Νέο σοκ στους δανειολήπτες: 3 ακόμη αυξήσεις επιτοκίων ετοιμάζει η ΕΚΤ

Πέμπτη 06/12/2023    03 : 03 : 28
εκτ
66 / 100

ΕΚΤ: Νέα διπλή αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. την Πέμπτη και στα μέσα Μαρτίου – Φρένο από Μάιο

Δύο συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) – η μία την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και η άλλη στα μέσα Μαρτίου – και μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. τον Μάιο προβλέπουν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Στο 3,25% το επιτόκιο καταθέσεων τον Μάιο
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 3,25% που θα φθάσει τον Μάιο για περίπου ένα χρόνο, για να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από τον Ιούνιο του 2024 με ένα ρυθμό 25 μ.β.

Παρά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 250 μ.β. από τον περασμένο Μάρτιο, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η σύσφιξη της πολιτικής της δεν έχει φθάσει ακόμη στο επίπεδο που χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος τον Δεκέμβριο έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 9,2%, στον στόχο του 2%. Μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανησυχεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι χρειάζεται.

Σχεδόν βέβαιη η αύξηση κατά 50 μ.β. την Πέμπτη
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. την ερχόμενη Πέμπτη θεωρείται περίπου βέβαιη. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου νέες αυξήσεις επιτοκίων, της τάξης των 50 μ.β., στο 2023.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως και η Λαγκάρντ, έχουν διαμηνύσει ότι τον Μάρτιο θα αυξηθούν επίσης τα επιτόκια κατά μισή μονάδα και οι αγορές χρήματος θεωρούν ότι αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Για τα «περιστέρια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα ήταν προτιμότερες μικρότερες αυξήσεις, αλλά τον τόνο φαίνεται ότι τον δίνουν τα πιο «σκληροπυρηνικά» στελέχη. Μόνο τέσσερις από τους 46 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο.

Αυξήθηκε ο πυρήνας του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός, αν και μειώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, ενώ στην πλάστιγγα γέρνει και το γεγονός ότι συνεχίσθηκε η αύξηση του πυρήνα του, στον οποίο εστιάζουν την προσοχή τους τα στελέχη της ΕΚΤ.

Πράγματι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τα προϊόντα ενέργειας και τα νωπά τρόφιμα, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,2% τον Δεκέμβριο από 6,9% τον Νοέμβριο. Επίσης, ο δείκτης χωρίς τα προϊόντα ενέργειας, τα τρόφιμα (νωπά και μεταποιημένα), τον καπνό και το αλκοόλ, αυξήθηκε στο 5,2% από 5%, αντίστοιχα. Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία των τιμών τον Ιανουάριο θα ανακοινώσει η Eurostat την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου.

Οι αναλυτές βλέπουν ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη
Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν πέρυσι – χάρη και στη βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου, των κρατικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη χαλάρωση των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα – τα δύο τρίτα των αναλυτών εξακολουθούν να βλέπουν μία ήπια ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ από 0,3% έως 1,4%.

Θα κλιμακωθεί η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο περιορισμού του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της, συνολικού ύψους 5 τρις. ευρώ, από τον Μάρτιο.

Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που είχαν αγορασθεί στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP), στο οποίο δεν συμμετείχαν τα ελληνικά ομόλογα, θα μειώνεται κατά 15 δις. ευρώ έως τον Ιούνιο, μέσω της μη επανεπένδυσης των κεφαλαίων από τις λήξεις ορισμένων τίτλων.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 20 δις. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και στα 25 δις. ευρώ προς τα τέλη του έτους, για να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά στη διάρκεια του 2024.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}