Νόμος Κατσέλη: 4 στις 10 αιτήσεις δανειοληπτών απορρίπτονται από τα δικαστήρια

 23/02/2024    08 : 27 : 15
δικαιοσυνη2
61 / 100

Υψηλό παραμένει το ποσοστό των απορριπτικών αποφάσεων των δικαστηρίων σε αιτήσεις που εκδικάζονται και αφορούν δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, μεγάλο «ξεκαθάρισμα» γίνεται στους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς όσοι δεν προβούν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου τους για να αποδείξουν ότι είναι οικονομικά αδύναμοι και να λάβουν το πιστοποιητικό του ευάλωτου, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.

Το συνολικό πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους αλλάζει χωρίς πισωγυρίσματα και εξαιρέσεις από την 1/1/24, καθώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα αποκτά από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Έργο του Φορέα θα είναι να αποτρέψει τις εξώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους ευάλωτους οφειλέτες να συνεχίζουν να μένουν στο σπίτι τους έναντι επιδοτούμενου ενοικίου.

Μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων που αναμένεται το νωρίτερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, η κυβέρνηση θα παρατείνει το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα που είχε θεσπίσει τον Σεπτέμβριο του 2022 με ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Την 15μηνη παράταση του Ενδιάμεσου Προγράμματος (μέχρι τον Μάρτιο του 2025) επισημαίνει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδίδεται στο πλαίσιο της μετα – προγραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύτηκε εντός της εβδομάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η υιοθέτηση του Ενδιάμεσου Προγράμματος (παρέχει στον ευάλωτο οφειλέτη κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου του από 70 έως 210 ευρώ, αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού) είναι πολύ περιορισμένη μέχρι στιγμής, με μόνο 130 οφειλέτες να έχουν εισέλθει στο καθεστώς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Παράλληλα, στην Έκθεση αναφέρεται ότι παραμένει υψηλό (41%) το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που δικάζονται από τα δικαστήρια. Από περίπου 47.800 εκκρεμείς αιτήσεις, το 97% είχε λάβει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Συνολικά, οι υποθέσεις που αντιπροσώπευαν το 96,5% του συνολικού εκκρεμούς υπολοίπου αναμενόταν να είχαν εκδικαστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Ωστόσο, παρά την έκδοση οριστικών δικαστικών αποφάσεων με αυξανόμενο ρυθμό, ο αριθμός τους εξακολουθεί να υπολείπεται των προσδοκιών με βάση τις προγραμματισμένες ημερομηνίες ακροάσεων, με μόνο το 75% των υποθέσεων που εκδικάζονται να εμφανίζουν εκδοθείσα τελική δικαστική απόφαση στην πλατφόρμα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους έχει μπει σε μονόδρομο για την είσπραξη των οφειλών από όλους όσοι χρωστούν, με όλα τα προβλεπόμενα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών. Κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα μπορούν να αποφύγουν μόνο οι πιστοποιημένα ευάλωτοι, οι οποίοι έχουν λάβει την βεβαίωση του ευάλωτου από την πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}