπορτάζ του euro2day.gr .

 

Παραμύθια Σταϊκούρα για τη ντροπολογία για τα funds: Η κυβέρνηση έκανε πίσω γιατί υπήρχε αντάρτικο βουλευτών και τεράστιο πολιτικό κόστος

Διαβάστε τώρα με προσοχή τι μεταδίδει το euro2day.gr για το θέμα και που το πάει βάσει των απαιτήσεων της Eurostat: 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Τα απόνερα της στάσης Πόντιου Πιλάτου, που υιοθέτησε, με προεκλογικό φόντο, η κυβέρνηση έναντι της απόφασης του Αρείου Πάγου μετρά από χθες η αγορά.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι μεταξύ τραπεζών, funds και servicers πείστηκαν, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει προεκλογικά.

Όσοι γνώριζαν το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μαξίμου, δεν περίμεναν την τοποθέτηση Σταϊκούρα για να βεβαιωθούν. Γνώριζαν ότι η τροπολογία, την οποία επεξεργάστηκε η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εναποτέθηκε στις ελληνικές καλένδες, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, με το πολιτικό σκεπτικό ότι θα ήταν επιζήμια προεκλογικά.

Για την τροπολογία, η ειδική γραμματεία διαβουλεύτηκε με τους φορείς ενώ προσχέδιό της είχε αποσταλεί προ εβδομάδων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επομένως, ο υπουργός Οικονομικών έπαιξε με τις λέξεις, δηλώνοντας «πως τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε». Έχει δίκαιο. Δεν κατατέθηκε, παρότι προετοιμάστηκε, επειδή κόπηκε από το Μαξίμου.

Πάμε τώρα στην… ταμπακέρα. Σαφώς, υπάρχει ζωή μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και την πρόθυμη…απροθυμία της κυβέρνησης. Για αρκετούς μήνες, ως τη σύνοδο της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και την έκδοση της απόφασης, τα SPVs, οι «κουβάδες» των τιτλοποιήσεων, θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν νομική εκπροσώπηση. Θα πρέπει, επίσης, να επαναληφθούν χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, για όσα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης είχαν τρέξει χωρίς την παραπάνω πρόνοια (π.χ. μπορούν να προσβληθούν όλες οι διαταγές πληρωμής που έχουν βγάλει οι servicers για λογαριασμό των SPVs.)

Η ροή των πλειστηριασμών θα υποχωρήσει για μερικούς μήνες, προς προεκλογική τέρψη κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, ενώ οι servicers θα υποχρεωθούν, κατά την ετήσια επικαιροποίηση των business plans, να συμπεριλάβουν την καθυστέρηση στις εισπράξεις.

Το timing είναι δυσχερές καθώς εντός του 2023 σειρά τιτλοποιήσεων κλείνει διετία και θα πρέπει οι «κουβάδες» να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις senior notes ομολογίες. Για όσους έχουν τσίμα-τσίμα εισπράξεις, το κτύπημα μπορεί να είναι και καταλυτικό. Να απαιτείται, δηλαδή, τροποποίηση των business plans και κατ’ επέκταση σχηματισμός προβλέψεων για τις τράπεζες, ως κατόχους των senior notes, εφόσον οι ορκωτοί ελεγκτές το απαιτήσουν.

Το ντόμινο που ενεργοποιείται, σε τέτοια περίπτωση, είναι καταστροφικό καθώς η DBRS θα σπεύσει να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική διαβάθμιση, καθιστώντας σχεδόν βέβαιη την απόφαση της Eurostat/ΕΛΣΤΑΤ να προσμετρηθούν οι περισσότερες κρατικές εγγυήσεις στο χρέος.

Τέλος, σε κενό αέρος πέφτουν εν εξελίξει τιτλοποιήσεις/πωλήσεις, είτε στην πρωτογενή είτε στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κάνουν ένα βήμα πίσω για να μετρήσουν τα χαρτοφυλάκια υπό τα νέα δεδομένα.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ 2: Διαμαρτύρονται οι τραπεζικοί κύκλοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δραττόμενη της ευκαιρίας που δημιούργησαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών, απέφυγε να καταθέσει τροπολογία θεραπεύοντας το πρόβλημα κι έτσι περιορίστηκε σημαντικά η πιθανότητα πραγματοποίησης πλειστηριασμών, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έως ότου, πρακτικά, αποφασίσει σχετικά η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Αφού ευλογήσουμε τα… γένια μας, για το γεγονός ότι προβλέψαμε πως κυβέρνηση και τραπεζίτες θα «μαλλιοτραβηχτούν» με φόντο τους πλειστηριασμούς, ήδη από τις 22 Ιουλίου, λόγω προεκλογικής περιόδου οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ίδιο το πιστωτικό «σύστημα» ήταν εκείνο που έβγαλε από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση, δίνοντάς της πάσα για να βάλει εύκολο γκολ προς όφελος των (προεκλογικών) συμφερόντων της.

Διότι ήταν οι νομικοί του πιστωτικού συστήματος εκείνοι που επέλεξαν να κάνουν χρήση της νομοθεσίας του 2003 (που μπλοκάρει τώρα πλειστηριασμούς προς όφελος αλλοδαπών εταιρειών) στις σχετικές συμφωνίες ντιλαρίσματος δανείων.

Οι τραπεζικοί υποστηρίζουν ότι η επιλογή δεν έγινε για φορολογικούς λόγους, αλλά γιατί ο Ηρακλής παρέπεμπε σε ευρωπαϊκή οδηγία που υπήρχε στον παλιό νόμο και ότι υπάρχουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους servicers.

Το σίγουρο είναι ότι μόνοι τους λοιπόν έπεσαν στη «λούμπα» από την οποία αρνείται τώρα να τους διευκολύνει για να βγουν η κυβέρνηση.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}