“Νεκροταφείο” αυτοκινήτων η Ελλάδα: Στα 17 έτη ο μέσος όρος ηλικίας

Τρίτη 04/06/2023    09 : 46 : 03
αυτοκινητα
70 / 100

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Μπορεί η ελληνική αγορά να συγκαταλέγεται σε εκείνες που κατάφεραν πέρυσι να σημειώσουν άνοδο στις ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων (+4,3%), με την ευρωπαϊκή αγορά να κλείνει στο -4,6%, ωστόσο διαθέτει τρεις αρνητικές πρωτιές.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαθέτει τον γηραιότερο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών και βαρέων φορτηγών στην ΕΕ!

Μάλιστα, η χώρα θα κατείχε το “απόλυτο”, δηλαδή τον γηραιότερο στόλο και στα λεωφορεία, αλλά “κατάφερε” να την ξεπεράσει η Ρουμανία.

Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή, η οποία περιέχει εξόχως αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες, φανερώνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας και η μέση ελληνική επιχείρηση στην αγορά / ανανέωση οχήματος.

Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στον μέσο όρο ηλικίας οχημάτων
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ACEA, ο μέσος όρος ηλικίας επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι τα 17 έτη (2η από το τέλος είναι η Εσθονία με 16,8 έτη), με τον μ.ο. της ΕΕ τα 12 έτη. Πρώτο στην ΕΕ είναι το Λουξεμβούργο, με 7,6 έτη.

Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ηλικίας μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα είναι τα 22,7 έτη, όταν σε ολόκληρη την ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 14,2 έτη (δεύτερη χειρότερη επίδοση έχει η Ιταλία με 19 έτη, ενώ την καλύτερη η Αυστρία με 6,6 έτη).

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς επαγγελματικού αυτοκινήτου, παρά το γεγονός ότι ο στόλος των βαρέων φορτηγών στην Ελλάδα είναι αρκετά παλαιός – με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συντήρηση των οχημάτων, στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και στη γενικότερη “εικόνα” της χώρας – η ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε να είχε συνδράμει περισσότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων οδικών μεταφορέων, καθώς απειλείται η βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών.

Είναι ενδεικτικό ότι, λόγω φορολογικών θεμάτων και ανταγωνισμού από αλλοδαπούς μεταφορείς, ελληνικές μεταφορικές εταιρίες προχωρούν σε ταξινομήσεις φορτηγών σε ξένες θυγατρικές, ενώ στρέφονται και στα μεταχειρισμένα φορτηγά.

Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των ελαφρών φορτηγών έφτασε στην Ελλάδα τα 20,8 έτη, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει τα 12 έτη (δεύτερη χειρότερη επίδοση έχει η Πορτογαλία με 15,3 έτη, την καλύτερη η Αυστρία με 6,2 έτη).

Τέλος, ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων στην Ελλάδα έφτασε τα 19 έτη, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει τα 12,7 έτη (τη χειρότερη επίδοση έχει η Ρουμανία με 20,2 έτη, την καλύτερη η Αυστρία με 5 έτη).

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}