Νέο ρεκόρ για το ελαιόλαδο

 23/02/2024    08 : 05 : 00
ελαιολαδο
70 / 100

Δεν έχει τέλος η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου. Μετά την μικρή πτώση, που σημειώθηκε το Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος μπήκε δυναμικά, καταγράφοντας ρεκόρ στην τιμή ελαιόλαδου, σε συμφωνία, που «κλείστηκε» στη Λακωνία.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης συμφώνησε με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιόλαδου για πώληση στα 9,364 ευρώ/κιλό. Η τιμή αυτή, αφορά ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης έκλεισε συμφωνία με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιόλαδου για πώληση έξτρα παρθένου στα 9,364 ευρώ/κιλό

Στάση αναμονής
Αν και οι τιμές φαίνεται ότι ανακάμπτουν μετά την μικρή πτώση που παρουσίασαν διεθνώς από τις αρχές του Νοεμβρίου, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν – όσοι βέβαια διαθέτουν αυτή την περίοδο παραγωγή – προσδοκώντας ακόμα καλύτερες τιμές.

Στάση αναμονής όμως, κρατούν και οι έμποροι, οι οποίοι επί της ουσίας δεν προχωρούν σε πράξεις. Η περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους από την μία πλευρά στοχεύει στη μείωση των τιμών από τους παραγωγούς και από την άλλη αναμένουν πώς θα κινηθεί η αγορά ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Πάντως, στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή παραγωγού, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος, οι οποίες αναμένονται φέτος μειωμένες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ελληνική παραγωγή – αν και ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου – αναμένεται να φτάσει τους 160.000 με 180.000 τόνους

Επίσης, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιόλαδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}