Ξαφνική εκτόξευση στη τιμή του φυσικού αερίου

 15/07/2024    05 : 34 : 17
ενεργειακη κριση
63 / 100

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο 38% από τον περασμένο Αύγουστο κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου ξεπερνώντας τα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μόνο τη Παρασκευή οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21,5% καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για επάρκεια LNG ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άνοδος της Παρασκευής αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της ακραίας μεταβλητότητας αυτή την εβδομάδα. Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν συμπιέσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι traders είναι σε εγρήγορση σχετικά με το ενδεχόμενο σύσφιξης των προμηθειών.

Στο μεταξύ, παρατάθηκαν οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες βοήθησαν την Ευρώπη να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες έπειτα από εβδομάδες πτωτικής τάσης των τιμών, σύμφωνα με τον James Waddell, υψηλόβαθμο στέλεχος της Energy Aspects Ltd.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα κύμα θερμού καιρού πρόκειται να εξαπλωθεί σε τμήματα της Ευρώπης. Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε συναγερμό για τμήματα της χώρας από την Παρασκευή, με το Λονδίνο να αναμένεται να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες ύψους 27,5 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο και το Βερολίνο αναμένεται να είναι υψηλότερες σε σχέση με τη Μαδρίτη και τη Ρώμη το Σάββατο.

Παράλληλα, το κύμα καύσωνα στη βορειοανατολική Ασία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση για ψύξη και θα υπάρξει επομένως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φορτία φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}