Νίκος Νικολόπουλος: «Όλοι έπαιζαν καθυστερήσεις για τα… μάτια του “εθνικού εργολάβου”»

 23/06/2024    08 : 29 : 56
νικολο
72 / 100

Ο πρώην υπουργός Εργασίας επί Ν.Δ. με δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή σε ανύποπτο χρόνο, χτύπαγε -μάταια όμως- το καμπανάκι για να μην θρηνήσουμε θύματα… || «Η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η μόνη που προσπάθησε να ενισχύσει την ασφάλεια των τρένων. Γιατί πρέπει –κατά τον Κυριάκο– να ζητήσει και εκείνη συγγνώμη;»

Ένας από τους λίγους βουλευτές που σε ανύποπτο χρόνο είχε «ενοχλήσει» την κυβερνητική εξουσία, προκειμένου να έρθει στο φώς η αλήθεια για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων και να μην φτάσει σήμερα η Ελλάδα να θρηνεί πάνω από 57 φέρετρα είναι ο Νίκος Νικολόπουλος. Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις σε ανύποπτο χρόνο 10-12 χρόνια πριν από το δυστύχημα των Τεμπών και οι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων που είχε κάνει για το θέμα ο Αχαιός πολιτικός και με αφορμή το σιδηροδρομικό ατύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2017, χωρίς όμως να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που θα απέτρεπαν την επόμενη τραγωδία.

Η «Α» αναζήτησε τον κ. Νικολόπουλο και στη συνέντευξη που ακολουθεί ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και πρώην υφυπουργός Εργασίας επί Ν.Δ. το 2012 ξετυλίγει το κουβάρι των λαθών και των καθυστερήσεων που μας έφτασαν στην μαύρη Τρίτη της 28ης Φεβρουαρίου.

Κύριε Νικολόπουλε, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών όσοι αναζητούν το «γιατί» σταματούν στην περιβόητη πλέον σύμβαση 717 του 2014. Γιατί είναι τόσο κομβική αυτή η σύμβαση;

«Στις 26/9/2014, δηλαδή επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, η ΕΡΓΟΣΕ υπέγραψε την υπ’ αρ. 717/2014 σύμβαση, με συμβατικό αντικείμενο €41.297.174,41, τα οποία εν μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας η κυβέρνησή του διέθεσε αντιλαμβανόμενη την ανάγκη ανάταξης των συστημάτων σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, χωρίς τα οποία δεν υπάρχει ασφάλεια κυκλοφορίας και δεν επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, να γίνεται κυκλοφορία των τρένων με τέτοια πυκνότητα δρομολογίων και με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 140 χλμ/ώρα.».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν αυτά τα συστήματα;

«Τα εν λόγω συστήματα είχαν εγκατασταθεί τη δεκαετία του 1990 από την ΔΗΣΤΗΕ, τη Διεύθυνση Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης, Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και λειτούργησαν για αρκετά χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του 2005, όταν ο Μιχάλης Λιάπης, σαν υπουργός Μεταφορών, κατήργησε την ΔΗΣΤΗΕ, η οποία ήταν αρμόδια για τη συντήρηση των συστημάτων αυτών, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας Siemens, που υπάρχει στη δικογραφία του ομώνυμου σκανδάλου και έφερε στη δημοσιότητα η αείμνηστη δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου».

Διαβάστε και εδώ:

Ολόκληρο το Υπόμνημα Νικολόπουλου στους Εισαγγελείς ΑΠ και ΕΕ, για τον ΟΣΕ, τους εθνικούς εργολάβους και το δολοφονικό δυστύχημα στα Τέμπη

Η συνέπεια αυτής της απόφασης ποια ήταν;

«Η απόφαση αυτή είχε σαν συνέπεια τον κατακερματισμό των υπηρεσιών της ΔΗΣΤΗΕ σε διευθύνσεις Πολιτικών Μηχανικών, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την υποβάθμιση της συντήρησης των εν λόγω συστημάτων, που με την πάροδο του χρόνου και σε συνδυασμό με δολιοφθορές και σκόπιμες ενέργειες, κατέληξε στη μη λειτουργία τους στα περισσότερα τμήματα γραμμής.»

