Με μια “φαρμακερή” αποστροφή περί…”αξιοζήλευτης” ταχύτητας του Αρείου Πάγου, στην έκδοση απόφασης για την υπόθεση των πλειστηριασμών, έθεσε εκ νέου το θέμα και μάλιστα ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Διοικητικών Δικαστών, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημ. Βερβεσός.
Οι δικηγόροι ως γνωστόν συμμετείχαν στη δίκη στον Άρειο Πάγο κάνοντας πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και ο πρόεδρός τους επιφύλαξε ένα εξαιρετικά σκωπτικό σχόλιο με αφορμή την προσπάθεια επιτάχυνσής της, σε σχέση και με την ταχύτητα με την οποία συνήλθε σε διάσκεψη η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το συγκεκριμένο θέμα.
Βερβεσός: “Όχι δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων”
Ουσιαστικά ο κ. Βερβεσός ζήτησε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Δικαιοσύνη, αντιπαραβάλλοντας την ταχύτητα στο θέμα των πλειστηριασμών με αιτούντες τα fund με υποθέσεις “ανακοπών σε προγράμματα πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών που προσδιορίζονται στην Αθήνα το 2028 και εκδίδονται αποφάσεις μετά από 2 έως 3 έτη”!
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε: “…Κατ’ αρχάς το πρόβλημα των υπερβολικών καθυστερήσεων αποφλοιώνει τη δικαστική προστασία και οδηγεί εν δυνάμει σε αρνησιδικία. Το ΕΔΔΑ έχει άλλωστε κρίνει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαιοδοσιών αρχής γενομένης με την απόφαση Αθανασίου κατά Ελλάδος, για τη διοικητική δικαιοσύνη, δεν αποτελούν απλώς παράβαση των άρθρων 6 § 1 και 13 της ΕΣΔΑ, δηλαδή του δικαιώματος για δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογη προθεσμία και του δικαιώματος για ουσιαστική επανόρθωση, αλλά αποκαλύπτουν παράλληλα την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος συστημικού χαρακτήρα.
Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανοίγει ένα παράθυρο διαφορετικής αντιμετώπισης του άνω ζητήματος, αρκεί αυτή η ζηλευτή επιτάχυνση να μην εξαντλείται σε υποθέσεις ισχυρών οικονομικών συσσωματώσεων, γιατί την ίδια στιγμή οι υποθέσεις ανακοπών σε προγράμματα πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών προσδιορίζονται στην Αθήνα το 2028 και εκδίδονται αποφάσεις μετά από 2 έως 3 έτη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ελληνική Δικαιοσύνη δε νοούνται. Θυμίζω επίσης για το θέμα αυτό, ότι επί αιτήσεως ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων στη δεύτερη φάση, λόγω Covid 19, που δικάστηκε το 2021 ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση”.