«Ναι» από ΕΚΤ στα σχέδια ΕΕ για πτωχεύσεις μικρών τραπεζών

 22/06/2024    06 : 37 : 50
εκτ
69 / 100

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε την Πέμπτη τους προτεινόμενους νέους κανόνες της ΕΕ για το κλείσιμο μικρότερων τραπεζών όταν πτωχεύουν, αλλά είπε ότι θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι και να εφαρμόζονται σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι χρεοκοπίες τραπεζών έχουν βρεθεί στο προσκήνιο από τις πρόσφατες καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διάσωση της Credit Suisse από τη UBS.

Η πρόταση της ΕΕ ορίζει ότι τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κλάδο (DGS) ζημιώνονται πρώτα όταν μια τράπεζα πτωχεύει, μια κρίσιμη αλλαγή για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες που δεν διαθέτουν πόρους, όπως ομόλογα που μπορούν να διαγραφούν.

Η ΕΚΤ χαιρέτισε τις αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στην αποφυγή των προγραμμάτων διάσωσης από τους φορολογούμενους, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να διευκολύνουν την εξαγορά μιας τράπεζας σε πτώχευση.

«Το επίπεδο φιλοδοξίας του προτεινόμενου νομοθετικού πακέτου είναι περιορισμένο από αυτή την άποψη», ανέφερε η ΕΚΤ σε νομική γνωμοδότησή της.

«Η ΕΚΤ ενθαρρύνει τους ευρωβουλευτές να εναρμονίσουν και να επεκτείνουν… τη δυνατότητα των DGS να υποστηρίζουν τη μεταφορά assets και υποχρεώσεων σε ένα εξαγοράζον πιστωτικό ίδρυμα».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας στο μπλοκ διαχειρίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), αλλά η εκκαθάριση υπόκειται σε διαφορετικές εθνικές πρακτικές, που μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιούν χρήματα των φορολογουμένων.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε επίσης τη μακροχρόνια έκκλησή της για ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων σε επίπεδο ΕΕ καθώς και για χρηματοδότηση σε τράπεζες που προέρχονται από εξυγίανση από το Stability Resolution Fund.

Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τον τελευταίο λόγο για τις μεταρρυθμίσεις, με πιθανές αλλαγές κατά τη διαδικασία έγκρισης.

Η Γερμανία, η οποία θέλει να ξεφύγει από ορισμένους προτεινόμενους κανόνες, λέει ότι δεν χρειάζεται κάθε προβληματική μικρή τράπεζα να προχωρήσει σε εξυγίανση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}