Πέρα από τις συνέπειες, συνδέσατε ωστόσο την τότε υπουργική απόφαση και με την ικανοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων κάνοντας μάλιστα λόγο για «εθνικό εργολάβο». Και το εύλογο ερώτημα είναι από πού τεκμαίρεται κάτι τέτοιο;

«Τα κίνητρα και τις επιπτώσεις της κατάργησης της ΔΗΣΤΗΕ κατήγγειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο διευθυντής της ΔΗΣΤΗΕ, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και διορισμένος από τους Καραμανλή-Σαμαρά στον Τομέα Τεκμηρίωσης της Ν.Δ. Ο αρχιμηχανικός, λοιπόν, Μάνος Παναγιώτου κατέρριψε και τις τρεις αγωγές εκ μέρους του Ντίνου Ρόβλια, τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αργότερα υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του τέως υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και του περιβόητου πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακού, με τις οποίες του ζητούσαν συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ, τα οποία γλύτωσε τελικά με τη δικαστική συμπαράσταση και καθοδήγηση του Φαήλου Κρανιδιώτη, τον οποίο ευτυχώς του συνέστησε ο ίδιος ο Σαμαράς σαν δικηγόρο, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την αείμνηστη Αριστέα σχετικά, ενώ νοσηλευόταν στο κρεβάτι του πόνου στο ΥΓΕΙΑ και ο Σαμαράς με τον Φαήλο βρίσκονταν δίπλα της.

Όσον αφορά, τώρα, τα κίνητρα της κατάργησης της ΔΗΣΤΗΕ, δεν είναι άλλα από αυτά που ήθελαν οι μεγαλοεργολάβοι να μη καταστεί ο σιδηρόδρομος, πριν την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, ένα μέσο μεταφοράς σύγχρονο, ασφαλές, αξιόπιστο και γρήγορο.

Οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες δυστυχώς απεδείχθη με τους πολλούς σταθμούς διοδίων και με την ΑΙΩΝΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ μέσω αυτών, ότι ήταν σε θέση να επιβάλλουν σε κυβερνήσεις και υπουργούς τη θέλησή τους.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην ανάγκη να θέλουν ανάταξη τα συστήματα που κόστισαν πολλά χρήματα, λειτούργησαν για χρόνια και συντηρούνταν με επάρκεια.».

Εν ολίγοις, ισχυρίζεστε ότι αν είχε «τρέξει» η σύμβαση 717/2014 δεν θα είχε εξελιχθεί έτσι η κατάσταση. Πού στηρίζετε την άποψή σας αυτή;

«Λέω ότι φτάσαμε ως εδώ γιατί κάποιοι ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση μιας σύμβασης, που αν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως ή έστω με μικρή καθυστέρηση, η 28η Φεβρουαρίου του 2023 θα ήταν μια φυσιολογική Τρίτη και όχι μια ημέρα εθνικής τραγωδίας. Και σας αναφέρω το εξής απλό. Την εκτέλεση της σύμβασης 717/2014 ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιρειών ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (θυγατρική 100% του Άκτορα, νυν Ελλάκτωρ) και Alstom Transport SA.

Τι συνέβη λοιπόν και την ώρα που το κράτος μας προχωρούσε στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και διαδοχικές κυβερνήσεις και υπουργοί Μεταφορών προχωρούσαν σε θριαμβευτικές ανακοινώσεις για νέα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και για δήθεν καινούργια γρήγορα τρένα, η βασική εργολαβία (δηλαδή η σύμβαση 717) για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου να έχει βαλτώσει;»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζητάει συγγνώμη για τις ευθύνες ΟΛΩΝ των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Προκύπτει άραγε ότι υπάρχει μέρος ευθύνης που βαρύνει και την κυβέρνηση Σαμαρά που επί θητείας της υπεγράφη η σύμβαση;

«Από τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ έχει την οποιαδήποτε ευθύνη για τις καθυστερήσεις της σύμβασης, αφού ο χρόνος που μεσολάβησε από την υπογραφή της μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2015, που ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, μεσολάβησαν μόλις 4 μήνες και ο χρόνος αναλώθηκε για την καταγραφή επί τόπου των στοιχείων του έργου και για την εκπόνηση των μελετών. Κατά συνέπεια δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και την κυβέρνηση Σαμαρά σε εκείνες που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη.

