Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης;;

 19/06/2024    01 : 36 : 48
ξεπλυμα
70 / 100

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Μεταδίδει το mononews.gr

Όπως ενημερώθηκα από αξιόπιστη πηγή το βασικό – πλην όμως ανομολόγητο- κίνητρο για να φορολογήσει η Κυβέρνηση τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ήταν ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτά είχαν μετατραπεί σε «πλυντήρια» μαύρου χρήματος.

Το ποια από αυτά τα 32 ΤΕΑ που λειτουργούν σήμερα έπαιξαν και αυτό το ρόλο δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς.

Αρκεί να δει κανείς ποιες από τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες κατά τεκμήριο πρωταγωνιστούν στο ευγενές σπορ της φοροδιαφυγής, έχουν συστήσει ΤΕΑ, και θα το καταλάβει.

Για να μην παρεξηγηθώ από τους κακοπροαίρετους, σπεύδω να διευκρινίσω, ότι τούτο δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία αυτά τα χρησιμοποιούσαν είτε για να αποφύγουν τη φορολογία (όπως συνήθως έκαναν κάποιοι με τα μπόνους που ελάμβαναν) ή πολύ περισσότερο τα χρησιμοποιούσαν για να ξεπλένουν χρήμα.

Όμως όπως αντιλαμβάνεστε ο πειρασμός είναι μεγάλος για κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών ή η ΑΑΔΕ δηλώνουν εισόδημα ανάλογο με εκείνο ενός μικροσυνταξιούχου, ενώ ταυτοχρόνως διαθέτουν για παράδειγμα ιατρείο στο Κολωνάκι.

Χωρίς και πάλι να θελήσω να στοχοποιήσω κάποια ομάδα, μία που αναφέρθηκα στα ιδιωτικά ιατρεία, ανέτρεξα στο ΤΕΑ που έχει συστήσει από 2022 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με πρόεδρο τον ο Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργία του ένας ασφαλισμένος γιατρός μπορεί να καταβάλει μηνιαίως εισφορές που φθάνουν τα 10.000 ευρώ και απ΄ότι αντιλαμβάνομαι ξεγλιστρώντας από την τσιμπίδα του Πόθεν Έσχες.

Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ένας ασφαλισμένος μεγαλογιατρός μπορούσε να εισφέρει αφορολόγητα έως και 120.000, τα οποία θα μπορούσε να τα πάρει πίσω – ως εφάπαξ – μετά από μία 5ετία.

Δηλαδή θα εισέπραττε καθαρά και αφορολόγητα 600.000 ευρώ τουλάχιστον, διότι πρέπει να υπολογίσουμε και κάποια απόδοση όπως επίσης και την πρόβλεψη που υπάρχει στο εν λόγω Ταμείο για πρόσθετη έκτακτη εισφορά έως 50.000 ευρώ.

Είναι αλήθεια ότι ο θεσμός γνώρισε μεγάλη άνθηση αν λάβουμε υπόψιν ότι το συνολικό ενεργητικό των ΤΕΑ έχει αυξηθεί κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια ξεπερνώντας τα 2 δις. ευρώ.

Νομίζω ότι κάτι τέτοιες περιπτώσεις έχει κατά νου ο συνήθως μειλίχιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος πνέει τα μένεα σε όσους αντιδρούν στη φορολόγηση τους.

Βέβαια ο μέσος τραπεζοϋπάλληλος που πλήττεται και αντιδρά προφανώς δεν μπορεί να έχει σχέση με τις πρακτικές που περιέγραψα.

Όμως στην Ελλάδα συνήθως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}