»Αν από το 2002 μέχρι σήμερα υπάρχει κάποια κυβέρνηση που βλέποντας το χάλι των σιδηροδρόμων προσπάθησε να βάλει κάποια τάξη, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα, αυτή είναι η κυβέρνηση Σαμαρά και μόνο αυτή…».

Άρα «βλέπετε» ευθύνες στην διάδοχη του 2014 κυβερνητική κατάσταση, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση ανάμεσα στις απαιτήσεις της εταιρείας ΤΟΜΗ του “εθνικού εργολάβου” Γιώργου Μπόμπολα, τις οποίες υποστήριζαν με θέρμη οι εγκάθετοι στην ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, και στους όρους της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, προξένησε παράλυση».

μπομπολας

Πότε έπρεπε να παραδοθεί το έργο;

«Το έργο είχε ημερομηνία παράδοσης το 2016, αλλά μέχρι το 2019 δεν είχε παραδοθεί από τους αναδόχους».

Γιατί συνέβη αυτό;

«Γιατί από την αρχή η εταιρεία “ΤΟΜΗ” του “εθνικού εργολάβου”, η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου σε κοινοπραξία με την ιταλική εξειδικευμένη εταιρεία Alstom επεδίωξε την τροποποίηση, με διάφορα προσχήματα και μεθοδεύσεις, του συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης, με διπλό στόχο. Αφενός για να υπάρξει ανάγκη σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου για να αποκτήσει μέσω της σύμβασης αυτής “βεβαίωση εμπειρίας” σε έργα σηματοδότησης, έτσι ώστε να συμμετέχει αυτοδύναμα σε μελλοντικούς διαγωνισμούς τέτοιων έργων, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να δανειστεί την εμπειρία εξειδικευμένης εταιρείας, όπως η Alstom. Και επειδή υπήρχαν αντιδράσεις σε αυτό από ασυμβίβαστους υπαλλήλους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και λόγω των συνεχών καταγγελιών μου στη Βουλή, οι μεθοδεύσεις αυτές για να περάσουν χρειάστηκε αρκετός χρόνος, χωρίς καμιά πρόοδο στο έργο.

Σημειωτέον, ότι η εξειδικευμένη εταιρεία Alstom αρνείτο να βάλει την υπογραφή της, όπως προβλεπόταν από τα συμβατικά τεύχη, στις μελέτες που εκπονούσε η «ΤΟΜΗ».

Έτσι φτάσαμε στο 2018, οπότε η ΕΡΓΟΣΕ κατάφερε, επικαλούμενη ευρωπαϊκό κανονισμό(2016/919 της Ε.Ε.) που δεν είχε υποχρεωτική εφαρμογή για την περίπτωση της σύμβασης 717/2014, γιατί η σύμβαση αυτή βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο εκτέλεσης, να γίνει δεκτή η Αίτηση Ανάκλησης από το Τμήμα “Μείζονος — Επταμελούς Σύνθεσης” του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) κατά των απορριπτικών αποφάσεων του Ε’ Κλιμακίου και VI Τμήματος του Ε.Σ. Έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης, κάτι που από τη μία αύξησε το κόστος του έργου κατά 13,3 εκατ. ευρώ, αλλά από την άλλη, υποτίθεται, ξεμπλόκαρε την υλοποίησή του. Όμως, ούτε αυτό αποδείχτηκε αρκετό, γιατί οι εταιρείες εξακολουθούσαν, με την ανοχή του κ. Σπίρτζη και της ΕΡΓΟΣΕ, να μην τηρούν τους όρους της αρχικής σύμβασης, οι οποίοι όριζαν, ότι όλες οι μελέτες του έργου πρέπει να φέρουν την υπογραφή της εξειδικευμένης και διαθέτουσας τη δάνεια εμπειρία ιταλικής εταιρείας Alstom.

Η Alstom όμως, όπως αναφέρω παραπάνω, αρνείτο από την αρχή να βάλει την υπογραφή της σε μελέτες που εκπονούσε η ΤΟΜΗ του Άκτορα για το τμήμα Αθήνα-Πλατύ, στο οποίο η προς ανάταξη εγκαταστημένη σηματοδότηση είναι τεχνολογίας Bombardier.

Εδώ να σημειώσω παρενθετικά ότι οι δυο εταιρείες της κοινοπραξίας (ΤΟΜΗ και Alstom) με ιδιωτικό συμφωνητικό χώρισαν παρατύπως –χωρίς η κυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει…– από την αρχή το έργο στα δύο και η μεν Alstom πήρε το βόρειο τμήμα, στο οποίο η προς ανάταξη εγκαταστημένη σηματοδότηση είναι τεχνολογίας Alstom, η δε Άκτωρ το μεγαλύτερο μέρος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη (μέχρι το Πλατύ), στο οποίο η προς ανάταξη εγκατεστημένη σηματοδότηση είναι τεχνολογίας Bombardier.

Επανέρχομαι λοιπόν και λέω, ότι από τη μεριά της η ΕΡΓΟΣΕ, στη σύγκρουση μεταξύ των δυο εταιρειών της κοινοπραξίας πήρε με την ηγεσία της (κ. Βούρδας, κουμπάρος του κ. Σπίρτζη) και τα διευθυντικά της στελέχη ξεκάθαρη θέση υπέρ του Άκτορα, οι εγκάθετοι του οποίου στην ΕΡΓΟΣΕ προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να εγκριθούν οι μελέτες που είχε εκπονήσει παράνομα και αντισυμβατικά η ΤΟΜΗ του Άκτορα, αλλά συνάντησαν την αντίδραση του επικεφαλής της επίβλεψης, με συνέπεια να περνούν οι μήνες και τα χρόνια, χωρίς να ολοκληρώνεται η σύμβαση.».

Διαβάστε και εδώ:

«Οδοστρωτήρας» ο Νίκος Νικολόπουλος στον Πέτρο Κουσουλό: “Έχω κάνει 66 ερωτήσεις-επερωτήσεις για τα τρένα στην Βουλή που δεν έχουν απαντηθεί. Ήθελαν τρίκυκλο…για τα έγγραφα”

Εξ ου και το πρόστιμο που επέβαλε η ΕΔΕΛ;

«Σωστά! Στα μέσα του 2019 η ΕΔΕΛ δηλαδή η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών καταλογίζει πρόστιμο 2,4 εκατ. στην ΕΡΓΟΣΕ για τη μη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης. Καθώς το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από ευρωπαϊκούς πόρους, η ΕΡΓΟΣΕ ήταν και παραμένει υπόλογη για την μη τήρηση των όρων της.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕΛ, το πρόστιμο επιβάλλεται μεταξύ άλλων “για μη εκπόνηση και έγκριση των μελετών από τη δανειοπάροχο εταιρεία [Alstom] με χρήση του εξειδικευμένου προσωπικού της και της εμπειρίας που διαθέτει σε έργα σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης”, καθώς και για “μη παροχή εξειδικευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών από την ανάδοχο κοινοπραξία”. Αυτό αποτελεί “παραβίαση των όρων της διακήρυξης και των συμβατικών δεσμεύσεων της αναδόχου κοινοπραξίας”. Δηλαδή παραβίαση των όρων της σύμβασης 717» .

Στο άκουσμα όλων αυτών θα αναρωτιόταν κάποιος αν ασκήθηκε έστω και ο παραμικρός κοινοβουλευτικός έλεγχος από τους άλλοτε συναδέλφους σας στη Βουλή ώστε να ριχτεί φώς σε μία τόσο σκοτεινή –τουλάχιστον όπως την περιγράφεται– κατάσταση…

«Μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να σας μιλήσω και θα σας πω ευθαρσώς ότι για όλα τα παραπάνω, αλλά και για όλα τα σκάνδαλα που συνέβαιναν στην ΕΡΓΟΣΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν δεκάδες ερωτήσεις και ΑΚΕ (Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων) που κατέθεσα και ως ανεξάρτητος βουλευτής αλλά και όταν ήμουν βουλευτής της Ν.Δ. και γραμματέας Τεκμηρίωσης του κόμματος.

Η τραγική ειρωνεία είναι δε ότι στην υπ’ αρ. 6055/582/1-6-2017 ερώτησή μου που συνοδεύτηκε από αίτημα κατάθεσης εγγράφων και αφορούσε ένα ανάλογο (ευτυχώς όχι ως προς τα θύματα) ατύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2017 σκιαγραφούνται καλά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία των Τεμπών…».

Διαβάστε και εδώ:

Η ερώτηση βόμβα του Νίκου Νικολόπουλου το 2017, που αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι τα τρένα ήταν “τυφλά”

Δεδομένου ότι η Ν.Δ. ανέλαβε το τιμόνι της χώρας το 2019, εκτιμάτε αυτά τα τέσσερα χρόνια τα πράγματα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους διαφοροποιήθηκαν;

«Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019, υπέγραψε τη Συμπληρωματική Σύμβαση που επέτρεψε στο έργο να ξεκολλήσει. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια, δεδομένου ότι εξακολουθούσε να υπάρχει η παραπάνω σύγκρουση μεταξύ των δύο εταιρειών της κοινοπραξίας για τις μελέτες, μέχρι που με νέο ιδιωτικό συμφωνητικό η εταιρεία ΤΟΜΗ παρέδωσε στον γαλλικό κολοσσό το τμήμα του έργου που είχε αναλάβει και η Alstom είναι πλέον μόνη της στο έργο.

Δηλαδή, και η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ είχε τη βούληση να προχωρήσει στην υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης, ανέχθηκε και με τη νέα ηγεσία της ΕΡΓΟΣΕ τα παιγνίδια των δυο εταιρειών με τις μελέτες, μέχρι που με την πίεση και την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου, η εταιρεία ΤΟΜΗ έφυγε από τη μέση και όπως αναφέρω παραπάνω η Alstom έμεινε πλέον μόνη της στο έργο. Αλλά και όταν η Alstom ανέλαβε μόνη της την εκτέλεση του έργου, χάθηκε κι άλλος χρόνος, γιατί η Alstom πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις μελέτες της ΤΟΜΗΣ και εκπόνησε νέες μελέτες, με τις οποίες διαφοροποιήθηκε σχεδόν πλήρως η Συμπληρωματική Σύμβαση, που είχε πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπότε, οι αθεόφοβοι και απατεώνες της ΕΡΓΟΣΕ έκαναν στροφή 180 μοιρών και με το υπ’ αρ. πρωτ. οικ 4378/20/1-6-2020 έγγραφό της η ΕΡΓΟΣΕ επανέρχεται προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την έγκρισή του και πάλι για την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, στην οποία είχε μείνει το ίδιο μόνο το ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ και όλα τα άλλα είχαν αλλάξει.

Το Ε.Σ. όμως που δεν ήταν δυνατό να αντιληφθεί και διανοηθεί τέτοια απάτη, με την 398/2020/9-6-2020 Πράξη του, ξεμπροστιάζοντας την ΕΡΓΟΣΕ, αναφέρει επί λέξει: “Απαραδέκτως υποβάλλεται εκ νέου προς έλεγχο το σχέδιο της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου”. Δηλαδή, ουσιαστικά το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τις νέες μεθοδεύσεις, λέγοντας ότι είχε δώσει ήδη από το 2018 το πράσινο φως για την υπογραφή της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου και οι αλλαγές που προτείνονταν δεν ήταν της αρμοδιότητάς του.

Με αυτά και μ’ αυτά χάθηκε νέος πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα και επί κυβέρνησης Ν.Δ. η σύμβαση 717 να μη ολοκληρωθεί έγκαιρα, με συνέπεια να φτάσουμε στο τραγικό δυστύχημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με την συνημμένη υπ’ αρ. πρωτ.Δ14/α/6351/Φ-ΕΡΓΟΣΕ/12-01-2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή δόθηκαν στην κοινοπραξία ακόμη €767.782,93 ως αποζημίωση λόγω θετικών ζημιών για τις περιόδους 1/5/2019 έως 30/6/2019, 1/7/2019 έως 31/8/2019, 1/9/2019 έως 31/10/2019, 1/11/2019 έως 31/12/2019 και 1/1/2020 έως 31/3/2020.

Δηλαδή, ενώ το έργο είχε σταματήσει να εκτελείται με ξεκάθαρη υπαιτιότητα της κοινοπραξίας, λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, της αναγνωρίστηκαν και θετικές ζημιές για τις καθυστερήσεις(!!!).».

Αισιοδοξείτε ότι θα επέλθει η κάθαρση που ζητάει η κοινωνία μετά από την τραγωδία των Τεμπών;

«Θα σας απαντήσω, αφού θέσω στην κρίση των αναγνωστών σας τα εξής: Ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ενταγμένος στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TEN-TEA) και οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί Κανονισμοί δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία τρένων σε γραμμές που δεν λειτουργούν σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση, ΕTCS και GSM-R. Αναρωτιέμαι, δεν το ήξεραν αυτό οι υπουργοί Μεταφορών, οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ και η Ρ.Α.Σ., αλλά και η ιταλική εταιρεία που αγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Θα το επικαλεστεί άραγε η Επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα; Και τέλος θα το δει η “τυφλή” Δικαιοσύνη και θα καταλογίσει τις ποινικές κυρίως αλλά και τις αστικές ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους;

Εγώ λέω μακάρι να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και οι ευθύνες να μην περιοριστούν στον σταθμάρχη και το πολύ-πολύ σε κάποιους από την ηγεσία του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ και κάποια υπηρεσιακά στελέχη τους.».

τεμπη δυστυχημα

Δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κληθεί να ερευνήσει τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ώστε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο;

«Όσον αφορά τα μέλη της Επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα, κατά τη γνώμη μου δεν εγγυώνται ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στους πραγματικούς υπεύθυνους. Αρχικά, επιλέχθηκε σαν μέλος της Επιτροπής ο μέχρι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οπότε τι έκαναν; Αναγκάστηκαν να τον αντικαταστήσουν με τον καθηγητή Χρήστο Πυργίδη, ο οποίος όμως όπως και το άλλο μέλος της Επιτροπής, ο καθηγητής Βασίλειος Προφυλλίδης, φιγουράρουν στη λίστα των καθηγητών που δημοσίευσε η αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH” στις 13/11/2005. Θυμίζω ότι σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα οι εν λόγω καθηγητές αυτοί έπαιρναν με απευθείας αναθέσεις δήθεν “ερευνητικού έργου” μεγάλα ποσά και έστρωναν το χαλί των μεγαλοεργολάβων σε κρίσιμα έργα του ΟΣΕ.

»Ο ρόλος δε αυτών των δυο καθηγητών σε έργα του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και άλλων φορέων του Δημοσίου είναι καθοριστικός. Την εκτέλεση των έργων αναλάμβαναν στη συνέχεια οι μεγαλοεργολάβοι με στημένους διαγωνισμούς και με τη συνέργεια υπουργών, επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και επίορκων υπηρεσιακών στελεχών τους συντελέστηκε η “μεγάλη ληστεία του τρένου”, χωρίς τα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου να καταφέρουν να αποπερατωθεί μια γραμμή 520 χλμ., ο βασικός άξονας δηλαδή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου της επενδυτικής τραγωδίας…».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}